1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2007

GFI FAXmaker SMTP 14 for Microsoft Exchange 2007 Kurulumu – Bölüm 1


0

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde kurumlar kağıt giderlerini azaltmak gelen ve giden fakslarını elektronik ortamlarda arşivlemek, raporlamak, kişiye özel faks hatları kullanmak ve benzeri nedenlerden ötürü çeşitli ürünler kullanmaktadırlar.

Biz bu makalemizde saymış olduğumuz ihtiyaçlarımızı tamamen karşılayacak bir ürün olan GFI FAXmaker for Exchange/SMTP 14 ürününü inceleyeceğiz. Senaryomuzda iki farklı sunucu kullanarak GFI FAXmaker SMTP 14 ürününün kurulumunu gerçekleştireceğiz. Birinci sunucumuz network’umuz içerisinde bulunan Microsoft Exchange 2007 ikinci sunucumuz ise GFI FAXmaker SMTP 14 olarak kullanacağımız sunucumuz olacak. Eğer istenirse direkt olarak sadece Microsoft Exchange 2007 sunucumuz üzerinede GFI FAXmaker SMTP 14 ürününü kurarak kullanabiliriz ancak büyük networklerde bu senaryo önerilmemektedir bu nedenle biz senaryomuzu iki farklı sunucu kullanarak gerçekleştireceğiz. Kuruluma geçmeden önce sistem gereksinimlerine kısaca bakalım.

Sistem Gereksinimleri;

Minimum Donanım Gereksinimleri

  • 1 GHz Cpu
  • 256 MB Ram
  • 50 MB Disk Alanı
  • GFI FAXmaker’ın faks iletişiminde desteklediği donanımlar’dan herhangi biri

Desteklenen İşletim Sistemleri ( x86 / x64 )

  • Windows 2008 ( R1 ve R2 ) – Standard, Enterprise
  • Windows SBS 2008
  • Windows 2003 – Standard, Enterprise
  • Windows SBS 2003
  • Windows 2000 ( SP3 ve sonrası ) – Server, Advanced Server
  • Windows XP Professional

Desteklenen E-mail Sunucuları

  • Microsoft Exchange 2000, 2003, 2007, 2010
  • Lotus Notes
  • SMTP özelliği olan e-mail sunucuları

Desteklenen Kullanıcı Sistemleri

  • Microsoft Windows 7
  • Microsoft Windows Vista
  • Microsoft Windows XP
  • Microsoft Windows 2003
  • Microsoft Windows 2000 ( SP3 ve sonrası )

Diğer Gereksinimler

  • GFI FAXmaker e-mail sunucusu haricinde bir sunucuya kurulacak ise kurulum yapılacak sunucu üzerinde IIS ve SMTP hizmetlerinin kurulu olması gerekmektedir.
  • GFI FAXmaker e-mail sunucusu haricinde bir sunucuya kurulacak ise kurulum yapılacak sunucu üzerinde Microsoft Exchange Server MAPI Client ve Collaboration Data Objects 1.2.1’nin kurulu olması gerekmektedir.
  • GFI FAXmaker Microsoft Exchange Server 2007/2010 ile aynı sunucu üzerine kurulacak ise Hub Transport Role, Microsoft MAPI ve Collaboration Data Objects version 1.2.1’nin kurulu olması gerekmektedir.
  • Fakslarımızda ön kapak olarak HTML bir biçim kullanılacak ise Internet Explorer 6 ve sonrasının kurulu olması gerekmektedir.
  • GFI FAXmaker e-mail sunucusu haricinde bir sunucuya kurulacak ise kurulum yapılacak sunucu üzerinde TNEF’i MIME’a çevirebilmek için Microsoft Exchange’e MAPI üzerinden bağlı bir outlook hesabının olması gerekmektedir.

Download Collaboration Data Objects, version 1.2.1

Download Microsoft Exchange Server MAPI Client and Collaboration Data Objects 1.2.1

Yukarıdaki gereksinimleri karşıladığımızı varsayarak kurulumumuza geçebiliriz.

Senaryomuz gereği GFI FAXmaker SMTP 14’ü Microsoft Exchange 2007 sunucumuz haricindeki bir sunucu üzerine kuracağımız için GFI’ın sitesinden download etmiş olduğumuz faxmaker14_x64.exe’yi kurulum yapacağımız sunucu üzerinde çalıştırıyoruz. Exe’mizi çalıştırdığımızda Şekil-1’de yer alan ekran bizi karşılıyor ve buradan dil seçeneğimizi seçiyoruz. Biz English’i seçtikten sonra OK seçeneğini seçerek devam ediyoruz.

GFI Fax Maker
Şekil-1

Kurulum dilimizi seçtikten sonra OK seçeneğini seçerek devam ettikten sonra GFI FAXmaker Active Directory ve IIS’i kontrol ettikten sonra karşımıza Şekil-2’de görmüş olduğumuz kurulum sihirbazını çıkarıyor. Kurulum sihirbazın’dan Next seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçtiğimizde karşımıza Şekil-3’de yer alan ekran geliyor burada kurulumunu yapmış olduğumuz GFI FAXmaker 14.3 sürümünden daha yeni bir sürüm olup olmadığını soruyor biz daha yeni bir sürüm olma ihtimaline karşın Check for a newer build of GFI FAXmaker on the GFI web site seçeneğini seçerek Next seçeneğine tıkladığımızda karşımıza Şekil-4’te yer alan ekran gelerek GFI FAXmaker 14.3’ün yeni sürümünün GFI web site’sinde olup olmadığının denetlendiğini gösteren bilgilendirme ekranı geliyor ve sonrasında GFI FAXmaker 14.3 sürümünden daha yeni bir sürüm olmaması nedeni ile Şekil-5’te görmüş olduğumuz ekran geliyor burada OK diyerek kurulumumuza devam ediyoruz.


Şekil-2


Şekil-3


Şekil-4


Şekil-5

GFI FAXmaker 14.3’ün yeni sürümünün olup olmadığını denetledikten sonra karşımıza Şekil-6’da yer alan sözleşme ekranı geliyor burada kuruluma devam edebilmek için Agree seçeneğini seçiyoruz.


Şekil-6


Şekil-7

Sözleşmeyi kabul ettikten sonra karşımıza License Key’imizi gireceğimiz ekran geliyor ben burada deneme sürümü kullandığım için Evaluation yazısını olduğu gibi bırakarak devam ediyorum eğer elinizde License Key’iniz var ise GFI tarafından tarafınıza gönderilen License Key’i buraya yazmanız gerekiyor Next seçeneğini seçerek devam ediyoruz.


Şekil-8

License Key’imizi girerek Next dedikten sonra karşımıza Şekil-8’de görmüş olduğumuz ekran geliyor burada GFI FAXmaker’ı kuracağımız için GFI FAXmaker Fax Server seçeneğini seçerek tekrar Next diyerek Şekil-9’da yer alan bir sonraki adıma geçiyoruz. Şekil-8’de yer alan ikinci seçenek GFI FAXmaker Remote Monitor birinci seçeneği seçtiğimizde varsayılan olarak kendisi tikleniyor ve müdahale edilemiyor. Eğer siz farklı bir sunucu üzerinde GFI FAXmaker Remote Monitor’ü çalıştırarak monitor işlemi yapmak istiyorsanız birinci seçenek olan GFI FAXmaker Fax Server’ın tikini kaldırarak sadece GFI FAXmaker Remote Monitor seçeneğini tikleyip monitor etme bileşenini kurabilirsiniz. Ek olarak Microsoft Exchange 2007 sunucumuz üzerine ilerleyen adımlarda SMTP connector’u kurarken GFI FAXmaker Remote Monitor bileşeninide kurabilirsiniz.


Şekil-9

GFI FAXmaker 14.3 Microsoft Active Directory Integrated bir ürün olduğu için Şekil-9’da görmüş olduğumuz gibi kurulum yapmış olduğumuz domain içerisinde administrator haklarına sahip bir kullanıcı adı ve şifresi yazmamız gerekiyor ben burada direkt olarak administrator hesap bilgilerini girerek Next diyerek kuruluma devam ediyorum. Siz isterseniz administrator haklarına sahip farklı kullanıcılar kullanabilirsiniz.


Şekil-10

Kullanıcı bilgilerimizi girerek Next dedikten sonra Şekil-10’da yer alan programı nereye kurmak istediğimiz ekran bizi karşılıyor ben burada default yolunu bırakarak Next diyorum. İstenirse farklı path’leri gösterebiliriz. Bu adımdan sonra artık uygulamanın kurulumuna hazır olduğumuzu gösteren ekranı görüyoruz burada bize Microsoft IIS ve SMTP hizmetlerini kurulum yapılırken yeniden başlatıp başlatmamak istediğimizi soruyor kurulum yapmış olduğumuz sunucu üzerinde Microsoft IIS’i kullanan herhangi bir uygulama olmadığı için Re-start the Microsoft IIS SMTP service seçeneğini tikli bırakarak Next diyorum ve kurulum başlıyor. İlerleyen esnalarda sorun yaşamamanız için Re-start the Microsoft IIS SMTP service seçeneğini seçerek seçerek kuruluma devam etmenizi öneririm. Kurulum esnasında ürün kendine özgü olan faxmaker.com domain’nini oluşturmaktadır. Kurulum sunucunuzun hızına göre farklılıklar gösterebilir. Uygulama kurulumu tamamlandıktan sonra Şekil-12’de yer alan ilerleyen aşamalarda kullanacağımız printer’ların kurulumu yapılmaktadır kurulum esnasında Şekil-13’te yer alan uyarı karşımıza gelecektir uyarı yazıcı sürücülerinin windows tarafından doğrulanamaması nedeni karşımıza çıkmaktadır bu nedenle yazıcı sürücülerini kurabilmek amacı ile Install this driver software anyway seçeneğine tıklıyoruz bu tıklama sonrasında Şekil-14’te karşımıza kurulumun başarı ile tamamlandığını gösteren ekran geliyor burada Finish seçeneğini seçerek kurulumumuzu bitiyoruz. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.


Şekil-11


Şekil-12


Şekil-13


Şekil-14

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

GFI FAXmaker

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında Amasya'da doğdu. 2004 yılında başlamış olduğu profosyonel iş hayatında çeşitli firmalara outsource olarak destek verdi. 3 yıla yakın bir zaman Microsoft Destek Hattında Destek Mühendisi olarak çalışan Abdulkadir Tophan şuanda özel bir şirkette IT Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCSA+S+M/2003, MCSE+S+M/2003

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir