2

Windows Server 8 Developer Preview sürümünün yayınlanmasından sonra yenilikleri kısaca toparlayıp yazmış ve içlerinde en önemlisinin yada en yüksek beklentiye sahip olanının Hyper-V 3.0 ile sanallaştırma olduğunu söylemiştik. Yazımızdan alıntı ile Hyper-V 3.0’da gelen başlıca yenilikleri tekrarlamak gerekirse:

  • 32 virtual processors per vm
  • 512 GB ram per vm
  • Yeni nesil sanal disk dosyaları VHDX ile 16 TB’lık tek parça sanal disk dosyaları
  • Guest NUMA
  • Virtual SAN ortamı
  • MPIO for vm
  • Storage Live Migration
  • Subnet Live Migration
  • Ortak storage yada cluster’a ihtiyaç duymadan live migration (şuan bu teknolojiyi gerçekleştirebilen başka hiçbir ürün mevcut değil)
  • Live migration limiti kaldırıldı artık network izin verdiği sayıda aynı anda sanal makine taşıma yapılabilir
  • Uzak ofisler için Hyper-V Replica ve Remote Site Live Migration
  • Geliştirilen API’ler sayesinde sanal ethernet networku ve SAN networku icin 3. parti yazılımlar ve yazılım firmalarının desteği

Bu kadar çok özelliği içerisinde barındıran Hyper-V 3.0’ın Windows Server 8 Developer Preview içerisinde kurulumu adım adım yapalım.

İlk olarak yenilenmiş gorünümü ile Server Manager içinden Hyper-V kuracağımız sunucuyu seçiyoruz. Komik gelse de bu cümlenin sebebi aslında artık Server Manager ekranı vasıtası ile tüm sunucularımızı yönetebiliyor olmamız.

Tek sunucu üzerinde kurulum yapacak isek ister Dashboard üzerinden Add Role diyerek istersek Local Server üzerinden Add Role diyerek istersek de All Servers ekranında sunucuyu seçip sağ tıklayarak aynı ekrana gelebiliriz. Add Roles ve Add Features Server 2008 ve Server 2008 R2 üzerinde farklı yapılandırmaları gerçekleştirdiğimiz ekranlardı ancak Windows Server 8 ile birlikte Add Roles and Features adı altında tüm rol ve özellikleri tek arayüzden ekleyebiliyoruz. Kurulum tipi olarak da istersen tek tek rolleri ekleyebileceğimiz Role based yada Featured based kurulum yada Senaryo tabanlı örneğin tüm uzak masaüstü hizmetleri tek bir sihirbaz ile kurmak için Scenario-based kurulum seçebiliyoruz. Mevcut Developer Preview sürümünde Hyper-V kurulumu için bir senaryo bulunmamaktadır, bu sebeple bir Role-based kurulum senaryosu izleyeceğiz.

Role tabanlı kurulum ekranında ise sunucu havuzumuzdan bu kurulum için öngördüğümüz sunucu veya sunucuları seçerek devam ediyoruz. Eğer ilk ve tek sunucu ise zaten bu adımda tek seçenek ile devam edilebilir. Aşağıdaki görseli incelediğinizde bir de Select Virtual Hard Disk diye bir seçenek ile karşılaşıyoruz ki ne olduğu şuan için supriz olsun ama çok meraklanmamak için bu role uygun hazırlamış bir Hyper-V sanal makinesinin çalıştırılmadan önce hazırlanabilmesi diye özetleyelim.

İlgili sunucu yada sanal disk dosyası seçildikten sonra hangi rolü kurmak istiyorsak onu secip devam ediyoruz. Yeni rol ve özellikler olduğu gözünüze çarpabilir her birine detaylı olarak ileride yayınlanacak yazılarımızda değineceğiz. Hyper-V sunucusu yapılandıracağımız için Hyper-V seçimi ile bir sonraki ekrana geçerek bir yenilik ile daha karşılaşıyoruz.

Server 2008 R2 üzerinde kurulum yaparke bir sonraki adım Hyper-V ayarları olurdu ancak yazının başında da belirttiğim gibi rol ve özellik kurulumu tek ekranda ardarda yapılıyor. Features başlığı altından eklenebilecek bileşenleri incelediğinizde Server GUI’nin ve .Net Framework 4.5 bileşenlerinin kurulu olduğunu farkedeceksiniz. Bu iki yenilik arasından Server GUI şuan için en ilginç olan diyebiliriz, zira aklıma takılan ilk soru bu özellik kaldırılırsa mevcut kurulumu işletim sistemi Core versiyona döner mi?

Kuruluma devam ederken hala Hyper-V’nin ayrıntılarını yapıladırılmadığını görebilirsiniz örneğin sanal networkler için kullanılacak Ethernet kartını seçmedik. Kaba bir özet ekranı sonrasında kuruluma başlayabiliriz.

Bir sonraki ekranda kurulacak olan özellik ve detayları verilmiş olup bir ufak yenilik ile daha karşılaşıyoruz o da normal şartlarda Server 2008 R2 içerisinde sadece Active Directory kurulumu esnasında karşımıza çıkan eklenen rol için restart gerekiyorsa otomatik gerçekleştirlsin mi sorusu. Daha önce Hyper-V kuranlarımız bilir ki rol kurulumu esnasından birden çok kez sunucu yeniden başlar.

Yeniden başlama kısmını da otomatikleştirdikten sonra kurulum aşamalarını görebileceğimiz ekranda bizim için iki önemli yenilik daha mevcut. İlk olarak bu ekran kapatılabilir ve dashboard üzerinden kurulum adımları takip edilebilir, yani Hyper-V yada farklı rol kuruluyor olsa bile biz başka yönetimsel işlemler yapmaya devam edebiliriz, önceki sürümlerde ise kurulum bitene kadar Server Manager kullanılamaz durumda oluyordu.

Bir diğer yenilik ise Export Conguration Settins başlığı ile yapılan ayarların bir XML dosyası ile dışa aktarılabilmesi. Bu özellik ile çok sayıda sunucuda benzer konfigurasyon gerçekleştirileceği zaman xml çıktısını powershell yardımı ile birden çok sunucuda kurulumları otomatikleştirecek şekilde kullanmamıza imkan sağlanıyor.XML dosyasına isim verip ihtiyaç halinde ulaşabileceğimiz bir klasöre kaydedelim.

Kurulum esnasından pencere kapansada kurulum devam eder demiştik, kurulum penceresini kapadığınızda Server Manager ekranında mevcut işlemleri izleyebileceğiniz ufak bir ekran oluşur ve kurulum yada konfigurasyon adımlarını buradan da takip edebiliriz.

Kurulum bittiğinde ise yeniden başlama vd süreclerden sonra Server Manager ekranında artık Dashboard, Local Server gibi seçimlerin yanına rol bazlı olarak da sunucularımızı gruplayabilmek için Hyper-V, DNS Server gibi seçimlerde oluşur. Böylece hangi rolun kurulu olduğu sunucu da işlem yapmak istiyorsak rol bazlı olarak da yapımızı görütüleyebilir ve yönetebilir durumda olabiliriz.

Hyper-V yada All Servers altından Hyper-V kurulumu gerçekleştirdiğimiz sunucuya sağ tıklayarak Hyper-V Manager’ı açabilir yada Start ile ulaşabileceğimiz METRO UI ile yenilenmiş yeni başlat ekranından aynı yönetim konsoluna ulaşabiliriz.

Hyper-V yönetim konsolunda herhangi bir değişikliği gidilmemiş ancak unutulmaması gereken adımlardan biri kurulumda yapılan değişiklik dolayısı ile Hyper-V Manager ekranına gecince ilk yapmanız gereken network yapılandırmasını sağlamak olmalıdır.

 

Bu yazıda adım adım bahsettiğimiz Hyper-V 3.0 kurulumu ile Server 8 Developer Preview işletim sisteminde belki de en çok beklenen özelliğine kavuşup sanallaştırma sunucusu görevine başlamış oldu. Bir seri olarak düşündüğüm Hyper-V 3.0 yazılarıma sanal makine oluşturma, sanal makine ayarları, Storage Live Migration, Subnet Live Migration ve Replica ile devam ediyor olacağım.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ertan Gülen 1986 istanbul doğumludur. 10 yılı yakın bir süredir bilişim sektörünün içerisinde farklı rollerde görev almaktadır. Bilge Adam BTA‘da eğitmenlik ve danışmanlık, Microsoft Türkiye'de Server and Tools ekibinde İş Ortakları Teknoloji Danışmanı, Avnet Türkiye'de Microsoft ürünlerinden sorumlu teknik danısman gibi görevlerde bulunmuştur. Netaş Telekomunikasyon AŞ bünyesinde Kurumsal Uygulama Çözümleri uzmanı olarak çalışmaktadır.Son dönemin yükselen trendlerinden bulut teknolojileri ile ilgilenmekte, sanallaştırma ve system center projelerinin planlamasında görev almaktadır.Azure ile çok farklı projelere imza atmakta ve farklı sektörler için bulut çözümleri üretilmesine katkı sağlamaktadır.MVP: Hyper-V (2012-2013- 2014 ) MCSE: Private Cloud vExpert : (2011) Hp AIS, ASE gibi sertifikalara sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir