1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange 2013 Recipient Filter Günlük Kullanım Örnekleri


0

Önceki yazılarımda, Exchange Server 2013 sürümünde Recipient Management kavramından bahsetmiştim. Bu yazımda, Recipient Management için hazırlayacağınız script’lerde ve günlük rutin yönetimsel faaliyetlerinizde kullanacağınız Filter ‘lardan bahsedeceğim. Bu Filter’ları Global Address List modifikasyonlarında, Distribution ve/veya dynamic Distribution Group modifikasyonlarında, Address List modifikasyonlarında, E-mail Address Policy modifikasyonlarında kullanabilirsiniz.

Örnek cmdlet’ler ile devam edeceğim.


Resim-1

Üstteki cmdlet ile mailbox’lar arasında office attribute’una göre sorgulama yapılıyor.


Resim-2

Üstteki cmdlet ile Marketing ve UserMailbox niteliklerini kullanan dynamic Distribution Group oluşturabilir.


Resim-3

Üstteki cmdlet ile oluşturduğunuz Dynamic Distribution Group’un RecipientFilter parametresini gözleyebilirsiniz ve/veya değiştirebilirsiniz.(değiştirmek için set- komutunu kullanmalısınız) Zira, Group’u Shell ile oluşturduğunuz için değişikliği de sadece Shell’den yapabilirsiniz.


Resim-4

GUI’den bakarsanız, Group Membership modifikasyonu için Shell kullanmanız gerektiğini görebilirsiniz. Eğer Group’u GUI’den oluşturursanız, üyelik değişikliklerini GUI’den de yapabilirsiniz.


Resim-5

Bahsettiğim durum üstte görülmektedir. Filter parametresini kullanabileceğiniz Exchange Shell komutlarının Listesini görmek isterseniz aşağıdaki cmdlet’ten faydalanabilirsiniz.


Resim-6

RecipientFilter parametresini kullanabileceğiniz Exchange Shell komutlarının Listesini görmek için aşağıdaki cmdlet’i kullanabilirsiniz. RecipientFilter‘ı Dynamic Distribution Group işlemlerinde, E-mail Address Policy işlemlerinde ve Address List işlemlerinde kullanabilirsiniz!


Resim-7

Filter ile değişken (variable) kullanabilirsiniz fakat Syntax biraz farklılaşıyor. Aşağıdaki kullanım örneğinin yeterli olacağını düşünüyorum.


Resim-8

Üstteki örnekte { } ikilisi yerine ” ” ikilisinin kullanıldığını görmekteyiz!

Bulk işlemlerinizde veya scriptlerinizde Filter ve RecipientFilter kullanımı, yönetimsel eforunuzu azaltmak için gereklidir. Syntax ve detaylar konusunda araştırma yapmak isterseniz aşağıdaki adresten başlayabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb124268(v=exchg.150).aspx

Herkese sorunsuz ve neşeli günler dilerim.

Bu yazı ile ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir