0

Instant File Recovery ile Azure’daki VM’lerinizden Dosyalarınızı Hızlıca Geri Döndürün.  Bu yazıda Azure Backup ile birlikte gelen Instant File Recovery özelliğini ele alacağız.

Müjdeli haber :) artık Instant File Recovery ile ek bir kaynak yapılandırmadan ve herhangi bir altyapı gereksinimine ihtiyaç duymadan Recovery Point noktaları üzerinden anında dosya veya klasör bazlı Recovery işlemi gerçekleştirebiliyoruz.

Instant File Recovery ile geri yükleme gerçekleştirmek istediğinizde bir Recovery Point noktası üzerinden yazılabilir (Snapshot) ekran görüntüsü sağlar ve bir ve ya birden fazla ISCSI tabanlı Recovery disk birimlerinizi  hızlıca Mount eder. Mount edilen Snapshot ile  Recovery volume’den seçtiğiniz dosya ve ya klasörlerinizi kopyalayarak geri döndürmenize olanak tanır.

Dosyalarımızın anında kurtarılabiliyor olması bize Recovery işlemlerinde harcanan süreyi kısaltmış olmakla birlikte yanlışlıkla silinen bir dosyanın hızlıca geri döndürülmesi, yedeklemenin doğrulanması gibi aksiyonları almamıza imkan verecektir.

Ek olarak şu an için Encrypt edilmiş bir sanal makine yedeğinden Recovery işleminin desteklenmediğini de belirtmekte fayda var.

Şimdi anlattıklarımızdan yola çıkarak bir VM yedeğimiz üzerinden file Recovery işlemini nasıl yapacağımızı birlikte inceleyelim.

Backup Items üzerinden geri yükleme işlemi yapacağım sanal makinemi seçiyorum ve File Recovery seçeneğiyle devam ediyorum;


Resim-1

Not : Yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi en son Restore Point’in hangi zamanda olduğu son Backup durumu gibi bilgiler yer alıyor. Seçmiş olduğum VM son Backupta hata almışbu durumda hata almadan önceki son Restore Point’e giderek yanlışlıkla silinmiş bir datayı geri döndüreceğim ve ya yukarıda değindim gibi verimin Restore edilebilir durumda olup olmadığının sağlamasını yapacağım.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra File Recovery dediğimde açılan pencere üzerinden geri döndürme işlemini sırasıyla belirtilen 3 adım ile gerçekleştiriyor olacağım.

İlk olarak Recovery Point noktası seçiyorum.


Resim-2

Recovery Point noktasından dosyaları kopyalamak için kullanacağımız içerisinde script bulunduran yazılabilir dosyayı indiriyorum.

Resim-3

Bu dosya Recovery işlemi yapacağınız bilgisayar ile Recovery Point arasında bağlantı kuran bir komut dosyasıdır.

Download ettiğim  komut dosyasını yönetici olarak çalıştırıyorum ve kısa bir süre bekledikten sonra PowerShell üzerinde aşağıdaki ekran ile karşılaşıyorum;


Resim-4

Bağlantının başarılı olduğunu 4 adet Recovery Volume eklendiğini görüyoruz. Burada Disk birimlerini isim ve sürücü harfleriyle birlikte görüyoruz. Bir ekleme yapalım. Recovery diskleri eklenirken orijinal isimleriyle birlikte Attach edilirler fakat sürücü harfleri işlemi yaptığınız bilgisayar üzerindeki uygunluk durumuna göre değişiklik gösterir.

Dosya gezginini açarak disklerimi kontrol ediyorum. Gördüğünüz gibi seçili olan 4 diskim Attach edilmiş durumda.


Resim-5

Şimdi Recovery edilen Volume’lerden biri olan “I” dizininden seçili olan dosyalarımı geri döndürmek istiyorum. Seçili olan dosyalarımı kopyalıyorum;


Resim-6

C dizini altında Kernel-Recovery adında bir klasör oluşturup buraya kopyalıyorum;


Resim-7

İhtiyacım olan veriyi geri döndürdüm ve artık 3. Adıma geçerek Mount olan diskleri unMount ediyorum. Bu işlem tamamlandığında disklerim kalkmış olacak.


Resim-8

UnMount işleminin başarılı olduğunu görünce kontrol ediyorum ve Recovery Volume’lerin artık olmadığını görüyorum;

File Recovery işlemini tamamlamış bulunuyoruz. Son olarak Recovery yaptığınız VM ile Recovery yapacağınız VM’in aynı işletim sistemine ya da uyumlu olan bir işletim sistemine sahip olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki tablo server işletim sistemleri ile uyumlu Client işletim sistemlerini içermektedir;


Resim-9

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Tags : azure, azure backup, azure backup Instant File Recovery, Instant File Recovery, Instant File Recovery nedir, Instant File Recovery ayarlari, Instant File Recovery dosya geri yükleme, Instant File Recovery restore, azure geri yükleme,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur PEKDAĞ , İstanbul doğumludur. Öğrenim hayatını Sakarya Üniversitesinde Bilişim Sistemleri üzerine Yüksek Lisans yaparak tamamlamıştır. Daha önce sektörde Sistem Uzmanı, Danışman ve Eğitmen olarak görev yapmış ve birçok önemli firmayla çalışmıştır. Microsoft altyapı ve bulut ürünleriyle çalışmış olup, bu kategorilerde yer alan çözümler üzerine eğitim ve projelerde yer almıştır. Bulut teknolojileriyle yakından ilgilenmekte ve çalışma hayatına BDH bünyesinde Danışman olarak devam etmektedir.Microsoft Bulut çözümleri başta olmak üzere tüm Microsoft Altyapı çözümleriyle birlikte eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir