1. Anasayfa
  2. Exchange Server 2013

Exchange 2013’de Dağıtım Gruplarının (Distribution Groups) Oluşturulması


0

Exchange Server üzerinde oluşturulan dağıtım grupları (yani Distribution Groups), atılan bir e-postanın birden fazla kişiye (yani bir grup insana) ulaşmasını sağlamaktadır. Bir duyuru, birden fazla kişiye bilgilendirme, ekip içerisindeki bilgi akışı gibi durumlarda herkesi tek tek eklemek yerine dağıtım gruplarını kullanabilirsiniz. Dağıtım grupları 2′ye ayrılır.

  • Distribution Group : Normal bir dağıtım grubudur. Üyelerini ve gerekirse grubu kontrol edecek kişileri belirlersiniz. (Gruba üye dahil etme ve çıkarma gibi yönetim işlemleri) Ekli olan kişiler aksini söylemeden ve siz çıkartmadan grup içerisinden çıkmazlar ve giremezler.
  • Dynamic Distribution Group : Dinamik dağıtım grubu ise değişkendir. İçerisindeki kullanıcılar vermiş olduğunuz tanımlara göre değişebilir. Bu tanımları kurallar ile oluşturabilirsiniz. Ör: Departmanı “Bilgi Sistemleri” olan kişiler ya da ili “İstanbul” olanlar gibi.

Bu konuyu biraz daha açıklamak gerekirse şöyle bir örnek doğru olacaktır. Bir firma içerisinde bilgi sistemleri departmanı olduğunu düşünelim. Bu departmanda çalışanların Active Directory’de departman kısmında “Bilgi Sistemleri” yazmaktadır. Eğer siz Distribution Group oluşutrup buraya kullanıcıları üye yaparsanız, mevcut personel başka bir departmana geçtiğinde hala bu dağıtım grubundan e-posta almaya devam eder. Fakat siz Dynamic Distribution Group oluşturup kural olarak departman kısmında “Bilgi Sistemleri” yazan kullanıcılar derseniz, Active directory de sadece o kullanıcılar bu gruba üye olur. Eğer departman değişirse otomatik olarak o gruba üye olmaktan çıkarlar.

Şimdi Dynamic ve Normal Distribution Group oluşumuna bakalım. Akabinde Dynamic

Exchange Admin Center içerisinde Receipents > Groups > kısmına gelin ve + işaretine basın.  Buradaki Distribution Group’ı seçiniz.


Resim-1

Açılan ekrandaki bilgileri doldurunuz.


Resim-2

Owners kısına eklediğiniz kişiler bu grup içerisinde değişiklik yapabilir, gruba giriş isteklerini yanıtlayabilir, kullanıcı ekleyip çıkartabilirler. Eğer Grup yöneticisi ekleyecekseniz bu ekrana ekleyebilirsiniz.


Resim-3

Members kısmına grup üyesi olarak kişileri ekleyiniz.


Resim-4

Aşağıda Gruba giriş çıkış şekilleri nasıl olması gerektiğini göreceksiniz.

Burada Chooice whether owner approval is required to join the group kısmında (gruba üye girmesi durumu):

  • Open: İsteyen herkes bu gruba üye olabilir, herhangi bir onay gerekmez.
  • Closed: Grup üyelerini sadece yöneticiler ekleyebilir. Giriş istekleri otomatik olarak red edilir.
  • Owner approval: İsteklerin tümü grubun yöneticisine gider, yönetici onay verdikten sonra üyelik kabul edilir ya da yanıtlanır.

Chooice whether the group is open to leave kısmında ise (gruptan üye ayrılması durumu);

  • Open: Gruptan isteyen kişi çıkabilir,
  • Closed: Gruptan yönetici çıkartmadıkça üyeler kendileri gruptan ayrılamazlar.


Resim-5

Şimdi Dynamic Distrubition oluşturalım ve arasındaki farka bakalım. Bu sefer Receipents > Groups > Kısmında + işaretine basalım ve Dynamic Distribution Group u seçelim.

Gerekli bilgileri giriniz. Organizational Unit kısmında Domaininizi seçiniz.


Resim-6

Owner kısmının altında bulunan Members “All recipient types” olarak seçili gelecektir. Açacağınız grubun kurallarının sadece kişiler için olmasını ya da sadece toplantı odaları için olmasını buradan belirleyebilirsiniz. Tüm alıcı tipi olan “All recipient types” i seçiniz ve Add Rule a basınız.


Resim-7

Add Rule kısmında departmanı seçin.


Resim-8

Açılan ekranda departmanın tam adını girin ve + işaretine basın.


Resim-9

Grubu kaydettikten sonra tipi olarak Dynamic olduğunu göreceksiniz. Ayrıca sağ tarafta kaç kişinin bu gruba üye olduğu bilgisi de yer almaktadır.


Resim-10

Grup üyelerini görmek için aşağıdaki 2 komutu kullanabilirsiniz.

$FTE = Get-DynamicDistributionGroup “Bilgi Sistemleri”
Get-Recipient -RecipientPreviewFilter $FTE.RecipientFilter


Resim-11

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir