0

Sunucularınızı sanallaştırmadan önce , İngilizce ya da Türkçe tüm yayınlarda söylenen ilk kelime clustering’dir. Önce sanal makinalarınızın güvenliğini, bütünlüğünü ve yedekliliğini korumak en önemli işiniz olmalıdır. Windows Server 2008’in çok güzel bir özelliği olan Failover Cluster ile Sanal makinalarınızı güvenli bir şekilde yönetebilir, erişilebilirliğini arttırabilirsiniz. Hyper-V de çalışan sanal makinalarınızı  Live Migration işlemi ile taşımak için öncelikle her iki sunucunuzu da Failover cluster olarak yapılandırmanız gerekmektedir.

Aşağıdaki adımları yaparak sanal makinalarınızı failover cluster ile yüksek erişilebilirlik kazandırabilirsiniz.

1) Failover Cluster yapılandırması için her iki sunucunuzun erişebileceği ortak bir disk alanı gerekmektedir. Bu bir storage de olabilir, yada iSCSI bağlantısı ile gerçekleştirebileceğiniz bir disk alanı da olabilir. Bu örnekte Storage server 2008 ile iSCSI yapılandırması isimli makalede gösterilen iSCSI ile yapılandırılan yapıyı kullanıyorum. Öncelikle Add Features bölümünden her iki node’ta Failover Cluster özelliğini sunucularınızda aktif hale getiriniz. Server Manager’dan Failover Cluster Manager seçeneğini genişletin ve Validate a Configuration seçeneğine tıklayın. Validate a Configuration seçeneğini yapmak zorunda değilsiniz. Bu seçenek size cluster yapınızı oluşturmadan önceki çıkabilecek hataları, ön bir rapor halinde görmenizi sağlayacaktır.

Hyper-v Cluster
Resim-1

2) Select Servers penceresinde Cluster oluşturacağınız node’ları ekleyip Next tuşuna basın.


Resim-2

3) Testing Options penceresinde Run All Tests (recommended) seçeneğini işaretleyip,Next tuşuna basın.


Resim-3

4) Test işlemleri tamamlandığında Summary penceresinde View Report kutucuğuna basarak ilgili raporu ve yapılandırma ile ilgili bir hata var ise görüntüleyin. Finish tuşuna basarak sihirbazı sonlandırın.


Resim-4

5) Failover Cluster Manager sayfasında Create a Cluster seçeneğine tıklayın ve Select Servers sayfasında her iki server’ınızı browse tuşuna basarak bulun ve add tuşu ile ekleyin. Next ile devam edin.


Resim-5

6) Access Point for Administering the Cluster sayfasında Cluster Name bölümüne cluster’ınızı tanımlayacak bir isim yazın, Networks bölümünde Cluster’ınıza vereceğiniz IP Adresini yazın ve Next ile devam edin.


Resim-6

7) Confirmation sayfasında Cluster’ınızın adı, node’larınızın isim ve IP Adreslerinin kontrolünü yapıp Next tuşu ile devam edin.


Resim-7

8) Finish tuşuna basarak Cluster’ı oluşturun.


Resim-8

9) Server Manager’dan Failover Cluster Manager seçeneğini genişleterek cluster yapınızı görebilirsiniz.


Resim-9

Bir sonraki makalemizde oluşturduğumuz Cluster yapısında  Sanal Makinaların yüksek erişebilirlik ile yapılandırmasını gerçekleştireceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet MUTLU 1976'da İzmir'de doğdu.Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans mezunu. 1994 yılında bilgisayar ile tanıştıktan sonra şirketlerin IT departmanlarında çalıştı. 1.5 yıl boyunce yetkili Microsoft ve Cisco eğitim merkezinde eğitmenlik yaptı. 5.5 Yıl Birim Bilgi Teknolojileri T.A.S'nde Teknik Destek Takım Lideri olarak çalıştıktan sonra, Mayıs 2010 tarihinden itibaren SuperOnline bünyesinde çalışmaya başladı. 2007'den beri çeşitli community'ler de yaptığı çalışmalardan dolayı Virtualization dalında Microsoft Most Valuable Professional ödülüne layık görülmüştür. Halen Turkcell grup bünyesinde büyük müşteri portföyünde Pre-Sales Manager olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir