1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2010

Exchange Management Shell Nedir, Nasıl Çalışır


0

Microsoft Exchange Server 2010, Exchange Server yöneticilerinin ve geliştiricilerinin genişleyen rolünü tamamlamak için Exchange Management Shell’i içerir. Exchange Management Shell, Windows PowerShell tarafından sunulan, genişletilebilir Exchange Server komut satırı ortamıdır.
Sunucu üzerine Exchange Server 2010’u yüklediğinizde veya iş istasyonu üzerine Exchange Server yönetim araçlarını yüklediğinizde, sürecin bir parçası olarak Windows PowerShell’i ve Exchange Management Shell’i yüklersiniz. Bu yazıda Windows PowerShell ve özellikleri tanıtılmıştır ve ardından Exchange Management’te kullanılabilir komutlar ve seçenekler tartışılmıştır.

Windows PowerShell’i Kullanmak

Çoğu UNIX tabanlı işletim sistemi, birçok komuta sahiptir ve bunlar arasında Korn Shell (KSH), C Shell (CSH) ve Bourne Shell (SH) bulunur. Microsoft Windows işletim sistemleri her zaman bir komut satırı ortamına sahip olsa da, tam özellikli bir komut satırından ve komutlarından yoksundu ve burada devreye Windows PowerShell girdi.

Windows PowerShell’e Giriş

PowerShell’de çıktı akışı çeşitli yollardan gerçekleştirilebilir. Örneğin, çıktı akışı yeniden yönlendirilerek diğer bir komut için girdi olarak kullanılabilir. Komutun çıktısını diğer komutun girdisi olarak yönlendirme işlemine yöneltme (piping)
denir ve bir komut yazım tekniği olarak sıkça kullanılır.

C Shell, en gelişmiş UNIX kabuklarından biridir. Çoğu açıdan C Shell, C programlama dilinin en iyi özellikleri İle tam özellikli UNIX kabuk ortamının bir evliliğidir. Windows PowerShell, C# üzerine kurulu bir komut dosyası dilini ve Microsoft .NET Framework’ü temel alan nesne modelini kullanır.

Windows PowerShell komut dosyası dilinin C# üzerine kurulması ile komut dosyası dilinin C# geliştiricileri tarafından anlaşılabilmesi ve yeni geliştiricilerin PowerShell ile çalışarak C# dilinde ilerleyebilmeleri sağlanır. NET Framework’ü temel alan bir nesne modelinin kullanılması, Windows PowerShell’in, nesnelerin tamamını ve özelliklerini bir komuttan diğerine çıktı olarak aktarabilmesini sağlar. Nesneleri yeniden yönlendirme yeteneği son derece güçlüdür ve sonuç kümesinin çok daha dinamik bir şekilde işlenebilmesini sağlar. Örneğin, sadece belirli bir kullanıcının adını değil, kullanıcı nesnesi ile ilgili her şeyi elde edebilirsiniz. Ardından, çalışmak istediğiniz özelliklere adı ile başvurarak, bu kullanıcı nesnesinin özelliklerini, istediğiniz gibi işleyebilirsiniz.

Windows PowerShell Nasıl Çalıştırılır

Windows PowerShell Version 2.0 (PowerShell V2) Windows 7’de, Windows Server 2008 R2’de ve Windows işletim sisteminin daha yeni sürümlerinin içinde gelir.

Start menüsündeki Search kutusunu kullanarak PowerShell’i başlatabilirsiniz. Start’ı tıklayın, Search kutusuna powershell
yazın ve Enter’a basın.

Komut satırı başladığında genellikle aşağıdakine benzer bir ileti görürsünüz:

Windows Powershell

Copyright (C) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

Bu iletiyi, komut satırını -Nologo parametresi ile başlatarak devre dışı bırakabilirsiniz:

powershell -nologo

Komutsatırı penceresi varsayılan olarak, 120 karakter genişliğindedir ve 50 metin satırı görüntüler. Pencerede ek metin görüntüleneceğinde veya komut girdiğinizde PowerShell konsol penceresi doluysa, geçerli
metin pencerede görüntülenir ve önceki metin yukarı kaydırılır. Komut çıktısını yazarken görüntüyü geçici olarak duraklatmak isterseniz Ctrl+S’ye basın. Daha sonra, CTRL+S’ye basarak devam ettirin veya Ctrl+C’ye basarak çalışmayı durdurun.

Windows PowerShell’i başlattığınızda, çalışma ortamı otomatik olarak yüklenir. Çalışma
ortamının birçok özelliği, PowerShell’i başlattığınızda çalışan komut dosyası türü olan profillerden gelir. Bununla birlikte çalışma ortamı ayrıca alınan modüllerden, eklentilerden, sağlayıcılardan, komut yollarından, dosya uzantılarından ve dosya ilişkilendirmelerinden gelir.

Noprofile parametresini kullanarak Windows PowerShell herhangi bir profil yüklemeden başlatılabilir:

powershell –noprofile

Komut dosyaları İle çalıştığınızda, çalışan geçerli ilkeyi ve imzalanmış komut dosyalarının gerekip gerekmediğini unutmamalısınız. Çalıştırma ilkesi, yapılandırma dosyalarını ve komut dosyalarını çalıştırıp çalıştıramayacağınızı ve nasıl çalıştırabileceğinizi denetler. Çalıştırma ilkesi, Windows kayıt defterinde kullanıcı başına ayarlanan yerleşik bir Windows PowerShell güvenlik özelliğidir.

Exchange Management Shell’i Kullanmak

Exchange Management Shell, Windows PowerShell üzerine inşa edilmiş bir komut satırı yönetim arabirimidir. Exchange Management Shell’i, Exchange Management Console İle yönetebileceğiniz Exchange Server 2010 yapılandırmasının her yönünü yönetmek için kullanırsınız. Bu, Exchange Server 2010’u yapılandırmak için iki aracı da kullanabileceğiniz anlamına gelir. Bununla birlikte sadece Exchange Management Shell kullanılabilir komutların tamamına sahiptir ve bu, bazı görevlerin sadece kabuk isteminde gerçekleştirilebileceği anlamına gelir.

Exchange Management Console’da Yapılanları Kayıt Altına Almak

Exchange Management Console ile çalışırken gerçekleştirdiğiniz her eylem, Exchange Management Shell tarafından yönetilir, işlenen komutları görüntülemek için komut günlüğünü açabilirsiniz. Bunu yapmak için Exchange Management Console’u açın, Viev’ı tıklayın ve ardından View Exchange Management Shell Command Log’u seçin. Log penceresinde Action’ı tıklayın ve ardından Start Command Logging’i tıklayın.

Bilgisayara Exchange yönetim araçlarını yükledikten sonra Startı tıklayarak, All Programs’a işaret ederek, Microsoft Exchange Server 2010’u tıklayarak ve ardından Exchange Management Shell’i tıklayarak Exchange Management Shell’i kullanmaya başlayabilirsiniz.

PowerShell başlar ve Exshell.pscl konsol dosyasını ve RemoteExchange.psl profil dosyasını yükler. Bu dosyalar Exchange Server’ın çalışma ortamını başlatmak için kullanılır. Konsol dosyası Microsoft.Exchange.Management.PowerShell.2010 eklentisini yükler. Profil dosyası, diğer adları ayarlar, Exchange genel değişkenlerini başlatır ve .NET derleyicilerini yükler. Ayrıca aşağıdaki Exchange’e özgü işlevleri tanımlar:

  • Functions functions yazarak kullanılabilir tüm İşlevleri listelemenizi sağlar.
  • Get-Exbanner get-exbanner yazdığınızda Exchange Management Shell başlangıç etiketini görüntüler.
  • Get-Exblog get-exblog yazdığınızda Internet Explorer’ı açar ve Microsoft’ta yer alan Exchange blog’a erişim sağlar.
  • Get-Excommand get-excommand yazdığınızda kullanılabilir tüm Exchange komutlarını listeler.
  • Get-Pscommand get-pscommand
    yazdığınızda kullanılabilir tüm PowerShell komutlarını listelemenizi sağlar.
  • Get-Tip get-tip
    yazdığınızda günün ipucunu görüntüler.
  • Quickref quickref
    yazdığınızda Internet Explorer’ı açar ve Exchange Management Shell hızlı başlatma kılavuzunu karşıdan yükler.

RemoteExchange.psl profil dosyası AutoDiscover ve Connect Özelliklerini etkinleştiren birkaç işlevi tanımlayan ConnectFunctions.psl komut dosyasını yükler.

  • Connect-ExchangeServer
  • Discover-ExchangeServer
  • _Auto Di scoverAnd Connect
  • _CheckServicesStarted
  • _ConnectToAnyServer
  • _GetCASServers
  • _GetExchangeServerlnSite
  • _GetHostFqdn
  • _GetHubMaİlboxUMServers
  • _GetMetaba ses
  • _GetServerFqdnFromNetworkAddress
  • _GetSiteAndForest > _GetURL
  • _OpenExchangeRunSpace
  • _PrintUsageAndQuit

Bu işlevleri bu anda kullanabileceğiniz gibi Exchange Management Shell’le çalışırken istediğiniz anda veya ConnectFunctions.psl komut dosyasını yüklediğinizde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte sadece Connect-ExchangeServer ve Discover-ExchangeServer doğrudan çağrılır. Diğer işlevler, yardımcı işlevlerdir. Exchange Management Shell ile çalışırken veya ConnectFunctİons.psl’i çalıştırdığınızda, functions ve ardından işlevin adını yazarak (functions connect-exchangeserver gibi) işlevin kaynağını görüntüleyebilirsiniz.

Exchange özelliklerine standart PowerShell isteminden veya komut dosyaları içerisinden erişmek isterseniz, Exshell.pscl konsol dosyasını ve RemoteExchange. psl profil dosyasını yüklemelisiniz. Bunu yapmak için gereken komutun bir örneğini, Exchange Management Shell menü kısayolunu farenin sağ düğmesiyle tıklayıp Properties’i seçerek bulabilirsiniz. Properties iletişim kutusunda, varsayılan durumda Target metni seçilidir. Bu metni kopyalamak için Ctrl+C’ye basın; böylece metni kullanabilirsiniz. Örneğin, Target metnini kopyalar ve yetkisi artırılmış bir komut istemine (cmd.exe) yapıştırılanız Exchange Management Shell’e ulaşabilir ve Exchange Server ile çalışabilirsiniz. Target metnini kopyalar ve bir komut dosyasına yapıştırılanız, komut dosyasını çalıştırdığınızda Exchange ortamının yükleneceğinden emin olabilirsiniz.

Menü öğesinin Target metnine fazladan bir komut eklenmiştir. Bu ek komut ConnectFunctions.psl komut dosyası çalıştığında etkınleşttrilen -Auto parametresine sahip Connect-ExchangeServer komutudur.

Connect-ExchangeServer’ı -Auto parametresi ile kullandığınızda PowerShell otomatik olarak bağlanabileceği en iyi Exchange sunucusunu algılamaya çalışır ve ardından bu Exchange sunucusu ile yeni bir uzak PowerShell oturumu oluşturmayı dener. PowerShell önce yerel bir sunucuya bağlanmayı dener ve ardından yerel sitedeki Client Access sunucularına bağlanmayı dener. Daha sonra Hub, Mailbox ve Unified Messaging sunucularına bağlanmaya çalışır. Ayrıca conneet-exchangeserver -auto yazarak, otomatik olarak uzak bir oturuma bağlanabilir ve oluşturabilirsiniz, Uzak oturum, uzak bilgisayarlar üzerinde komutları çalıştırmak için ortak bir çalışma ortamı hazırlayan bir çalışma alanıdır.

Uzak oturumların başlatılmasını özelleştirmek için diğer parametreler de vardır:

  • -ClearCache Kayıt defteri girişlerini ve alınmış modülleri temizlemenizi ve ardından kayıt defteri girişlerini yeniden oluşturmanızı ve modülleri tekrar almanızı sağlayan bir sorun giderme seçeneğidir. Önbelleği temizledikten sonra gereken seçenekleri kullanarak, yeniden bağlanmayı deneyebilirsiniz.

connect-exchangeserver -clearcache

  • -Forest Algılama işlemini gerçekleştireceğiniz Active Directory forest’ının adının tek bir bölümünü veya tam nitelenmiş etki alanı adını (FQDN) belirtmenizi sağlar. Forest’ta kimlik denetimini yaptırabiliyor olmanız gerekir. -Username parametresi kullanarak sunduğunuz kimlik bilgileri, algılama için kullanılmaz. -Auto ile birlikte kullanın.

connect-exchangeserver -auto -forest ForestAdi

  • -Prompt Bağlanacağınız Exchange sunucusunun FQDN’ini sorar.

-Prompt’u -Auto ile birlikte kullanırsanız sadece PowerShell otomatik olarak başlanamadığında sorulur -Prompt’u -ServerFqdn ile birlikte kullanırsanız PowerShell, belirtilen sunucuya bağlanamadığında sorulur.

connect-exchangeserver -auto -prompt

  • -ServerFqdn Bağlanacağınız Exchange sunucusunun FQDN’ini belirtmenizi sağlar.

connect-exchangeserver -serverfqdn ExServerFQDN

  • -Username Kimlik denetimi için kullanılacak kullanıcı adını belirtmenizi sağlar. Kullanıcının parolası da sorulacaktır. Bir Credential nesnesi de aktarabilirsiniz. -ServerFqdn veya -Auto ile birlikte kullanın.

connect-exchangeserver -serverfqdn ExServerFQDN -username KullaniciAdi

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.technet.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 senesinde www.mshowto.org web sitesini kurmuştur. Sitenin fikir ve isim babasıdır. Son yıllarda Microsoft'ta çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir