| Data Protection Manager (DPM) Kullanarak Mail Sunucularınızı Yedek Alın! - Bölüm 1 |
|
|
|
| Anıl ERDURAN tarafından yazıldı | |||
| Cuma, 11 Temmuz 2008 10:12 | |||
|
Mesajlaşma altyapısı günümüz şirketleri için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir.Tüm şirketler, organizasyonu dahilinde bu mesajlaşma altyapısının kesintisiz devam etmesini istemektedir. Peki varolan Exchange Server 2007 sunucularınız için Disaster Recovery planları dahilinde nasıl bir koruma sağlayabilirsiniz? System Center ailesi ile birlikte sunulan Data Protection Manager 2007 ile Exchange sunucularınız için daha öncesinde alışık olmadığınız kadar kolay yedekleme ve geri dönüş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu makalemizde Data Protection Manager ile Exchange Server 2007 sunucunuzun yedeklemesini gerçekleştirdikten sonra çeşitli restore metotlarını ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Data Protection Manager temel olarak yedekleme işlemiyle uğraşan IT PRO'lar için dizayn edilmiştir.Sahip olduğu sihirbazlar sayesinde organizasyonunuzda bulunan SQL Server, SharePoint Server, Exchange Server gibi platformaların koruması oldukça basite indirgenmiştir. Tek bir pencere içerisinde tüm bu sistemleri ve korunan dosyaları görebiliriz.
Şimdi Exchange Server koruması için DPM’in nasıl bir yol izlediğini kısaca inceleyelim. DPM,Exchange server 2007 ile çalışırken veritabanı geri dönüşüm işlemleri için transaction log replikasyonu ve block-level senkronizasyonunu kullanan bir yol izler. Bilgilerin tümü bir seferliğine kopyalandıktan sonra sürekli (continuous) iki paralel işlem gerçekleşir. 1- 15 dakikada bir transaction logları DPM sunucusuna senkronize olur. 2- Express Full seçeneği Exchange Server VSS Writer’ı kullanarak tüm veritabanlarında değişen blokları belirler ve sadece bu bölümlerin gönderimini gerçekleştirir.
Data Protection Manager Exchange Server’ı en iyi tanıyan yedekleme uygulaması olduğu için birçok gelişmiş özelliği içerisinde barındırabiliyor. Aşağıdaki gelimiş deploymentlar için DPM’in desteği bulunmaktadır.
Peki DPM ile datalarını yedeklediğiniz Exchange Server için ne tarzda recovery senaryoları mevcuttur. DPM 2007 ile bir Exchange sunucusunu restore etmek istediğinizde
Görüldüğü gibi geleneksel bir yedekleme yazılımından farklı olarak farklı recovery senaryolarını DPM ile birlikte kullanabilirsiniz. Şimdi DPM ile birlikte Exchange Server 2007 sunucumuzun korumasını nasıl sağlayacağımızı inceleyelim İlk yapmanız gereken Exchange sunucunuza DPM konsolundan agent yüklemesini gerçekleştirmek olacaktır. Bunun için ; 1- Management tabındaki Agents bölümüne gelerek Action kısmındaki Install’a tıklayın. Sihirbaz açılacaktır.
2- Active Directory sorgusu ile listelenen bilgisayarlar içerisinden Exchange sunucumuzu seçerek Add ile sağ tarafa aktarınız. Next ile devam edebilirsiniz.
3- Exchange sunucu üzerine yetkili hesap bilgilerini girin.
4- Agent yükleme işleminden sonra yüklenen bilgisayarların yeniden başlatılması gereklidir. Bu ekranda bu işlemin, yükleme işleminden sonra otomatik gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine karar verebilirsiniz.
5- Next ile devam ettiğinizde çok kısa bir süre içerisinde Agent kurulumu gerçekleşecektir.Exchange sunucunuzu yeniden başlattıktan sonra konsol ekranında Agent Status:OK ibaresini görebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra Exchange sunucumuza bir protection group oluşturmalı yada varolan bir protection group’a dahil etmelisiniz. Bunun için aşağıda adımları izleyebilirsiniz. 6- Protection tabında Create Protection Group’a tıklayın.Protection Group oluşturma sihirbazı açılacaktır.
Bu ekranda agent yüklü sunucularınızın bir listesini görebilirsiniz. Bu senaryoda Exchange Server 2007 altında iki adet storage group ve 4 adet mailbox database bulunmaktadır. 7- Buradan varolan Exchange sunucunuz için ilgili storage Group’u seçin.
8- Protection Group için bir isim belirledikten sonra ne tür bir yedekleme metodu kullanacağınızı belirtmeniz gerekiyor.İster tape tabanlı ister disk tabanlı bir koruma sağlayabilirsiniz.Next ile devam edebilirsiniz.
9- Korumak istediğiniz sunucu Exchange Server olduğu için sihirbazda fazladan birkaç ayar yapmanız gerekmektedir. Bu pencerede eseutil aracını kullanarak exchange veritabanı için bir tutarlılık denetlemesi yapabilirsiniz. Bunun için Exchange Sunucunuz üzerinde bulunan eseutil.exe ve ese.dll dosyalarını DPM sunucunuz üzerindeki DPM/Bin klasörüne kopyalamanız gerekmektedir.Ardından Next ile devam edebilirsiniz.
10- Eğer disk tabanlı koruma metodu seçtiyseniz bu sayfada bu metodla ilgili bazı ayarları görebilirsiniz. Dpm, short-term seçiminize uygun olarak bir recovery planı çıkarır.Bu plan dahilinde bizden retention range değerini seçmemizi istemektedir. Retention range değeri temel olarak datanın geri dönüşüm amacıyla ne kadar süre kullanılabilir olduğunu belirten bir değerdir. Short-term metodunu seçtiğiniz için bu değer aralığı 1-64 gün arasında olmak zorundadır. Synchronization frequency bölümünde senkronizasyon sıklığını belirtiniz. Every’i seçerek belirli bir interval değeri girebilirsiniz. Default olarak bu değer 15 dakikadır ve 24 saate kadar arttırılabilir. Just before a recovery point’i seçtiğiniz takdirde ise tüm recovery group üyeleri için varolan geri dönüşüm noktaları belirlediğiniz zamanlamaya göre yaratılacaktır. Buda doğal olarak senkronizasyon durumlarında fazladan network trafiği yaratabilir. Ardından recovery Points(geri dönüşüm noktaları) seçimine geçebilirsiniz.Burada 3 farklı konfigurasyon gerçekleştirebilirsiniz.
11- Storage Pool altında daha önceden DPM için tahsis edilen disklerin durumunu bu ekranda görebirsiniz.
12- Bu bölümde Exchange sunucunuz için replikasyon metodu için bir seçim gereçekleştirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi bu ayarı otomatik olarak bırakabilir yada manuel replikasyon zamanlaması yapabilirsiniz. Aynı zamanda NOW seçeneğini seçerek group oluşturulduktan Exchange senkronizasyonuna başlamasını sağlayabiliyorsunuz.
Gördüğünüz gibi Protection Group 2 altında Exchange 2007 sunucumuz eklenmiş durumda ve senkronizasyon işlemi iki storage group içinde gerçekleşiyor. Bir sonraki makalemizde DPM üzerindeki Exchange recovery yöntemlerini inceleyeceğiz. Bu konuyla ilgili sorularınızı http://mshowto.org/forum linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz. Referanslar Protecting Exchange Server with DPM
|
|||
| Son Güncelleme Cumartesi, 12 Temmuz 2008 21:33 |
Son Eklenenler
- System Center Configuration Manager 2007 - Asset Intelligence
- İş Zekası ve Performans Yönetimine Yönelik Microsoft Çözümleri: Verilerden Karar Aşamasına Nasıl Geçilmeli
- Windows Server 2008 R2 ‘e Yükseltmeniz için En iyi 10 Neden?
- Forefront Security for Exchange Server ve Bilinmesi Gerekenler!
- Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 5
- Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 4
- SCCM 2007 - Software Distribution Yöntemi ile Office 2007 Dağıtımı - Bölüm 4
- SCCM 2007 - Software Distribution Yöntemi ile Office 2007 Dağıtımı - Bölüm 3
- SCCM 2007 - Software Distribution Yöntemi ile Office 2007 Dağıtımı - Bölüm 2
- SCCM 2007 - Software Distribution Yöntemi ile Office 2007 Dağıtımı - Bölüm 1
- SCCM 2007'de Configuration Manager Client Yazılımının Yüklenmesi - Bölüm 2
- SCCM 2007'de Configuration Manager Client Yazılımının Yüklenmesi - Bölüm 1
- System Center Configuration Manager'da Discovery Metodları
- Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 3
- Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 2
- Server 2008'de ISCSI ile High Availability (Clustering) Sağlayın! - Bölüm 1
- Exchange 2007 SCC Cluster Pasif Node Uninstall İşlemi
- DAVETLİSİNİZ! Microsoft FOREFRONT EDGE (ISA, IAG) Semineri
Çok Okunanlar
- Windows Server 2003 Active Directory Kurulumu
- Terminal Server Lisanslaması (BÖLÜM-1)
- Policy ile İstenmeyen Programların Çalışmasını Engelleyin
- DNS Server Nedir? Nasıl Çalışır? Çıkabilecek Sorunlar Nasıl Çözülür?
- Kurtarma Konsolunda “bootcfg” Komutu Nasıl Kullanılır?
- Exchange Server 2007'de Content Filter Agent - Bölüm 1
- Taşınabilir Disk Kullanımı Şirket Genelinde Nasıl Engellenir?
- Uzak Masaüstü Bağlantısı İçin Farklı Bir Bağlantı Noktası (Port) Kullanmaya Nasıl İkna Edilir?
- SBS Server 2003 Yüklenmesi ve Konfigürasyonu
- Sistem açılışı sırasında “NTLDR kayıp veya bulunamıyor” hatası nasıl giderilir?
- Windows Deployment Services Nedir? - Bölüm 1
- Server 2003 Kurulumu
- E-Mail Hesaplarınızı ISP'nizde Değil Kendi Exchange Server'ınızda Tutun
- Kullanıcılarınızı Local Admin Grubunda Bırakmayın
- EFS: Kurtarma Metotları - Bölüm 1
- Komut Satırından TCP-IP Konfigürasyonu Nasıl Yapılır?
- System Center Capacity Planner İncelemesi (Bölüm-1)
- Active Directory Users And Computers Context Menüsüne Kullanıcı Hesap Bilgi Özellikleri Ekleme
Forum Sayfası Soruları
|
















