1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange 2013 Send Connector Oluşturulması


0

Send Connector Exchange sunucusun e-posta göndermek için kullandığı bağlantıdır. Sizin tanımlarınıza göre e-postaları internet ortamına ya da başka yapılara iletmekte yükümlüdür. Exchange Server kurulduktan sonra içerisinde Send Connector olmasa bile kendi içerisindeki database de iç mail transferini sağlayabilir. Bu işlemin testini yapmak için Exchange kurulduktan sonra açacağınız bir kullanıcıda kendi kendisine test e-maili göndererek yapabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse bir ISP firmasından antispam hizmeti alıyorsanız Send Connector e dışarı atacağınız her e-postayı firmanın adresine göndermeniz gerekir. Bu işleme Smart Host tanımlama denir.

Send Connector oluşturmak için ECP ekranında Mailflow > Send Connector linkini tıklayınız.


Resim-1

Ekrandaki + işaretine basarak Send Connector oluşturma ekranını açınız. Burada 4 seçenek göreceksiniz.

  • Custom ( Herhangi Exchange olmayan SMTP Sunucusu)
  • Internal (Yapınızda içeride bulunan başka bir Exchange sunucusu)
  • Internet (Dış ortam- Smart host veya Direkt internete)
  • Partner ( Trust yapılmış bir ortam)

Burada internet’i seçip Next e basınız.


Resim-2

İnternete göndereceğiniz e-postanın direk internet üzerinden gitmesini istiyorsanız “MX record associated with recipient domain” i seçiniz, Eğer bir Smart host tanımlayacaksanız (Edge Server ya da dış bir firmadan) o zaman “Route mail through smart hosts” u seçiniz. Senaryo da direkt göndermeyi anlatıyorum. “MX record associated with recipient domain” i seçiniz ve Next e basınız.


Resim-3

Adress Space kısmında + işaretine basınız.


Resim-4

Type kısmı SMTP, “Full Qualified Domain Name” kısmına ise * (yıldız) koyunuz. Cost u 1 veriniz.

Burada * her neresi olursa olsun anlamına geliyor. Mesela şöyle bir şey yapabilirsiniz. *.fatihteke.com a gidecekse şu Connector den gitsin, internet ortamına gidecekse şu Connectorden gitsin gibi tanımlamalar yapabilirsiniz. Bu tanımlamalara e-posta boyutu gibi kısıtlamalar getirebilirsiniz. Save e basarak kaydediniz.


Resim-5

Send Connector bilgileri bir önceki ekranınıza gelecektir. Next’e basarak devam ediniz.


Resim-6

Source Server kısmında + işaretine basarak oluşturacağınız Connector’ün hangi sunucunuzda olacağını belirtiniz. Senaryomuzda bir tane Exchange sunucusu olduğundan dolayı onu seçerek Finish butonuna basarak sihirbazı tamamlayınız.


Resim-7

Oluşturduğunuz Send Connector’ün özelliklerine geldiğiniz standart olarak 10 MB mail sınırının olduğunu göreceksiniz.


Resim-8

Scoping kısmında ise FQDN alanına Exchange sunucunuzun tam adını yazıp save butonuna basınız. Böylelikle Send Connector oluşturmuş oldunuz.


Resim-9

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir