Datadog ile Azure VM İzleme Bölüm-2 Datadog için Azure VM Verilerinin Ayarlanması
  1. Anasayfa
  2. DevOps

Datadog ile Azure VM İzleme Bölüm-2 Datadog için Azure VM Verilerinin Ayarlanması

0

Datadog ile Azure VM izleme makale serisinin ikincisi ile birlikteyiz. Bu makalede sizlere Datadog’un Azure VM’e ait logların toplanması için Azure portal içerisinde yapılması gereken bir kaç ayar yapmayı göstereceğim. Serinin ilk makalesini kaçıranlar Datadog nedir? buradan okuyabilirler.

Datadog Web uygulama sayfasına bu linke https://app.datadoghq.com/ tıklıyor Google hesabım ile sign in oluyorum. (Neden Google hesabımı kullandığımı ilk makalede belirtmiştim)

Resim-1

Karşımızda benim hesabımla ilişkilendirilmiş Datadog web uygulaması, burada ilk ajanın yüklü olduğu sunucuma ait bilgiler görünüyor ama henüz pekte bir şey yapmadığımdan çok net bilgiler yer almıyor. İşte burayı data’larla doldurmak için Azure Portal’dan ayarlamalara geçiyoruz. Bu arada serinin sonraki makalelerinde Datadog web uygulamasının kullanımını tüm ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.

Resim-2

Önceklikle Datadog ile izlemek istediğim sanal makineye geliyorum. Hatırlarsanız bu sanal makine serinin ilk makalesinde üzerine Datadog ajanı yüklediğim kişisel web sitemi host ettiğim sanal makine. VM’i seçiyorum ve özelliklerine geliyorum, sonrasında Monitoring altında yer alan Diagnostics settings’e geliyorum ve Enable guest-level monitoring butonuna tıklayarak sanal makine seviyesinde izlemeyi aktif ediyorum.

Burada yazılanları okuduğumda Azure Monitoring’in, herhangi bir ek yazılıma gerek duymadan tüm sanal makineler için işlemci kullanımı, disk ve ağ kullanımı gibi ana bilgisayar düzeyinde metrikler toplayacağını söylüyor. Bu sanal makineyle ilgili daha fazla bilgi toplamak için, guest (konuk) düzeyinde metrikleri, günlükleri ve diğer tanı verilerini toplayabileceğimizi ve bunun için “Enable guest-level monitoring” butonuna basarak aktif hale getirebileceğimizi söylüyor.

Ayrıca Azure Diagnostics tool (Teşhis Aracı) ile teşhis verilerini Application Insights gibi diğer hizmetlere de gönderebileceğimizi belirtiyor. Biz işte bu verileri Datadog içerisine göndereceğiz ve orada toplayacağız.


Resim-3

Aşağıdaki resimde yer alan sekmelerin (Performance Counter, Logs, Crash dumps gibi) her birini ziyaret ederek toplamak istediğiniz teşhis verilerini özelleştirebilirsiniz. Herhangi bir zamanda toplanacak veri türlerini ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz. İşte bende şimdi bu özelleştirmeleri yapmaya başlıyorum. Performance Counter (Performans sayaçları) geldiğimde Basic seçeneğinin bana temel sayaçlar ile ilgili bilgileri benim belirlediğim zaman aralıklarında verdiğini görüyorum (CPU, Memory,Disk,Network) ben burada ASP.Net ve SQL Server sayaçlarını da ekleyerek Save ile kaydediyorum.


Resim-4

Performance Counter (Performans sayaçları) Custom sekmesine getirdiğimde bana yüzlerce farklı sayaç çıkarıyor, bunlardan izleme ve ölçüm için gerekli olanlarını istediğiniz gibi seçebiliyorsunuz.


Resim-5

Tüm sekmelere tek tek gitmeyeceğim ama son olarak Logs (günlükler) geliyorum ve buradan da bazı günlük kayıtlarını işaretleyip Save ile kayıt ediyorum.


Resim-6

Artık Azure VM’in sanal makine seviyesinde teşhis ve izleme sayaçlarını ayarlamış oldum. Böylelikle serinin ikinci makalesini de tamamlamış oluyor. Üçüncü makalede görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: datadog nedir,azure portal, datadog web uygulama, datadog,Diagnostics settings, azure monitoring,Azure VM Diagnostics settings, Performance Counter, Logs, Crash dumps,Datadog agent,datadog agent nedir, Application Insights 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir