Rastgele Makale
- Workgroup Ortamındaki ISA Server Üzerinde Domain Kullanıcıları için Kimlik Doğrulaması Yapın!
- Windows Server 2008 Core Edition İçin İlk Yapılandırma
- Yeni tasarlanan font mürekkepten tasarruf sağlıyor
- Bozulmuş yada Yanlış Konfigure Edilmiş OWA (Outlook Web Access) in Tekrar Yüklenmesi
- Microsoft Mağazalar Zinciri
- Microsoft Apple'ı Vuracak
- Exchange Server 2010'da Role Based Access Control - RBAC - Bölüm 1
- OWA Üstünde Gelişmiş Arama Kullanımı için Yazım Kuralları
- ISA Server 2006 BETA 1 İncelemesi
- Microsoft Dynamics Şirketinizin Çevre Performansını Ölçecek
| System Center Configuration Manager'da Discovery Metodları |
|
|
|
| Anıl ERDURAN tarafından yazıldı. | |||
| Cuma, 12 Aralık 2008 17:08 | |||
|
System Center Configuration Manager 2007 kurulumunu başarı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra yapınızdaki clientları ve kaynakları SCCM konsolu altına eklemeye başlayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için SCCM altında çeşitli discovery metodlarınız bulunuyor. Discovery metodları ile yapınızdaki client bilgisayarları keşfedebileceğiniz gibi aynı zamanda Active directory altında bulunan objeleri (userlar, grouplar, bilgisayarlar), networkteki diğer cihazları (hublar, routerlar, printerlar) ve network altında bulunan ip adresi atanabilir tüm cihazları keşfedebilirsiniz. Configuration Manager altında 6 adet discovery metodunuz bulunmaktadır.
Bu makalede en çok kullanım alanı olacağını düşündüğüm Network Discovery ve Heartbeat Discovery metodlarını inceleyeceğiz. Network Discovery: Bunlar arasında en sık kullanılan ve sizinde kolaylıkla organizasyonunuzda kullanabileceğiniz metod Network discovery’dir. Bu yöntemde DHCP tarafından atanan ip aralığı taranır ,routerların ARP cachelerine bakılır.Böylece sadece bilgisayarlar değil printer gibi diğer cihazlarda rahatlıkla bulunabilir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, tarattığınız aralık ne kadar büyükse ve farklı subnetlere hizmet ediyorsa bir okadarda fazla network trafiği oluşacaktır.Bunun için taramaları farklı zamanlarda gerçekleştirebilirsiniz. Eğer discovery için “network discovery” metodunu seçtiyseniz 3 farklı seviyede uygulama yapabilirsiniz. Topology: Bu seviyede yapılan bir taramada yalnızca routerlar ve subnetler keşfedilecektir. Sonrasında bu bilgiler SCCM veritabanında saklanır. Topology and Client: Bu seviyede bir taramada bilgisayarlar,printerlar, SNMP, DHCP ve Windows Browser kullanan clientlar keşfedilebilir. Topology, Client and Client Operating Systems: Yukarıdakilerin dışında network discovery aynı zamanda bilgisayarların işletim sistemlerini, SNMP versiyonlarını ve benzeri bilgileri keşfedebilir. Network Discovery'i configure etmek için; 1. Configuration konsolu içerisinde SystemCenterConfigurationManager / Site Database / Site Management / <site ismi> / Site Settings / Discovery Methods dizinine indikten sonra Network Discovery’i sağ tıklayarak özelliklerini girin.
2. Eğer enable durumda değilse kutucuğu doldurarak enable edin.
4. Subnets tabında local subnetiniz dışında diğer subnetlerde de discovery özelliğini kullanmak istiyorsanız eklemeler yapabilirsiniz.Yalnız alt taraftaki “search local subnets” kutucuğu seçili ise local subnetleriniz üzerinde arama yapabilir durumda olacaksınız.
5. Domains tabında yine aynı şekilde “search local domain” seçili ise localdeki domaininiz üzerinde varsayılan olarak discovery işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Local domain dışındaki domainler içerisinde arama yapmak isterseniz domain ekleme şansınız bu pencerede bulunuyor.
6. SNMP ekranında networkünüzdeki snmp kullanan cihazlardan bilgi almak için kullanacağınız community string’i düzenleyebilirsiniz. Public değeri neredeyse tüm cihazlarda varsayılan olarak gelen string değeridir. Eğer güvenlik nedeniyle değiştirilmediyse bu değer ile discovery gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde yine bu ekrandan community string ekleme şansınız bulunuyor. Maximum hop seçeneğinde de network discovery’nin gerçekleşeceği maximum hop sayısını belirtebilirsiniz. Bildiğiniz gibi özellikle dinamik yönlendirme protokollerinde hop kavramına çok rastlıyoruz. Örneğin RIP yönlendirme protokolu maximum 15 hop sayısını destekler.Bu tanıtım paketlerinin en fazla 15 routerdan geçebileceğini 16. Routerda ise geçerli olmayacağını belirtiyor.
8. DHCP tabında yapınızdaki DHCP sunucuları belirtebilirsiniz. Böylece network discovery bu dhcp sunucusundaki DHCP clientları kullanabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, eğer SCCM’in çalıştığı bilgisayarın ip yapılandırması DHCP yerine static configure edilmişse varsayılan olarak hiçbir DHCP sunucuyla, siz bu ekranda ekstra belirtmedikçe, haberleşmeyecektir.
9. Schedule tabında network discovery’nin çalışacağı saatleri ve günleri belirtebilirsiniz. Bu konfigurasyonları yaptıktan sonra artık networkünüzdeki cihazları keşfedebilirsiniz. Keşfedilme süreci sizing belirlediğiniz zamanlamaya gore gerçekleşecektir. Eğer manuel olarak başlatmak istiyorsanız Computer Management \ Collections altında ilgili bölüme tıklayıp Update Collection Membership’e tıklayabilirsiniz. Refresh ettiğinizde yapınızdaki diğer sistemlerin konsol ağacı altına düştüğünü göreceksiniz.
Aynı şekilde discovery için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise Hearthbeat Discovery’dir. Diğer discovery yöntemlerinin dışında bu yöntem varsayılan olarak enable şekilde gelecektir.Sizin yapmanız gereken sadece gerekli zamanlama ayarlarını gerçekleştirmektir. Bunun için System CenterConfiguration Manager / Site Database / Site Management /<site name>/ Site Settings / Discovery Methods altında Hearthbeat Discovery özelliklerine girerek zamanlama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Discovery işlemleri gerçekleştikten sonar yapınıza eklene clientlar üzerine client installation yazılımlarını yüklemeye başlayabilirsiniz.Bir sonraki makalede bun değineceğiz. Bu konuyla ilgili sorularınızı http://mshowto.org/forum linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz. Referanslar Configuring Discovery in Configuration Manager Tags:
|
|||
| Son Güncelleme: Cumartesi, 13 Aralık 2008 02:50 |
Bunları Okudunuz mu?
Çok Okunanlar
- Windows Server 2003 Active Directory Kurulumu
- Windows XP Sistem Geri Yükleme
- Context Menu'de Bulunan Office 2007 Seçeneklerini Office 97-2003'e Çevirmek
- Microsoft Windows XP Service Pack 2 Açılır Pencere Engelleyicisi (Pop-Up Blocker)
- Terminal Server Lisanslaması (BÖLÜM-1)
- Outlook Express'deki Mail ve Ayarlar Vista Windows Mail'e Nasıl Alınır?
- DNS Server Nedir? Nasıl Çalışır? Çıkabilecek Sorunlar Nasıl Çözülür?
- Terminal Server 2003 Kurulum ve Konfigürasyonu - Bölüm 1
- Kurtarma Konsolunda bootcfg Komutu Nasıl Kullanılır?
- Windows Deployment Services Nedir? - Bölüm 1
- Uzak Masaüstü Bağlantısı İçin Farklı Bir Bağlantı Noktası (Port) Kullanmaya Nasıl İkna Edilir?
- Video - USB Disk Kullanımı Şirket Genelinde Nasıl Engellenir?
- Server 2003 Kurulumu
- Sistem açılışı sırasında NTLDR kayıp veya bulunamıyor hatası nasıl giderilir?
- Policy ile İstenmeyen Programların Çalışmasını Engelleyin
- Exchange Server 2007'de Content Filter Agent - Bölüm 1
- SBS Server 2003 Yüklenmesi ve Konfigürasyonu
- EFS: Kurtarma Metotları - Bölüm 1
- E-Mail Hesaplarınızı Nasıl Kendi Exchange Server'ınızda Tutarsınız?
- Komut Satırından TCP-IP Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?
Son Eklenen Makaleler
- Windows 7'yi asıl onlar sevdi
- Microsoft'tan Farklı Bir Ürün Daha...
- OCS 2007 Remote User Ses İletişimi
- Kaspersky Internet Security 2010 ile Güvenli internet
- Gustav Projesi ile Yine Microsoft Farkı!!
- Windows Phone 7: MS'ten sıkı kurallar...
- XP Dönemi Bitiyor..
- Baz istasyonunun adı bile korkutuyor
- Turkcell’in Kardelenleri Birleşmiş Milletler’de!
- Microsoft'un yeniden doğuşu!
- Windows 2008 R2 Cluster bir ortamda SQL 2008 Cluster kullanarak System Center Operations Manager 2007 R2 cluster kurulumu ve yapılandırılması - Bölüm 6
- Windows 2008 R2 Cluster bir ortamda SQL 2008 Cluster kullanarak System Center Operations Manager 2007 R2 cluster kurulumu ve yapılandırılması - Bölüm 4
- Windows 2008 R2 Cluster bir ortamda SQL 2008 Cluster kullanarak System Center Operations Manager 2007 R2 cluster kurulumu ve yapılandırılması - Bölüm 3
- E-Mail Hesaplarınızı Nasıl Kendi Exchange Server'ınızda Tutarsınız?
- 4G’de Rekor Hız: Saniyede 1GB!
- Turkcell ve Nokia Cepte E-posta İçin El Sıkıştı!
- Office 2010'a Seçim Ekranı
- Microsoft' un Yeni Windows'una İlgi Site Çökertti!
- Microsoftta Korsan Avı Başladı!
- Sıkıysa Şimdi Kırın...




Yazılım bölümüne erişmek için tıklayın!
Tüm sunumlara erişmek için tıklayın!
Video'lara erişmek için tıklayın!






