1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Hyper-V Sanal Makinanın Windows Azure Platformuna Transfer Edilmesi ve Cross-Premises Yapılar Arasında Sanal Makine Transferi Senaryoları


1

Windows Azure, bilindiği gibi Türkiye’de hizmet vermeye başladığından bu yana birçok büyük ve orta ölçekli kurumların ilgisini çekti ve gün geçtikçe Windows Azure hizmetlerini alan kurumların sayısı artıyor. Bu duruma paralel olarak Windows Azure üzerinde 0’dan yapılandırılacak hizmetlerin yanısıra mevcut veri merkezinde yani on-premises altyapıda bulunan ve Windows Azure platformuna transfer edilecek hizmetlerin geçişleri ile ilgili birçok ihtiyaç ortaya çıkıyor. Bunlardan en önemli olarak nitelendirilebilecek “IaaS” hizmeti, bu konuda ilk sırada geliyor.


Resim-1

Birçok kurum, mevcut veri merkezlerinde bulunan sanal makinalarını Azure platformuna transfer etme ihtiyacı duyuyor ve sonraki aşamada Windows Azure platformu ile Site2Site VPN bağlantıları kurarak global ve özellikle yerel kullanıcıların hizmetlere erişimini sağlıyor.

Microsoft’un, sanal makinaları private-public cloud yapıları arasında transfer etmek, hatta bu iki yapının tamamının yönetilmesini sağlamak için mevcutta geliştirdiği System Center 2012 App Controller ürünü bulunuyor. Bir diğer yöntem ise Windows Azure PowerShell ve SDK kullanmak, bu yöntem ile Windows makinamızdan Azure Subscription’larını ve içerisindeki tüm bileşenleri yönetmek mümkün, bir sanal diskin (.vhd) platforma transfer edilmesi ise birçok özellikten sadece biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bir diğer yöntem ise, Azure platformunda bulunan storage hesabımızı yöneten CloudXplorer yazılımını kullanmak.

Bu yazılım ile Hyper-V sanallaştırma platformunda oluşturduğumuz bir sanal makinanın .vhd lerini nasıl Azure platformuna transfer ettiğimize bir bakalım;

Öncelikle yazılımı http://clumsyleaf.com/products/cloudxplorer adresinden indirip kurulum yapmak gerekiyor.

Program çalıştırıldığında Azure Storage hesaplarını yönetmek için Azure Storage hesap adı ve Secret Key bilgilerine ihtiyaç duyuyor, dolayısıyla öncelikle Azure Portal’ına giriş yapıp bu bilgileri kaydetmek şart.

Tabiki bu aşamaya gelmeden önce hyper-v’de oluşturulmuş sanal makinanın .vhd dosyalarının var olduğunu varsayıyoruz.Örnek için bir Windows Server 2008 R2 Sp1 işletim sistemi kurdum, hostname olarak “AzureVm” tanımladım ve IP konfigürasyonunu otomatik olarak bıraktım, aksi takdirde Azure platformundan makinaya erişim problem olacaktır.

Windows Azure Portal’ına bağlandıktan sonra, Storage bölümüne gidip storage account listesini görüntülüyoruz, bu liste birden fazla account içerebilir, dolayısıyla .vhd dosyasının gönderileceği storage account seçilmelidir.


Resim-2

Bu ihtiyaç olan ilk bilgiydi, kopyaladıktan sonra, alt kısımdaki Manage Access Keys butonuna basıp ilerleyelim.


Resim-3

Primary Access Key değerini de kopyaladıktan sonra devam ediyoruz.


Resim-4

Şimdi CloudXplorer yazılımının Azure Storage Account içerisine erişmesi mümkün, yazılımı çalıştırıp Accounts tab’ında New>Windows Azure account butonu ile yeni bir hesap ekleyeceğiz.


Resim-5

Az önce Azure Portal’dan kopyaladığımız account name ve key değerlerini kullanarak yeni bir hesap ekliyoruz.


Resim-6

Azure Storage kütüphanesine erişim gerçekleşti ! Burada mevcut .vhd dosyalarını da listeliyoruz.


Resim-7

Hyper-V platformunda oluşan .vhd transferine hazırız, burada bilinmesi gereken sanal disk formatının .vhd(.vhdx kullanılamaz) ve fixed size olmasıdır, ayrıca bu noktadan devam etmeden önce .vhd üzerinde bulunan işletim sisteminde RDP izinlerinin verilmiş, Windows Firewall’da RDP portlarına erişim izinlerinin yapılandırılmış olmasıdır, aksi takdirde makinaya erişim sağlanamaz.

Son kez kontrol edip dosyanın .vhd formatlı olduğunu ve Fixed type olduğunu teyid ettikten sonra ilerliyoruz.


Resim-8

.Vhd dosyalarının “Page Blob” şeklide eklenmesi gerekiyor.


Resim-9

.Vhd dizinindeki dosyası seçip upload işlemini başlatıyoruz, Tanrı upload hızımızı korusun diyerek bitene kadar dua ediyoruz J.


Resim-10

Herşey yolunda gitti ve upload işlemi tamamlandı, kontrol için portal üzerinden Storage>Account>Containers>Vhds yolunu kullanarak .vhd depolama bölümünden kontrol ediyoruz.


Resim-11

Bu dosya, Windows Azure için henüz sadece bir Vhd dosyası, yani bir Vm üzerinde tanımlamam için bir işlem daha yapmak gerekiyor, bu işlem ise disk oluşturma işlemi. Virtual Machines > Disks kısmından Create A Disk linki ile yeni bir disk oluşturacağız.


Resim-12

Diskin kullanacağı Vh dizinini seçip, isimlendirmek gerekiyor. Ayrıca bu disk, içerisinde bir işletim sistemi barındırdığından “Contains an Operating System” checkbox’ını işaretleyip işletim sistemi tipini seçtikten sonra devam ediyoruz.


Resim-13

Disk oluştuğuna göre, artık Azure Platformu üzerindeki sanal makineyi oluşturalım. Portal Alt bölümünden New>Compute>Virtual Machine>From Gallery yolunu izleyerek Create Virtual Machine Wizard’ını açtıktan sonra, My Disks bölümünden az önce oluşturduğumuz diski seçiyoruz ve devam ediyoruz.


Resim-14

Virtual Machine Configuration kısmında Virtual Machine Name değerini tanımlayıp size’ı seçiyoruz.


Resim-15

Bir sonraki adımda varsa mevcut cloud service name’i seçip, yoksa yeni bir cloud service oluşturup isimlendirmek gerekiyor, sonrasında ise mevcut affinity group ve virtual network ayarlarını yapıyoruz, bu kısım ihtiyacınıza göre değişebilir.


Resim-16

Endpoint ayarlarını da ihtiyaca göre yapılandırdıktan sonra wizard’ı tamamlıyoruz.


Resim-17

Virtual Machines kısmında yeni sanal makinanın oluşmaya başladığını gözlemleyebiliriz, bu işlem yaklaşık 10 dakika sürecektir.


Resim-18

Virtual Machines kısmında listeden oluşturulan sanal makinayı seçip alt bölümdeki Connect butonu ile bağlantıyı deniyorum.


Resim-19

Bağlantı başarılı bir şekilde sağlandı, hostname ve konfigürasyon ayarlarını kontrol ettikten sonra herhangi bir sorun yaşamadan işlemin başarıyla tamamlandığını söylemek mümkün.

Sonuç olarak, kurum içerisinde bulunan Hyper-V sanallaştırma platformunda işletilen sanal makinanın Azure Platformuna transferi oldukça az efor sarf edilerek tamamlandı, bunu da Azure platformunun esnek olmasının sebeplerinden sadece bir tanesi olarak gösterebiliriz.Aynı senaryonun tam tersi olan bulut üzerindeki disklerin mevcut ortama transfer edilmesi de makale başında belirttiğim 3 yöntemle de mümkün olabiliyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Oğuzhan Erken, 1988 İstanbul dogumludur, halen Anadolu universitesi AÖF Calisma Ekonomisi bölümünü okumaktadır, bilişim sektöründe yaklaşık 5 yıldır farklı rollerde bulunmuş olup, şuanda Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde danışman olarak görev yapmaktadır, sanallaştırma ve MS System Center ürünleri ile ilgilenmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Cok iyi yazı Oguzhan, eline saglik,

    Emre

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir