0

Bu makalemizde Agent yükleme işleminden sonra, yüklemiş olduğumuz Agentlara verebileceğimiz görevleri yapılandırdığımız kısım olan Protection kısmını inceleyeceğiz.

Oluşturulan Protection’lar System Center 2012 DPM Administrator Console ekranının sol alt kısmında bulunmaktadır.

Yeni bir Protection oluşturmak istediğimiz zaman Protection > New yolunu izlememiz yeterlidir. Burada oluşturacağınız Protection grup bir tek makine içinde olabilir, bir makine grubunu da kapsayabilir.

Koruma grubu içerisine dahil ettiğiniz mshowto isimli makinanın c:\ahmet klasörünü dahil ettiniz. Başka bir koruma grubunda ise aynı bilgisayarın c:\Ertan isimli klasörü yedeklemek isteyebilirsiniz ama bu işleminiz başarısız olacaktır. AMA aynı makinanın d:\Emre klasörünü başka bir koruma grubuna dahil edebilirsiniz.

Neden?

Oluşturduğunuz koruma grubunun partion’ı kapsadığından kaynaklanmaktadır.( System state hariç ).

Burada söylemekte fayda gördüğüm bir notu’da iletmek istiyorum size; Koruma grubuna dahil ettiğiniz bütün makinalar aynı zaman aralıklarında yedekleme işlemi yaparlar. Bundan dolayı plan yapılırken “a” makinası saat:00:00’da , “b” makinası saat:01:00’da yedek alma olayını aynı koruma grubu içerisinde yapamazsınız.

Mesela;

Oluşturduğunuz bir koruma grubunu tek bir bilgisayar üzerine değil bütün makinalarınız için yapılmasını isteyebilirsiniz.

NOT: Bu konu içerisinde yapacağımız tüm uygulamaları diğer makalelerimde yüzeysel olarak göreceksiniz. Bu konu için ayrı bir makale yazılmasının temel nedeni DPM’in temeli oluşturan bu konuyu detaylarına inerek anlatmak olacaktır.


Resim-1

Welcome wizard ekranını geçtikten sonra uygulanacak Protection’ın Server ya da client bazlı mı olduğu ekran karşımıza gelmektedir.


Resim-2

Karşılama ekranından sonra oluşturacağımız koruma grubunun Server yada client bazlı olduğunu belirterek devam edelim.


Resim-3

Karşımıza gelen ekran Agent yüklenmiş makinaların listelendiği kısımdır. Burada işlem yapmak istediğimiz makine isminin kırılımına tıklayarak ilgili makinenin folder, System, Hyper-V verileri, SQL verileri vs gibi dizinleri görmemiz mümkündür.


Resim-4

Burada ben örnek olması nedeniyle sıradan bir klasör seçimi yaptım.


Resim-5

Bu seçenekten sonra koruma grubunun ismini vereceğimiz kısım ve alınacak yedeklerin saklanacağı üniteyi seçimini yapacağımız kısımdır.


Resim-6

Retention Range:Bu kısımda alınacak yedeklerin kaç gün saklanacağını belirttiğimiz kısımdır. Örnek olarak uygulamamız 5 günlük bir veriyi kapsamaktadır. Yedek alma işlemimizin 6.gününde ilk gün alınan yedek silinir ve bu döngü içerisinde yedekleme işlemimiz devam eder.

Sysnchronization Frequency: Yedekleme işlemimizin ne kadar aralıklarda devam edeceğini belirteceğimiz kısımdır. İsterseniz modify kısmından yedek alınacak zaman ve gün seçeneğini değiştirebilirsiniz.


Resim-7


Resim-8

Benim için en önemli olan kısımlardan bir bölümde sıra;

Review disk allocation: Bu bölüm için oldukça fazla miktarda yazı olmakla birlikte bir o kadarda yanlış bilgiler içermektedir, bunu üzülerek söylüyorum.

Disk Space allocation new members: Burada oluşturacağımız yedeklemenin ne kadar miktarda disk ihtiyacı olduğunu gösteren kısımdır. Burada işaretli olan “Automatically grow the volumes ” kısmında bulunan işareti kaldırırsanız ki bu Microsoft tarafından önerilmeyen bir olay, kaldırdığınızı düşünürsek eğer buradaki yeterli disk bölümünüzü manuel olarak belirleyebilirsiniz.

Automatically Grow the volumes : Oluşturulan yedeklememiz için otomatik olarak , DPM üzerine atanan diskten oluşturduğumuz Protection gruba ait yeterli disk miktarını revize ettiği bölümdür.


Resim-9


Resim-10

Bir sonraki ekranımız olan replikasyon ekranıdır. Burada oluşturduğumuz koruma grubunun replikasyon işleminin ne zaman yapılacağı kısımdır. Burada isterseniz belirteceğiniz bir zaman diliminde, manuel olarak herhangi bir zamanda ya da grubu oluşturduktan hemen sonra yapılmasını sağlayabilirsiniz.


Resim-11

Aşağıdaki ekranda bulunan, yedekleme işleminden sonra alınan verilerin çalışabilirliğinin ayarlandığı kısımdır.

Bir alt kısımda bulunan bölüm ise alınan yedeğin istenilen bir zaman diliminde bu işlemin yapılmasını sağladığı kısımdır.

Burada en önemli nokta ise bu seçeneklerin ekstra kaynak tüketimine sebep olacağıdır. Bundan dolayı donanım planı yapılırken bu seçenekler göz önünde bulundurulmalıdır.


Resim-12

Bu makalemizde Protection ( koruma grubunu ) incelemeye çalıştık. Başka bir makalemizde görüşmek üzere.


Resim-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1987 Ankara doğumluyum. Amatörce başladığım IT teknolojileri macerama 6 yıldır profesyonel olarak devam etmekteyim. 2009 yılından beri Beypiliç firmasında Sistem Uzmanı olarak devam etmekyim. Son yıllarda yoğun olarak sanallaştırma teknolojileri, System Center ailesi ve Exchange Server üzerine yoğun olarak çalışmalarım devam etmektedir. MCT unvanımın yanında birçok Microsoft Infra alanındaki sertifikaya sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir