1. Anasayfa
  2. ISA Server

ISA Server 2004 DiffServ ile Bant Genişliği Kontrolü


0

ISA Server 2000’de kullanılabilen bant genişliği kontrolü özelliği sonraki sürümlerde kullanımdan kaldırıldı. Buna sebep olarak bazı networklerde altyapıya bağlı olarak bu özelliğin sağlıklı çalışmamasını gösterebiliriz. Sonrasında benzer bir özellik ISA Server 2004 SP2 ile beraber Diffserv adıyla tekrar aramıza katıldı. Bu makalemde ISA Server üzerinde Diffserv kullanarak bant genişliği kullanımının derecelendirilmesini inceleyeceğiz.

SP2 ile beraber gelen bu özellik sadece Http ve Https bağlantılarda geçerli oluyor. Web Proxy istemciler için kullanabiliriz de diyebilirim. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, bu özelliğin QoS etkinleştirilmiş router üzerinde desteklemesi gerektiği. ISA Server 2004 ile ilgili download’lara bu linkten ulaşabilirsiniz.

 

Diffserv’e, Layer 3’te network trafik önceliklendirmesini gerçekleştiren bir protocol’de diyebiliriz ve Diffserv bilgisi IP paketinin header’ında taşınır. Diffserv ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

 

The Differentiated Services Model (DiffServ)

http://www.cisco.com/en/US/products/ps6610/products_data_sheet09186a00800a3e30.html  

 

1. ISA Server konsolunda Configuration > General’a gidelim ve Specify Diffserv Preferences’ı klikleyelim.

 

Şekil-1

 

2. General sekmesinde Allow the setting of Diffserv bits according to URLs and domain names kutucuğunu işaretleyelim. Bu şekilde diffserv’i etkinleştirmiş oluyoruz. ISA Server 2006’da bu seçeneğin adı Enable network traffic prioritization according to DiffServ olarak değiştirilmiş durumda.

 

Şekil-2

 

3. Priorities  sekmesine geçelim ve binary Diffserv değerlerini oluşturmaya başlayalım.

4. İlk Priority name olarak First’ü kullanıp Diffserv bits olarak  110010’i kullanacağım. Burda verdiğim 110010 değerinin, üzerinden trafik akışı yapılan yada yapılacak router’la uyumlu olması gerektiğini tekrar hatırlayalım. First isimli Priority için, Size Limit olarak 1000 (bytes) vereceğim. Size limit değeri tanımlandığında, limit değere kadar olan istekler, içerisinde bulundukları priority’de değerlendirilirler. Limit değer aşıldığı takdirde gelen istekler bir alt seviye priority’de değerlendirilmeye başlanırlar.

 

Şekil-3

 

Ayrıca bu binary değerlerin ne şekilde verilmesi gerektiği ile ilgili olarak aşağıdaki makale referans alınabilir:

 

The Differentiated Services Model (DiffServ)

http://www.cisco.com/en/US/products/ps6610/products_data_sheet09186a00800a3e30.html

 

5. First, second, third isimli üç tane priority tanımını aynı şekilde gerçekleştirelim. Kullanabileceğiniz binary değerler için şekil-4’ü referans alabilirsiniz.

 

Şekil-4

 

6. Artık URL’lerimizi belirlemeye sıra geldi. Belirleyeceğimiz URL’lerde wildcard (*) kullanmak serbest. Aynı domain’e ait farklı linkler için farklı priority’ler belirleyebiliyoruz. Örneğin, www.mshowto.org/forum/*   için First tanımını yapabillirken www.mshowto.org/* için Second tanımını yapmakta mümkün olabiliyor.

 

Şekil-5

 

Şekil-6

 

7. Peki ama Https isteklerinin priority’leri için nasıl bir yol izlemeliyiz? İşte bu noktada Domains sekmesini kullanabiliyoruz. Sadece domain adını yazarak işlem yaptırabiliyoruz ve wildcard (*) kullanmakta mümkün değil.

 

Şekil-7

 

8. Son olarak bu yaptıklarımızın hangi network’te geçerli olacağını seçmemiz gerekiyor. Networks sekmesinde External’ı seçerek gelen uyarıyı kabul edelim ve işlemi sonlandıralım.

 

Şekil-8

 

Makalede kullanılan görüntüler ISA Server 2006 üzerinden alınmalarına rağmen ayarlar ISA Server 2004’te de birebir aynı diyebilirim. ISA Server’ın bu özelliğini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, verilen binary diffserv değerlerinin kullandığınız router’lar üzerinde desteklenmesi olacaktır.

 

Referanslar

 

ISA Server 2004 Service Pack 2

http://www.microsoft.com/technet/isa/2004/plan/sp2.mspx

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 senesinde www.mshowto.org web sitesini kurmuştur. Sitenin fikir ve isim babasıdır. Son yıllarda Microsoft'ta çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir