1

Gün geçtikçe kurumların bilgi teknolojileri tarafındaki ihtiyaçlarıda artmakta olup bu artışla birlikte kurumlar stabil ve tüm dünyaca ön görülmüş erp programlarına yönelmektedir. Bu yönelişlerden biriside kurumsal kaynak planlama programlarından birisi olan SAP sistemleridir. SAP bir şirketin lojistik, muhasebe, finans, stok, üretim gibi tüm departmanlarının ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Biz bu makalemizde SAP sistemleri üzerinden Microsoft Exchange’i kullanarak nasıl e-mail atacağımızı göreceğiz. Biz senaryomuzda muhasebe departmanından müşterilerimize e-mail yolu ile nasıl hesap ekstresi gönderebileceğimizi göreceğiz. Senaryomuzda öncelikle SAP Canlı Sistem üzerindeki ayarlarımızı yaparak başlayacağız sonrasında ise Microsoft Exchange 2007 üzerindeki ayarlarımızı yaparak devam edeceğiz. Gerekli ayarlarımızı yaptıktan sonra ise müşterimize eksterimizi göndererek senaryomuzu tamamlayacağız.

SAP Canlı Sistemimize giriş yaparak SAP Menüsünden Resim 1’de görmüş olduğumuz SAP Menüsü>Araçlar>Business Communication>iletişim altında bulunan SCOT transaction’nına çift tıklayarak giriş yapıyoruz veya menü çubuğundan direkt olarak scot yazarakta transactionımız içerisine giriş yapabiliriz. SCOT transaction’nına giriş yaptıktan sonra karşımıza Resim 2’de görmüş olduğumuz ekran gelecektir bu

ekran üzerinde INT>SMTP üzerine çift tıklayarak SAP tarafında yapacağımız ilk ayarlama ekranına ulaşıyoruz Resim 3’te görebiliriz.


Resim 1

 
Resim 2


Resim 3

Resim 3’te görmüş olduğumuz ilk ayar ekranımızda Description alanına bir açıklama yazabiliriz veya boş bırakabiliriz ancak birden fazla bağlantı tanımlayacak isek Description alanını boş bırakmamak faydamıza olaraktır bu nedenle ben hangi bağlı olduğunu sonradan görebilmek için MSHowto Exchange Server yazarak Microsoft Exchange Server’ıma ait bağlantı olduğu belirtmek için gereken açıklamamı yazdım. Description kısmını geçtikten sonra Node in use seçeneğinede tik koyarak Node’umu kullanılabilir duruma getirdim. Node’umuzuda aktif hale getirdikten sonra mail server ayarlarımızı yapacağımız alan olan SMTP Connection alanına gelerek Mail Host alanına mail serverımızın ip’sini veya dns karşılığını girerek hangi port üzerinden gönderi yapacağımızı Mail Port kısmına yazıyoruz bu işlemleride tamamladıktan sonra Supported Address Types kısmından Internet seçeneğinin yanındaki Set seçeneğine tıklayarak Resim 4’te görmüş olduğumuz ekrana geliyoruz burada Address area kısmına heryere e-mail göndereceğimiz için * yazıyoruz. Output Formats for SAP Documents seçeneğinde ise istediğimiz seçenekleri seçebiliriz ben burada PDF,HTM,TXT ve PCL seçtim sağ alt köşedeki yeşil tik’e tıklayarak bu penceremizi onaylıyoruz daha sonrasında Resim 3’te karşımıza gelen ekran tekrardan karşımıza gelecektir oradada sağ alt köşedeki yeşil tik’i tikleyerek ilk ayarlarımızı tamamlamış olacağız. Bu işlemler sonrasında gönderilecek olan e-maillerin SAP tarafından Microsoft Exchange’e gönderilmesi sağladık ancak bu gönderim işlemlerinin devamlı olabilmesi için bu işlem için SAP üzerinde iş zamanlamamız gerekmekte.


Resim 4

İş tanımlamamızı yapabilmek için SAP Menüsünden Resim 5’te görebilirsiniz SAP Menüsü>Araçlar>CCMS>Background Processing>SM36 transaction’nına çift tıklayabilir giriş yapabilir veya menü çubuğundan direkt olarak SM36 yazarakta transaction’ımız içerisine giriş yapabiliriz. Resim 6’da SM36 ekranını görebiliriz.


Resim 5


Resim 6

SM36 transaction’nına giriş yaptıktan sonra eişimizi kolaylaştırmak adına Job wizard’ı kullanarak işlemlerimize devam ediyoruz. Resim 7’de job wizard’ın ekran görüntüsünü görebiliriz. Job wizard’a tıkladığımıza karşımıza gelen ilk ekrana Continue diyerek devam ediyoruz continue sonrasında karşımıza iş için genel bilgi giriş ekranı geliyor Resim 7. Bu ekranda Job Name kısmına iş’in ismini yazıyoruz ben SAPCONNECT INT SEND yazdım Job Class seçeneğinde ise karşımıza üç seçenek gelecektir bunlar sırası ile High, Middle , Low ben burada e-mail için oluşturduğum işlerin önemli olacak olmasından dolayı High seçtim TargetServer seçeneğinde ise iş’in çalışacağı sunucuyu seçebiliyoruz ancak cluster sistemlerde her node üzerinde’de işin çalışabilmesi için boş bırakıyoruz benim sistemim cluster olduğu için Continue diyerek devam ediyorum.


Resim 7


Resim 8

Contunie diyerek devam ettikten sonra karşımıza Resim 8’de yer alan ekran geliyor burada ABAP program step’i seçerek tekrar Contunie diyerek devam ediyoruz ve karşımıza Resim 9’da yer alan ekran geliyor.


Resim 9

ABAP program name kısmına RSCONN01 yazarak Variant seçeneğine geliyoruz buradan listemize girerek SAP&CONNECTINT’i seçiyoruz Execution Language kısmından ise TR’yi seçerek Contunie diyerek devam ediyoruz. Karşımıza Resim 10’da yer alan ekran gelecektir burada ikinci bir adım tanımlayıp tanımayacığımızı soruyor ben ikinci bir adım tanımlaması yapmacağım için burada’da Contunie diyerek devam ediyorum. Karşımıza Resim 11’de yer alan ekran gelecektir burada tanımlamış olduğumuz işin ne zaman devreye gireceğini soruyor ben hemen e-mail göndermeye başlamak istediğim için Immediately seçeneğini seçerek Contunie diyerek devam ediyorum.


Resim 10


Resim 11


Resim 12


Resim 13

Contunie diyerek devam ettikten sonra karşımıza Resim 12’de yer alan ekran geliyor burada ister işin çalışması için bir periyod belirleyebiliriz istersek tatil günlerinde e-mail gönderimini kısıtlayabiliriz ben sadece periyod tanımlamak istediğim için Period seçeneğini seçerek Contunie diyorum ve karşımıza Resim 13’te yer alan ekran geliyor burada 5 seçenekten bir tanesini seçebiliriz ancak departmanların göndereceği e-maillerin anında karşı tarafa gitmesini sağlamak en doğru seçim olacaktır bu nedenle Other Periods seçeneğini seçerek Other Periods’a tıklıyoruz burada karşımıza yine 5 seçenek geliyor ben işin dakikalık çalışmasını istediğim için Minutes’ü seçiyorum ve kutu içerisine 1 yazarak yeşil tik’e tıklayarak onaylıyorum bu adım sonrasında tekrar Contunie diyerek devam ediyorum ve işi tamamlamak için son ekranımız olan Resim 14’te yer alan Complete seçeneğine tıklayarak SAP tarafındaki ayarlarımızı tamamlıyoruz.


Resim 14

SAP Tarafında yapmamız gereken adımları tamamladıktan sonra sıra Microsoft Exchange 2007 tarafında yapılması gereken ayarlara geliyor. Microsoft Exchange sunucumuza giriş yaparak Exchange Management Console’a giriş yapıyoruz. Exchange Management Console içerisinden Microsoft Exchange>Server Configuration>Hub Transport içerisinden Receive Connector’e gelerek sağ click yapıyoruz ve SAP sunucularından Microsoft Exchange 2007 sunucumuza gelen e-mailleri kabul edecek connectorumuzu oluşturmaya başlıyoruz sağ klik sonrasında karşımıza gelen menüden New Receive Connector’ü seçiyoruz ve karşımıza Resim 15’te yer alan ekran geliyor. New SMTP Receive Connector ekranında Name kısmına connector’lere baktığımızda hangi uygulamaya ait connector olduğunu anlayabilmek için açıklayıcı bir isim vererek Next diyoruz ben burada SAP tarafında’da kullanmış olduğum SAPCONNECT INT SEND’i kullandım.


Resim 15


Resim 16

İlk adım olan isim verme seçeneğini geçtikten sonra Resim 16’da yer alan ekran karşımıza geliyor bu ekranda hangi local ip adreslerinden e-mail alacağımızı bize soruyor burada ister Microsoft Exchange 2007 sunucunuzun ip adresini seçebilirsiniz yada isterseniz varsayılan olarak bırakarak devam edebilirsiniz ben varsayılan olarak bırakıp Next diyerek bir sonraki adıma geçiyorum.


Resim 17

Resim 17’de yer alan ekranda ise hangi ip adreslerinden e-mail alacağımızı soruyor SAP üzerinden e-mail gönderimi yapacak sunucularımın ip adreslerini yazarak devam ediyorum. Resim 18’de ise geçtiğimizde Microsoft Exchange 2007 tarafında yapmamız gereken konfigürasyonu tamamlamış oluyoruz ve sihirbaz bize kısa konfigürasyon bilgisini veriyor bu ekranda New seçeneğine tıklayarak Receive Connector’umuzu tamamlamış oluyoruz.


Resim 18


Resim 19

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında Amasya'da doğdu. 2004 yılında başlamış olduğu profosyonel iş hayatında çeşitli firmalara outsource olarak destek verdi. 3 yıla yakın bir zaman Microsoft Destek Hattında Destek Mühendisi olarak çalışan Abdulkadir Tophan şuanda özel bir şirkette IT Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCSA+S+M/2003, MCSE+S+M/2003

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Gayet başarılı ve sağda solda bulunmayan bir yazı olmuş tebrikler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir