1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange Server 2013 ile PST Hunting, PST Capture-Import


0

Bu yazımda, bu günlerde Exchange Team tarafından yeni versiyonu duyurulan Microsoft Exchange PST Capture aracından bahsetmek istiyorum. Bu aracı incelemek, Enterprise Archiving çözümleri ile fazlaca ilgilendiğimden benim için çok keyifli oldu.

Ürün ile ilgili TechNet’e gezinip fikir edinebilirsiniz.

http://technet.Microsoft.com/en-us/library/hh781036(EXCHG.141).aspx

http://technet.Microsoft.com/en-us/library/hh781034.aspx

http://technet.Microsoft.com/en-us/library/hh781032.aspx

Ben kendi izlenimlerimi yazayım istedim. Nasılsa TechNet, yazılması gerekenleri yazmış J Araç şu şekilde çalışıyor.

Ürünün PST Capture Console core servisini bir Server’a kurabilirsiniz. Hangi platformlara kurabileceğinizin listesi üstteki linklerde mevcut. Aracın PST Capture Agent servisini de PST araması ve aktarması yapacağınız istemcilere kuruyorsunuz. Eğer siz tüm PST’lerinizi merkezi bir sunucuda tutuyorsanız, aracın Agent’ını sadece o sunucuya da kurabilirsiniz (genel olarak tüm Client’lara Agent servisini kuracağınızı düşünebilirsiniz).

PST Capture Console yardımıyla arama işini başlatıyorsunuz. Bulunan PST’ler ilgili Mailbox’lara aktarılmak üzere Agent yardımıyla Client tarafından PST Capture Console sunucusuna, geçici bir alana aktarılıyor. Ardın da kullanıcının Mailbox’ına ya da Online Archive’ına Import ediliyor. Bu işler katılımsız yani zahmetsiz!

Üstteki linklerden bakabilirsiniz ama bence önemli olduğundan bir noktayı hemen burada açıkça yazayım. Bu işleri yapacak User Account’a aşağıdaki izinler verilmelidir.


Resim-1

PST Import işleminin adımlarını inceleyebiliriz artık. PST Capture Console kurulumu oldukça basit bir kaç adımdan ibaret. İlgili Account’un password’ünü yazıyorsunuz. Devam…


Resim-2

Setup sonrasında bir servis kuruluyor, aşağıda görülüyor.


Resim-3

PST Capture Console’u açabiliriz.


Resim-4

Bence şık ve iddalı bir console J. İki adet windows 8 Client’ım var. Client’lara da PST Capture Agent kuruyoruz!


Resim-5

Kurulum sırasındaki bu bilgileri otomatize edebilmek gerekir, aksi durumda kolay değil yüzlere Client’a kurmak!

Setup sonrasında Client’a da bir service kuruluyor.


Resim-6

Client’larda hazır. PST Capture Console ile devam edebiliriz. PST Capture Console’daki temel mantık şöyle. Tools altındaki ayarlara istinaden aranan ve bulunan PST’ler ilgili Mailbox’a Import edilecek! Yani önce PST’ler keşfedilecek sonra Import edilecek!

Ne tür ayarlar olduğuna bakalım. Import edilebilecek item türleri aşağıdaki gibi.


Resim-7

PST File’ı kullanıcının Mailbox’ına yada Archive Mailbox’ına Import edebilirsiniz. İki kullanıcımda da ( benjamin ve Jacob ) Archive Mailbox’ı aktif hale getirmiştim daha evvel.


Resim-8

Keşfedilen bir kaç PST File’ı kullanıcılarımın normal Mailbox’ılarına değil de Archive Mailbox’larına Import edeceğim. Yani kullanıcının PST içindeki verisini yine kullanıcının arşivine Import edeceğim.

Üstte 21. adımdaki resimde kutucuğu işaretledim.

PST Capture işlemi sırasında geçisi bir alan kullanılıyor. Bu alanı uygun bir diske almakta fayda var. İlaveten, PST File’ın Client’lardan PST Capture sunucusuna aktarılması bant genişliği tüketen bir aktivitedir. Zamanlamaya dikkat etmelisiniz! Eğer Cloud’a Import edecekseniz doğrudan internet’e erişebilen bir sunucuyu PST Capture sunucusu olarak kullanınız!


Resim-9

“General” sekmesi de oldukça işlevsel.


Resim-10

Polling interval, Refresh interval box’ları değişebilir.

Connection Port’u şirket politikanız doğrultusunda değişebilir, bence varsayılan uygundur!

Kullanıcının Mailbox’ının kök dizinine Import etmek yerine bir Sub-Folder kullanabilirsiniz. Yapılandırma aşağıdaki kısımdan yapılıyor.


Resim-11

Cloud ayarları için “Online connection” tabı kullanılıyor.


Resim-12

Üstteki tabların tamamı gerekli ve işlevsel J. Artık PST file araması yapabiliriz. PST Capture console’da “New PST Search” butonundan arama yapıyoruz.


Resim-13

İki Client’ıma da Agent kurmuştum.

no PST Capture Agent = no search/Import J

Bir sonraki seçenek ile aranacak path’leri belirliyoruz.


Resim-14

Bir sonraki seçenek işin zamanlanması.


Resim-15

Ve özet.


Resim-16

İşlem sonrasında PST Capture Console biraz neşeleniyor J


Resim-17

Arama tarama için ilgili butona tıklayınız J

İşlem yapılırken görünüm aşağıdaki gibi, bilindik bir görünüm.


Resim-18

Arama tarama sonuçları çıktı.


Resim-19

Eski günlerden bir kaç PST buldum L

8 MB’lık olanını Import edeyim!


Resim-20

OnPremise’e Import ediyorum.


Resim-21

Destination Mailbox’i seçtim. Impot butonu ile devam

Bu arada http://technet.Microsoft.com/en-us/library/hh781033.aspx adresinden bu işler için gereksinimlere bakmayı unutmayın J Zira PST Capture Console kurulumu yaptığınız sunucuya MS Outlook 2010`da kurmanız gerekiyor!


Resim-22

Bu arada c:\ altındaki geçici PST klasörü de kullanılıyor.


Resim-23

Diğer iki Import işlemim de bitti.


Resim-24

Hatırlarsanız kullanıcının Archive Mailbox’ına Import etmek istemiştim PST file içeriğini. Benjamin ve Jacob ile Outlook WebApp’ten giriş yaparak test edeyim.

Evet, benjamin@test.ev ‘in Mailbox’ı altına değil de Archive Mailbox’ına Import edilmiş PST file içeriği!


Resim-25

İşlem tamam. Bu arada işlem sonra 62. adımdaki klasör de temizleniyor!

PST Import için oldukça başarılı bir Tool olmuş. Eğer Mailbox archiving için de Exchange Server yapısının sunduğu Archive Mailbox özelliğini de kullanıyorsanız tam bir bütünü sağlamış oluyorsunuz. Yani PST file içeriğini arşivlemiş oluyorsunuz!

In-Place Archiving için şu link http://technet.Microsoft.com/en-us/library/dd979800.aspx yeterli olacaktır.

Exchange Server 2010 döneminde bir kaç kez Import-PST ihtiyacım olmuştu. Hatırladığım kadarı ile biraz zahmetli olmuştu. Bu araç ile PST Import işlemi son derece başarılı olmuş. Archive Mailbox ve MS Exchange PST Import aracı; Exchange Server 2013 için satın alacağınız CAL‘lar dahilinde masrafsız bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir