1. Anasayfa
  2. Haberler

Internet2 de Rekor: Saniyede 8.8 Gigabit


0

Yeni kuşak internet olarak olarak nitelenen ‘ultra-hızlı’ Internet2 ağı üzerinde, bilim insanları saniyede 8.8 Gigabit veri iletimi gerçekleştirdi. Internet2 sayesinde, gelecekte bilim insanları dünya çapındaki teleskopları birbirlerine bağlayarak, ortak bir sistem oluşturabilecek. Internet2 konsorsiyumunun başkanı Douglas Van Houweling, yeni kuşak internetin 2007’nin sonbaharında hazır olacağını söyledi. Uzmanlar, son elde edilen değerin Internet2’nin teorik olarak 10Gbps hızına erişebileceğini gösterdiği vurguluyor. Bu, mevcut genişbant bağlantıların binlerce katı demek.

Internet2 üzerindeki veri iletim hız denemesi Tokyo ile Amsterdam üniversiteleri arasında yapıldı. Veri önce Tokyo’dan Seattle’a gönderildi, sonra da Amsterdam’dan Chicago’ya ve en sonunda Tokyo’ya geri döndü.

Daha önceki rekor saniyede 7.99 Gigabit’ti. Van Houweling, yeni internet ağı sayesinde yüksek çözünürlüklü fimleri indirmenin sadece ‘birkaç saniye’ süreceğini belirtiyor.

10 FARKLI DALGABOYU
Internet2 ağı, özellikle üniversiteler arasında kurulacak ve ilk etapta bilimsel amaçla kullanılacak. Üniversiteler ve araştırma kurumları verileri, birbirleri arasında değiştirecek. Internet2 ağı için yeni kabloların döşenmesi gerekecek. Internet2 kabloları, tek şerit üzerinden 10 ayrı dalgaboyunda veri iletimi yapabilecek. Kablo kapasitesinin 100 Gbps olması gerekiyor.

YÜZLERCE TELESKOP TEK SİSTEME DÖNÜŞECEK
Internet2’yi geliştiren yüzlerce üniversitenin ortak olduğu konsorsiyumun başkanı Van Houweling, Internet2’nin esas işlevinin bilimsel olduğunu vurguluyor.

Yeni kuşak internet ağları sayesinde astronomlar dünya çapındaki radyo teleskoplarını birbirlerine bağlayarak, tek bir gözlem aracı oluşturabilecek. Internet2 sayesinde, dünyanın herhangi bir üniversitesindeki fizikçiler, Cenova’daki dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısına bağlanabilecek.

Van Houweling, gelecekte yapılacak uygulamalar için saniyede 10 Gigabit’in dahi yetersiz kalacağını, o nedenle daha da yüksek hız sınırlarına erişmek niyetinde olduklarını ifade etti. Yeni kuşak internet ağı Van Houweling’un adını açıklamadığı bir şirket tarafından idare edilecek.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir