0

Günümüz şartlarında  kurumsal yapılarda Exchange Sunucusu, önem sırasında en üst seviyelerde yer almaktadır. Sunucu üzerinde meydana gelebilecek bir problem ile sunucunuzun işlevselliğinin, saniyeler gibi kısa sürelerde dahi , kesilmesi geri dönülmez kayıpların oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu tarz önem arz eden sunucularınızın disaster anında sürekliliğinin devam etmesi ve mevcut datalarınızın korunması hayati önem taşıyabilmektedir. Bu makalemde Hp’nin Active Directory yapısı içerisinde disaster anında data recovery  çözümü sağlayan Storage Mirroring yazılımının Exchange sunucunuz için sağladığı recovery çözümünü inceleyeceğiz. Bu yazılımın kurumunuz içerisinde bulunan exchange sunucunuz haricinde SQL , File, SharePoint ve BlackBerry serverlarınız içinde bir çözümü bulunduğunu bilmek sizin için faydalı olacaktır.

Bu makale exchange sunucunuzun nasıl korunacağını bilgilerini içerdiği için mevcut yapıda Storage Mirroring yazılımı nasıl kurulur, bu konuya değinilmemiştir.

Bu makalede anlatılacak olan uygulamanın simüle edileceği ortamın bir şemasını çizmemiz, yapıyı anlamak ve storage mirroring için gerekli  gereksinimleri görmek açısından faydalı olacaktır.


Resim-1

Bu seneryoda görüldüğü gibi bu storage mirroring uygulamasının yapıldığı platformda temsili olarak A ve B  olmak üzere iki ayrı lokasyon oluşturuldu. B lokasyonunda, exchange sunucumuzda meydana gelen disaster anında replication exchange sunucusunun servislerini aktif hale getirmesi için domain controller’ a ek Additional DC kurulumu yapıldı.

Hedef Sunucu Yapılandırması

Disaster anında kaynak exchange sunucumuzun devre dışı kalması durumunda devreye girecek olan hedef sunucumuzun kurulumu yapılandırılmasında aşağıdaki işlemler yapılacaktır.

1. Active Directory Domain’ e üye olacak şekilde sunucu işletim sistemi tüm service packleri ile  kurulmalıdır.

2. Hedef sunucu üzerine kaynak sunucudaki exchange yapısına bire bir uygun, aynı lokasyonda yer alan replication için exchange kurulumu yapılır.


Resim-2

3. Hedef üzerinde kurulan exchange server ile oluşturulan servisleri otomatik durumdan manuel duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu servisler aşağıda sıralanmıştır.

  • Microsoft Exchange System Attendant (MSExchangeSA)
  • Microsoft Exchange Information Store (MSEcvhangeIS)
  • Microsoft Exchange Event Service (MSExchangeES)
  • Microsoft Exchange MTA Stacks (MSEcvhangeMTA)
  • Microsoft Exchange Post Office Protocol (POP3Svc)
  • Microsoft Exchange Internet Message Access Protocol (IMAP4Svc)
  • Microsoft Exchange Management (MSExchangeMGMT)
  • Microsoft Exchange Routing Engine (RESvc)
  • ve ayrıca Fax, Blackberry, management software ve benzeri uygulama servisleri

4. Kaynak üzerine exchange kurulumu yapıldığında Default Exchange Storage Group log dosyasının prefix’ini “E00” olarak atar. İkinci bir storage group oluşturulduğunda bu gruba “E01”, üçünsücünde ise “E02” olarak atanır. Hedef üzerinde oluşturulan storage grupların prefixleride kaynak sunucu ile eşit olmalıdır. Eğer kaynak sunucumuzda bir yada iki tane storage grup varsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Ancak ikiden daha fazla storage grup varsa, storage grupların hedef ve kaynak sunucda aynı prefixleri aldığının doğrulanması gerekir. Bunun için aşağıdaki yönergeleri izleyebilirsiniz.

  • Kaynak sunucu üzerinde Exchange System Manager’ ı kullanarak Exchange sunucunuzu seçin. Herbir storage gruba sağ tıklayarak “Properties” seçeneğini seçerek her bir storage için atanan prefixleri kaydediniz.
  • Aynı adımı hedef sunucu üzerinde yaparak storage grupların prefixlerini kontrol ediniz.
  • Eğer prefix numaraları aynıysa, bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Aynı değilse prefix numaralarını değiştirmeniz gerekecektir. Bunu yapmak için storage grupları silerek uygun şekilde yeniden oluşturarak yapabileceğiniz gibi ADSIEdit aracını kullanarakda yapabilirsiniz. kaynak sunucuya uygun olması için “msExchESEParamBaseName” değişimi için  aşağıdaki alanların özelliklerinin düzenlenmesi gerekmektedir.

CN=First_Storage_Group_Name, CN=Information Store,

CN=Exchange_Server_Name, CN=Servers,

CN=First_Administrative_Group_Name, CN=Administrative Groups,

CN=Exchange_Organizational_Name, CN=Microsoft Exchange,

CN=Services, CN=Configuration, DC=Domain_name, DC=com

5. Hedef sunucu üzerine Storage Mirroring kurulumu yapılır ve kurulum tamamlandıktan sonra sunucu yeniden başlatılır Bu prosedurde Storage mirroring sistem açılışında çalışacaktır ve exchange servisleri manuelde olduğu için çalışmayacaktır.

6. HP web sitesinden indirilen Storage Mirroring lokasyonundaki Exchange Failover Utility’ nin  Setup.exe ‘sini çalıştırılır. Bu uygulamayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Replication Set yapılandırması

Disaster anında data kaybını önlenmesi ve iş sürekliliğinin sağlaması için öncelikle korunmak istenen datanın diğer lokasyonadaki hedef sunucuya taşınması için gerekli replication işleminin başlatılması ve tamamlanmış olması gerekir. Bu işlem için Replication Set oluşturulması ve sonrasında Connection olurşturularak replication set içerisinde belirtilen datanın hedef sunucuya taşınması gerekir. Replication set oluşturmak için daha önceden kurulmuş olan kaynak sunucudaki storage mirroring’ i kullanamak gerekecektir. Yapılması gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır.

1. Bilgisayarınızda aşağıdaki lokasyondan Management Console’ u açınız.

Start – Programs­ – Hp OpenView Storage Mirroring – Management Console

2. Log on olmak istediğiniz node’ a çift tıklayarak açınız.

3. Node’ a sağ tıklayarak “Properties” seçeneğini seçiniz.

4. Açılan pencerede “Setup”  tabına tıklayınız.

5. Varsayılan olarak bu tabda “ Automatically Reconnect During Source Initialization” onay kutucuğu seçili durumdadır.


Resim-3

Double-Take bağlantılarını bütünüyle kontrol etmek için Double-Take Connection kaynağına izin vermek amacıyla bu onay kutusunu boşaltmamız gerekecektir.

6. Bu ayarı kaydetmek için “OK” butonuna basınız.

7. Node üzerine sağ tıklayalım ve “New – Replication Set” seçeneğini seçelim ve Replication set için isim alanına bir isim girmeniz gerekecektir.


Resim-4

8. Koruma altına alınacak olan datayı içeren paylaşımlı disk üzerindeki drive ve directory’ leri seçelim


Resim-5

Not: Aynı grup içerisinde multible diskler bulunuyorsa, disklerin tümü işaretlenmelidir. Eğer multible diskler farklı gruplardaysa her bir grup için ayrı ayrı replication set oluşturmak gerekecektir.

9. Oluşturulan bu replication set’ i kaydetmek için, replication set üzerinde sağ tıklayarak “Save” seçeneğini seçiniz.


Resim-6

10. Oluşturulan replication set’e sağ tıklayarak “Properties” seçeneğini seçiniz.


Resim-7

11. Görüntülenen her bir rule’ un drive, directory ve attribute bilgilerini aynen kaydediniz.

12. Log on olmak için ikinci node’ a çift tıklayınız.

13. Node üzerinde sağ tıklayarak “Properties” seçeneğini seçiniz.

14. “Setup” tabına tıklayınız.

15. Varsayılan olarak bu tabda “ Automatically Reconnect During Source Initialization” onay kutucuğu seçili durumdadır. Birinci node’ da olduğu gibi bu node’ da da bu seçeneğin işaretini kaldırınız.

16. Değişimleri kaydetmek için “OK” butonuna basınız.

17. Kaynak üzerinde sağ tıklayarak “New – Replication Set” seçeneğini seçiniz. Birinci node’da oluşturulan replication set adının aynısını giriniz. Replication set adı büyük küçük harf duyarlılığına sahiptir.

18. Replication set üzerine sağ tıklayarak “Properties” seçeneğini seçiniz.

19. “Add” butonuna tıklayınız.

20. Birinci node’dan  kaydedilen drive ve directory’ lerden birini belirtiniz. Onaylanacak alt directory’lerin  doğru include, exclude ve resource’ larının işaretleyiniz ve doğrulayınız.

Not: Disaster recovery işleminin düzgün çalışabilmesi için, her bir replication rule’ u  birinci node üzerindeki replication rule’ u ile aynı olmalıdır.

21. Replication set rule’ unu kaydetmek için “OK” butonuna tıklayınız.

22. Birinci node üzerindeki tüm path ve directoryler için 19 – 21 arasındaki adımları tekrarlayınız.

23. Replication set ismine sağ tıklayınız ve replication set’i kaydetmek için “save” tuşuna basınız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir