0

Exchange 2013 Public Folder yapısını incelediğimiz bu yazı serimizde ilk iki bölümde yapısal değişikliklere ve Public Folder Mailbox oluşturma işlemlerine bakmıştık. Bu bölümde Public Folder oluşturulmasını ve kullanıcı ayarlarını inceleyeceğiz.

Public Folder Oluşturma

Public Folder Mailboxlarımızı oluşturduktan sonra kullanıcılarımız için Public Folder oluşturmamız gerekiyor. Bu işlemi yapabilmek için Exchange Admin Center’da Public Folders sayfasını açıyoruz ve + işaretine basıp yeni bir Public oluşturuyoruz.


Resim-1

Public Folder Özellikleri

Public Folderımız oluştuktan sonra özelliklerine bakalım:

  • Name: Public Folder ismi
  • Path: Public Folder yapısal adresi
  • Total items: Public Folder içerisinde bulunan öğe sayısı
  • Size(MB): Public Folder Boyutu
  • Public Folder Mailbox: Hangi Public Folder Mailbox içerisinde bulunduğu
  • Modified: Değişiklik zamanı
  • Read Information: Bu seçeneğin seçili olması durumunda her kullanıcı için okunup okunmadığı bilgisini ayrı ayrı tutacaktır.


Resim-2

 

Dikkat ederseniz oluşturulan Public Folder 1 için Public Folder Mailbox Primary Public Folder Mailbox seçilmiş. Hiyerarşimizi tutan bu mailbox içerisinde oluşturulmuş. Bunun nedeni EAC üzerinden Public Folder oluştururken bize mailbox seçeneği sunmaması aynı işlemi eğer EMS üzerinden yaparsak hangi mailboxta bulunması gerektiğini seçebiliriz. Ayrıca path bilgisini vererek subfolder da oluşturmamız mümkün.


Resim-3


Resim-4

Subfolderları Root folder ismini seçerek görebilirsiniz.


Resim-5

Statistics sekmesinde Public Folder içerisinde bulunan öğeler için genel bilgi alabiliriz.


Resim-6

Limits sekmesinde:

  • Kota bilgileri bulunuyor. İsterseniz folder başına kota uygulayabilirsiniz ancak Public Folder Mailbox üzerinde herhangi bir kota uyguluyorsanız bu değeri aşmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Deleted Item Retentions bilgisi kısmında organizasyonuzun yapısına göre belirttiğiniz değerleri kullanabilir veya istediğiniz bir süreyi belirtebilirsiniz. Belirttiğiniz süre boyunca silinen öğeler tutulacaktır.
  • Age limits bilgisi kısmında organizasyonuzun yapısına göre belirttiğiniz değerleri kullanabilir veya istediğiniz bir süreyi belirtebilirsiniz. Belirttiğiniz süre sonunda öğeler silinecektir.


Resim-7

Exchange Management Shell ile Public Folder bilgilerine bakalım. Get-PublicFolder komutu sadece IPM_SUBTREE bilgisini getirecektir bu nedenle -Recurse parametresini kullanmamız gerekiyor.


Resim-8

Tek bir public folder’a baktığımızda ContentMailboxName kısmında hangi mailbox içerisinde olduğunu görebiliyoruz ve MailboxOwnerID ise Primary Public Folder Mailbox görünüyor. Böylece hiyerarşi mailbox’ında hangisi olduğunu anlayabiliyoruz.


Resim-9

Public Folder Yetkilendirmeleri

Public Folderlarımızı da oluşturduk. Kullanıcılarımız artık Public Folderları görebilir.


Resim-10

Varsayılan durumda bir Public Folder oluşturduğunuzda yeni oluşturduğunuz public folder için yetkiler şu şekilde verilmiş olduğunu görecekseniz:


Resim-11

Eğer yetkilendirmeleri EMS üzerinden eklemek isterseniz Add-PublicFolderClientPermission komutunu kullanabilirsiniz.


Resim-12


Resim-13

Add-PublicFolderClientPermission komutunda AccessRigths parametresi ile şu hakları belirleyebiliriz:

ReadItems: Kullanıcıya belirtilen klasördeki öğeleri görüntüleme hakkı verir.
CreateItems: Kullanıcıya belirtilen klasörde öğe yaratma hakkı verir.
EditOwnedItems: Kullanıcıya belirtilen klasörde sahip olduğu öğeleri değiştirme hakkı verir.
DeleteOwnedItems: Kullanıcıya belirtilen klasörde sahip olduğu öğeleri silme hakkı verir.
EditAllItems: Kullanıcıya belirtilen klasördeki bütün öğeleri değiştirme hakkı verir.
DeleteAllItems: Kullanıcıya belirtilen klasördeki bütün öğeleri silme hakkı verir.
CreateSubfolders: Kullanıcıya belirtilen klasörde alt klasör yaratma hakkı verir.
FolderOwner: Kullanıcı belirtilen klasörün sahibi olur. Bu kullanıcı yetkileri düzenleyebilir veya alt klasörler yaratabilir ancak öğeler üzerinde herhangi bir hakka sahip değildir.(Öğeleri göremez)
FolderContact: Kullanıcı belirtilen klasörün iletişim kontağı olur.
FolderVisible: Kullanıcıya belirtilen klasörü görebilir ama içindeki öğeler üzerinde herhangi bir hakka sahip değildir. (Öğeleri göremez)

Bu hakların dışında belirli hakların toplanmış hali olan rolleri de yine AccessRights parametresi ile ayarlayabiliriz.

None:   FolderVisible
Owner:   CreateItems, ReadItems, CreateSubfolders, FolderOwner, FolderContact, FolderVisible, EditOwnedItems, EditAllItems, DeleteOwnedItems, DeleteAllItems
PublishingEditor:   CreateItems, ReadItems, CreateSubfolders, FolderVisible, EditOwnedItems, EditAllItems, DeleteOwnedItems, DeleteAllItems
Editor:   CreateItems, ReadItems, FolderVisible, EditOwnedItems, EditAllItems, DeleteOwnedItems, DeleteAllItems
PublishingAuthor:   CreateItems, ReadItems, CreateSubfolders, FolderVisible, EditOwnedItems, DeleteOwnedItems
Author:   CreateItems, ReadItems, FolderVisible, EditOwnedItems, DeleteOwnedItems
NonEditingAuthor:   CreateItems, ReadItems, FolderVisible
Reviewer:   ReadItems, FolderVisible
Contributor:   CreateItems, FolderVisible

Public Folder E-Mail aktivasyonu

Public Folderlarınızın E-Mail almasını istiyorsanız onları Mail Enabled duruma getirebilirsiniz. Bunun için EAC üzerinden veya EMS aracılığı ile Public Folderlarınızı Email enabled yapabilirsiniz.

EAC üzerinden yapmak isterseniz. Public Folder’ı seçip sağ menüden Mail Settings altında Enable seçeneğini seçebilirsiniz.


Resim-14


Resim-15

Karşınıza uyarı mesajı çıkacaktır ve kabul ederseniz Public Folderınız mail enabled duruma geçecektir. Public Folder SMTP adresi otomatik olarak Display Name içerisindeki boşluklar kaldırılarak oluşturulacaktır.

EMS kullanarak public folder’ı mail enable yapmak isterseniz. Enable-MailPublicFolder komutunu kullanabilirsiniz.


Resim-16

Mail Enabled Public Folder’ın özelliklerine baktığımızda Mail özelliklerinin eklendiğini görebiliriz.

General E-Mail Properties sekmesinde Alias,Display Name, Custom attributesların yanı sıra eğer Address listlerde görünmesini görmek istemiyorsanız “Hide from Exchange address list” seçeneğini de bulabilirsiniz.


Resim-17

E-Mail addresses sekmesinde Public Folder için tanımlı olan SMTP adreslerini görebilir; SMTP, EUM, EX, X.500, X.400, MSMail, CcMail, Lotus Notes or NovellGroupWise adreslerini eklemeniz mümkün.


Resim-18

Member Of sekmesinde Public folder’ın grup üyeliklerini görebilirsiniz. Herhangi bir distribution group içerisinde bulunmasını istiyorsanız bu ekrandan grubu ekleyemezsiniz. Public Folder’ı distribution group’a eklemek için Distribution group ayarlarını kullanmanız gerekiyor.


Resim-19

Delivery Options sekmesinde başka kullanıcılara bu Public Folder’ı kullanarak Send As ve Send on Behalf işlemleri için yetki verebilir; Forward To kısmında gelen emailları eğer başka bir adrese yönlendirmek istiyorsanız belirtebilirsiniz.


Resim-20

En son sekme olan Mail Flow Settings kısmında ise Message Size Restrictions, Message Delivery Restrictions ayarlarını yapabilirsiniz. Accept Messages kısmında eğer sadece belirli adreslerden email almasını istiyorsanız belirtebilir, Reject Messages kısmında belirli adreslerden email almasını engelleyebilirsiniz.


Resim-21

Public Folder Migration

Exchange 2010 SP3 öncesinde herhangi bir Exchange 2010’dan Exchange 2013’e geçiş yöntemi bulunmuyor bu nedenle şu anda Public Folderlarınızı Exchange 2010’dan Exchange 2013’e geçiremezsiniz. Ancak Public Folder migration ile ilgili yapılması gerekenler TechNet üzerinde 6 adımda anlatılmış durumda. Bu adımları burada bulabilirsiniz.

Public Folder Master Hiyerarşi Mailbox Silinmesi durumda önerilerim

Public Folder Master Hiyerarşinin bulunduğu Public Folder mailbox’ını korumanızı öneririm silinmesi durumunda birçok soruna neden oluyor ve Public Folderlar erişilemez bir hal alıyor. Bu konu ile ilgili henüz ayrıntılı bir doküman bulunmuyor. Ancak henüz yapınızı yeni kuruyorsanız ve Master Hierarchy Public Folder mailbox’ını oluşturduktan sonra hemen sildiyseniz bu problemi aşabilirsiniz.

Örnek olarak şu şekilde düşünelim. Komut satırı ile Master hiyerarşi Public Folder mailbox oluşturdunuz ve hemen ardından sildiniz ve yenisi oluşturdunuz. Bu durumda Organization bilgisinde bulunan (Get-OrganizationConfig) RootPublicFolderMailbox bilgisi değişmeyecektir.

Şu an için tek önerim bütün Public folderları ve Public Folder mailboxları silmeniz ve ardından bu değeri ADSIEDIT ile temizlemeniz. (msExchDefaultPublicFolderMailbox)


Resim-22

Sonuç

3 bölümden oluşan bu makale serimizde sizlere köklü değişikliklere maruz kalan Exchange 2013 Public Folder yapısı hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur. Konu ile ilgili sorularınızı Mshowto Forumu içerisindeki Exchange bölümünde sorabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Serkan VAROĞLU, 1982'de İzmir'de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğini bitirdi. Türkiye'de birçok farklı sektör ve firmada Sistem Yöneticiliği yaptıktan sonra 3 sene Bermuda'da Senior Consultant olarak çalıştı. Şu anda kariyerine İrlanda'da devam ediyor. MCSE/2000-2003, MCSA/2000,2003, MCITP: Enterprise Administrator, MCITP: Enterprise Messaging Administrator 2010, ITILv3 Foundation sertifikalarına ve 2012 yılından beri Exchange Server MVP ödülüne sahip.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir