0

Daha hızlı bir ve güvenli bir internet erişimi için ISA server’ın Caching yapısını kullanabilirsiniz. Caching ISA server’ın üstlendiği servislerden bir tanesidir. Temel olarak ISA Sever üzerinde 2 farklı caching mantığı vardır. Bunlardan ilki Forward caching diğeri ise Reverse Caching. Bu iki yapılandırma ve caching’in nasıl yapılandırılacağı hakkında bilgi için daha önceki makalelerimizi inceleyebilirsiniz. Bu makalede ise Caching yapısını ve daha performanslı olarak nasıl yapılandırabiliriz konusu inceleyeceğiz.  Öncelikle ISA server’ın cachin yapabilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekir.

  • Cache bilgisi Local disk üzerinde tutulması gerekmektedir. Bunun anlamı caching bilgisini networkte bulunan ayrı bir sistemde veya bir netwok diskinde tutamazsınız.
  • Cache bilgisi sadece NTFS dosya sistemini destekler. FAT veya FAT32 olarak biçimlendirilmiş disk üzerinde Caching yapamazsınız.
  • Performans için Cache bilgisinin tutulacağı alanın aynı sistem içine bağlı fiziksel olarak ayrı bir disk olmasına önem göstermeniz gerekiyor.  Cache edilmiş bilgi

Disk üzerinde ne kadarlık bir cache bilgisinin tutulmasını istiyorsanız bunu belirleyeceğiniz alan;

ISA Server Cache
Şekil-1

Bu bölümde ben 25 gb lık bir caching alanı oluşturdum. Bu bölümde maximum 64 gb bir alan belirtebilirsiniz.

Cache’lenmiş bilgi serverda lokal disk üzerinde tutulduğunu belirmiştim. Ancak gelen isteklerin daha hızlı yanıtlanması için RAM üzerinden yanıtlanması performansın çok daha artmasına neden olur bu yüzden ISA server caching bilgisini RAM’in %10’u kullanarak RAM içersinde saklar ve gelen isteklere buradan yanıt verir. Eğer ISA server’ı sadece web Proxy ve Cache yapması için yapılandırdıysanız ve Firwall görevini farklı bir çözüm getirdiyseniz Caching ‘in daha performanslı çalışması için RAM de tutulan bilgiyi artırmanız gerekir.

Bu yapılandırma için ;

Configration altında Cache sağ click properties seçeneğini seçelim aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacaktır.


Şekil-2

Bu bölümde ben ISA Server’ın caching için sistemde bulunan mevcut RAM’in %50 sini kullanmasını istedim. Aynı pencerede önemli olan bir diğer alan ise Maximum size of URL cached memory seçeneğidir. Burada belirtilen değer 12800 byte’dan daha büyük dosyaların RAM içinde saklanmayacağını göstermektedir. Eğer yeterli RAM kullanıyorsak bu değeri artırmak büyük boyutta ki dosyalarında çok daha hızlı bir şekilde kullanıcılara gönderilmesini sağlayabiliriz. Bu işlemi yaptıktan sonra Firewall servisinin restrat edilmesi gerekmektedir.

Performans’ı belirleyen bir diğer özellik ise Cache Rules alanın doğru biçimde yapılandırılmasıdır.


Şekil-3

Bu bölümde yaratmış olduğunuz cache’in üzerinde sağ tıklayarak properties seçeneğine tıklayınız.


Şekil-4

Bu pencere bize öncelikle cache bilgisi ISA server üzerinde olmayan istekler için yapılacak adımı belirtir. Default olarak cache de olmayan bilgi için istekler yine internete gönderilir ve buradan siteye ulaşılabilir.

Store cache başlığı önemlidir. Bu bölümde Dynamic Content seçeneği dinamik sayfalarının cache de tutulup tutulmamasını gösterir. Bu seçeneğin işaretli olması asp gibi sürekli yenilenen internet sitelerinin cache içersinde tutulmasını sağlar ancak bu seçeneğin işaretlenip işaretlenmeyeceği tamamen sistem yöneticisine bağlıdır. Çünkü sürekli güncellenen sayfalar cache içersinde tutulursa güncel bilgilere ulaşmak biraz zaman alacaktır. Ancak Firewall policleriniz de çok sık güncellenmeyen sitelere izin verdiyseniz ve bu sayfalar asp de yazılış sitelerse bu bölümü işaretlemek faydalı olabilir. Content for offlice browsing seçeneğinin işaretli olması ise internet offline içerik isteklerinin de cache içersinde tutulmasını belirtir. Diğer bir seçenek olan Content requirining  user authentication for retrieval seçeneği ise kullanıcıların İnternet Explorer da girmiş olduğu web sitlerinde eğer kullanıcı adı ve prola girmesi gerekiyorsa bu alın işaretlenmesini kullanıcı adı ve şifre bilgilerininde tutulmasını sağlayacaktır. Ancak her ne kadar bu bölümün işaretlenmesi kullanıcın bu sitelere erişimini hızlandırsa da güvenlik için bu bölümün işaretlememenizi öneririm. Http sekmesinde ise aşağıdaki pencereye ulaşırız.


Şekil-5

Bu bölümde ise ilk seçeneğimiz Enable http caching seçeneğidir. Bu bölüm http sayfalarının içeriğinin cache de tutulması sağlanır. Bu seçenek mutlaka işaretli olmalı. Bu pencerede yine önemli olan başka bir alan ise Set TTL of objects (% of the content age ) seçeneğidir.  Bu bölüm cache de tutulan bilginin TTL süresine göre ISA’da ne kadar saklanacağını gösterir. Örneğin BU bölüme verdiğimiz değer 10 ise TTL süresi 10 gün olan bir dosyanın ISA üzerinde %10’u kadar yani 1 gün saklanacağını belirtir.

Bir alt bölümde ise TTL live sürelerini kendiniz belirleyebilirsiniz. Eğer Also apply these TTL boundaries to sources that specify expiration. İşaretlerseniz üst bölümde belirlemeniz mümkün olacaktır. FTP sekmesinde ise yine cache içersinde duran FTP sayfasında kullanılan dosyaların ne kadar süre ile yenileneceğini belirtir.


Şekil-6

Default ayarı bu şekildedir. Eğer çok sık olarak FTP sayfanız güncellenmiyorsa varsayılan olarak bu değerin 1 gün kalması yeterli olacaktır. Son olarak ise Advanced sekmesine gelelim. Bu alan ise bize SSL ile ilgili olan bilgilerin tutup tutmak istemediğimizi belirten alandır.


Şekil-7

Cache SSL responses seçeneğinin işaretleyerek güvenli sayfalarında ISA sunucu üzerinde cachlenmesini sağlayabiliriz. Diğer bir seçenek ise eğer size’u büyük olan dosyaların cachelenmesini istemiyorsak Do not objects lager than seçeneğini işaretleyerek ne belirttiğimiz büyüklükteki dosyaların üzerinde olan dosyalar cache içerisinde saklanmayacaktır. Ancak bu seçeneği işaretlememenizi öneririm. Çünkü cache mantığı dosyalara daha hızlı şekilde sahip olmak.

ISA server üzerinde cache kullanıcılara bir çok kolaylık sağlayacaktır. Bunların başında ise Windows Updateler’in veya Hotfix’lerinde bu bölümde saklanması. Bu konu ile ilgili olarak Linkte bulunan makaleye göz atabilirsiniz. Diğer bir cache özelliği ise Content Download Job işlemidir. Bu konuyu bir sonraki makale de açıklamaya çalışacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Configuring content download jobs

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Balıkesirde doğdum. Orta öğrenimi İstanbul da bitirdim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldum. 5 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. MCP, MCSA,MCSE sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir