1. Anasayfa
  2. Server 2012

Enterprise Search (Kurumsal Arama) Eğilimleri Nelerdir? Big Data?


1

Gartner’ın Dataquest Insight araştırması bize Enterprise Search pazarının 2012 yılında 1.69 milyar değerinde iken 2013 yılında 1.89 milyar dolara çıktığını ve yıllık büyüme oranının 2007’den 2013’a kadar %11.7 olduğunu gösteriyor.

Enterprise Search Europe 2012 konferansına bakıldığında bu pazarda son dönemdeki Rönesans’ın temel aktörlerinin Big Data, Mobile Workforce ve Cloud Services olduğu görülebilir. Bu noktada aynı verilerin yanına 2012 ilkbaharında Enterprise Search ile ilgili yapılan global bir anketin sonuçlarını da koymakta fayda var.


Resim-1

Anketin detaylı sonuçlarına göre organizasyonların yalnızca %3’ü, evet yanlış duymadınız yalnızca %3’ü doğru bilgiye ulaşmanın kolay olduğunu belirtiyor. %60 gibi bir oran ise organizasyon dahilinde farklı kaynaklardan akan verilerin doğru konumlandırılmasının ve arandığında bulunabilmesinin çok zor olduğunu belirtiyor. Bu da son dönemde ve önümüzdeki gelecekte Enterprise Search alanına yapılan ve yapılacak yatırımların kapsamı hakkında bize genel bir görünüş sunuyor.

Yukarıda bahsedilen 2013 yılındaki 1.89 milyar dolarlık Enteprise Search pazarı IT sektörüne bakıldığında oldukça ufak bir yer kaplıyor. Öncesinde genellikle geliri 10 milyon dolardan daha düşük olan üreticilerin tekelinde olan Enterprise Search çözümleri aslında son dönemdeki satın almalarla birlikte tekrardan yaygınlaştı.

Bu satın almalardan en dikkat çekicileri HP tarafından 11.1 milyar dolara satın alınan Autonomy, Oracle tarafından alınan Endeca ve Lexmark tarafından satın alınan Brainware oldu. Tabii bu satın almalar birçok sektörde faaliyet gösteren bu firmalara Enterprise Search pazarının da kapısını biraz daha aralamış oldu. Ancak özellikle satış ekiplerinin bu yeni alanda yeterli arka plana sahip olmamaları sebebi ile kendilerinden istenen gereksinimleri karşılamada hızlı aksiyon alamamalarına sebep oldu.

Bir diğer büyük risk ise IBM, Google, Microsoft, HP gibi devlerin bu sektörde gerek kendi ürünleri gerek ise satın alımlar sonrası sundukları yeni hizmetler ile çözümlerini sunuyor olmasıydı. Yani pazar payı devler arasında çoktan tüketilmeye başlandı.

Bana göre bir diğer risk ise müşterilerin artık büyük üreticileri yüksek lisans fiyatı ile ürün satmak yerine Software-as-a-Service modeli ile Hizmet satmaya zorluyor oluşu oldu. Artık organizasyonlar başlangıçta yüksek tutarlı bir lisans alımı yapmak yerine belirli periyodlar ile yalnızca kullandıkları hizmete ücret ödemeyi ister durumu geldiler. Benzer şekilde Enterprise Search alanındaki çözümlerin de müşteri perspektifinden bir servis olarak görülmesi isteniyor. Ancak satın alımlara ve pazardaki ürünlere bakıldığında Search hizmetini on-demand fiyatlandıran ve SaaS olarak veren çözümler neredeyse yok gibi.

Her ne kadar Blossom, Northern Light ve Pico gibi üreticiler Enterprise Saas Search hizmeti konumlandırmaya çalıştılarsa da pek başarılı olamadılar. Sundukları çözümler ancak web siteleri üzerinde etkili olurken Enterprise Search’den asıl beklenti olan farklı kaynaklardan gelen tüm verileri en uygun şekilde çalışanlara sunma noktasında yetersiz kaldılar.

Şu an piyasada olan en önemli Enterprise Search aktörlerinin güçlü ve zayıf yanlarını kısaca inceleyecek olursak:

Autonomy:

HP tarafından satın alınan Autonomy’nin en güçlü yanı extensible bir çözüm olması ve farklı müşteri ihtiyaçlarına kolaylıkla uyum sağlayabilmesi. Birçok farklı kaynak ile connectorler sayesinde iletişime geçebiliyor ve veriyi merkezi olarak konsolide edebiliyor. Şu anda var olan en zayıf noktası ise HP tarafından satın alındıktan sonra geleceğine dair bir öngörünün oluşturulamaması. HP veya Autonomy tarafından 5 sene sonra şirketin nerede olacağı, hangi hedeflere odaklanacağı açıkca belirtilmemiş durumda. Bu da uzun vadeli planlama gerçekleştiren müşterilerde çekinceler oluşturuyor.

Google:

Google Enteprise Search konusunda sarı renkli Google Search Appliance çözümünü sunmaya devam ediyor. Rack-Mounted bu çözüm organizasyon içerisindeki farklı sistemlere erişip (intranet, document management system, web site etc) indexin gerçekleştirebiliyor. Yaklaşık 10 yıl önce sunulan bu sarı kutuya yeni özellikler ve yetenekler ekleyerek müşterilerine sunmaya devam ediyor. Desktop, Smartphone ve Tablet desteği de olan ve Google Search benzeri bir arayüz suran appliance’ın en güçlü yanlarından birisi kolay kurulum ve implementasyon yeteneği.


Resim-2

7.0 sürümü ile birlikte aynı zamanda aşağıdaki özelliklere de kavuşmuş oldu GSA:

  • Document Preview
  • Google Translate
  • New Interface
  • Improved Scale (1 billion page)

IBM:

IBM’in Apache Lucene open-source search teknolojisi üzerine inşa ettiği “Content Analytics with Enterprise Search” çözümü özellikle açık kaynak kod stratejisi güden organizasyonlar tarafından ilgi çekiyor. IBM bu noktada Apache Lucene ile daha az bakım maliyetleri, genişletilebilirlik, incremental indexing tarafındaki ek fayda gibi avantajları kullanmayı hedefliyor.


Resim-3

Microsoft:

Enterprise Search konusunda Microsoft, SharePoint ile olan yakın ilişkisini devam ettiriyor. 2008 yılında FAST Search and Transfer’i 1.2 milyar dolara satın alarak uzun yıllar Google’a bıraktığı Pazar payında söz sahibi olmayı başardı. Microsoft geçen bu yıllarda en büyük eforu Sharepoint ile FAST’in entegrasyonuna harcadı. SharePoint 2013 ile birlikte bu entegrasyonun artık tamamlandığını söyleyebiliriz. Mudaillerine benzer şekilde Sharepoint de connectorler yardımı ile farklı birçok kaynaktan veriyi konsolide ederek kullanıcıların hizmetine index halinde sunabiliyor. Özellikle Office Web Apps ile entegrasyonu oldukça güçlü olan Sharepoint/FAST teknolojisinin zayıf yanı ise bulut üzerinde servis olarak yalnızca Windows Azure ve Office 365 ile birlikte sunuluyor olması. Özellikle on-premise ya da Hybrid Cloud kullanımı yaygın organizasyonlarda desteklenen bir çözüm gözükmüyor.

Büyük oyuncuların yanında pazarda söz sahibi ve kendini kanıtlamış birçok Enterprise Search çözümü bulunuyor. Gün geçtikçe artan talep ve iş/operasyonel gereksinimlerin bu alana odaklanması ile daha fazla satın almalar ve sürümler göreceğiz gibi duruyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Hocam eline sağlık, çok değerli bir analiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir