0

Merhabalar bu makalemizde sizlere DPM 2010 ile Bare Metal Recovery (BMR) ile birlikte koruma içerisine dahil olan system state backup alma işleminden bahsedeceğiz. Makalemizin içeriği; agent kurma, BMR için gerekli bileşenleri kurma ve replikasyon başladıktan sonra olası muhtemel hataları giderme hakkında olacaktır. DPM backup alabilmesi için ilk önce Koruma grubu oluşturmak gereklidir. Koruma grubu oluşturmak için sunucuya agent kurmamız gereklidir. Bu işlemden kısaca bahsetmek gerekirse;


Resim 1

Şu anda 2 adet sunucuda Agent kurulu ve Protected group oluşturulmuş vaziyette. Yeni bir agent kurmak için ekrandaki yönergeyi izlemeliyiz.


Resim 2

Agent’ımızı Server işletim sistemine ait bir grup için kuracağız. Eğer Client üzerindeki Backup’ları da almak istiyorsak Agent türünü clients seçmemiz gereklidir.


Resim 3

Install Agents kısmında Agent’ımızı kuruyoruz. Attach Agents kısmı ise daha önce manuel olarak agent kurulmuş olan bilgisayarlarımız varsa (Bu yüklemeyi SCCM veya GPO ile yapabiliriz.) Bu bilgisayarların DPM konsoluna düşmesini sağlar DPM sunucusu üzerinde bu dosyayı C:\Program Files\Microsoft DPM\DPM\ProtectionAgents\RA\3.0.7696.0 alabilirsiniz.


Resim 4

Kurulum yapacağımız bilgisayarı/bilgisayarları seçiyoruz.


Resim 5

Agent kurmak istediğimiz bilgisayarda gerekli haklara sahip bir account kullanıp devam ediyoruz.


Resim 6

Agent kurulumu tamamlandıktan sonra bilgisayarın yeniden başlasın/başlamasın aksiyonunu seçtiğimiz yer burasıdır. Yeniden başlatmaya gerek yoktur.


Resim 7

Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarımız Unprotected gruba düşmektedir. Bir bir Protection gruba member etmediğimiz sürece bu durumda kalacaktır. Burada bahsetmemiz gereken bir nokta ise bilgisayarlara agent kurmak lisana tabi olan bir işlem değildir. Görülüğü gibi şu anda birer adet Enterprise ve Standart lisansımız mevcut anca 3 sunucumuz üzerinde agent var. Ne zamanki şu an boşta olan bilgisayarı bir protection guruba ekleriz, o zaman lisans almamız gerekli.

Agent kurma işlemini bitirdikten sonra var olan w2k8r2sql makinemizin BMR yedeğini almaya başlayabiliriz. Bu sunucumuzun üzerindeki SQL DB’ler DPM 2010 ile koruma altında ancak BMR için herhangi bir koruma gurubu oluşturulmuş değil.


Resim 8

Yukarıdaki yönergeyi kullanarak koruma grubu oluşturmaya başlıyoruz.


Resim 9

Konumuz BMR ve System State olduğu için System Protection kısmından BMR ve System State kısımlarını seçiyoruz. İlerliyoruz.


Resim 10

Protection Group ismini belirliyoruz ve yedek alınacak media set i seçiyoruz.

Resim 11

Retention Range denilen bir tutma aralığı belirtiyoruz. Yukarıdaki şekilde yapılan ayarı özetlemek gerekirse her gün saat 20:00 de sistemin Express Full Backup’ını alacak ve bu aldığı backup’ları 7 gün boyunca saklayacak.


Resim 12

Bu kısımda var olan data için DPM 2010 üzerine daha önceden tanımlamış olduğumuz disk üzerinde ne kadarlık bir kısmın allocated edileceğinin ayarlandığı yerdir. Burada bir not düşmek istiyorum. Eğer yeriniz varsa bu kısmı default halinde bırakmayın. Şu ana kadar default olarak bırakmış olduğumuz çoğu DPM 2010 kurulumların, bir süre sonra disk alanı yüzünden hata verip backup almadığını gördük.


Resim 13

Alanı genişletiyorum.


Resim 14

Son durum bu şekilde olmakta. Burada Automatically grow the volumes kutucuğunun görevi eğer diskinizde yer varsa atamış olduğumuz disk alanı yetersiz gelirse 10 GB’a kadar arttırmasını sağlıyor. Bahsettiğimiz gibi biz hem alanımızı geniş veriyoruz hem de kutucuğu işaretliyoruz.


Resim 15

Oluşturmuş olduğumuz bu Protection Group için datalar ne zaman korunmaya başlansın. Yani replikasyonun başlangıç zamanını belirtiyoruz.


Resim 16

Run a consistency check if a replica becomes inconsistent kısmında alınan backup’larda bir sorun gözlemlenirse sorunu çözmek için yani tutarlı yapmak için gerekli işlemi başlat demek. Açıklamasında da belirttiği gibi DPM 2010 bunu seçmemizi öneriyor. Run a daily consistency check according to the following Schedule kısmında ise belirteceğimiz saat de ve seçeceğimiz sürede, günlük alınan tutarlı backupları kontrol eder ve tutarsız/sorunlu bir backup bulursa bunu bu süre zarfında tutarlı hale getirmeye çalışır.


Resim 17

İşlem başlıyor


Resim 18

İşlem tamamlandı ve şu ana replikasyona başladığını gösteriyor. Burada Protection Group içerisine eklediğimiz sunucuda backup işleminin sorunsuz olması için gerekli komponentleri yüklememiz gereklidir.


Resim 19

Replikasyonu başlattıktan sonra işlemin durumunu Monitoring tabından takip edebiliriz. Yukarıdaki gibi bir hata ile karşılaşırsanız Koruma grubu içinde bulunan sunucunun üzerinde Windows Server Backup feature Command line dahil olmak üzere Full kurulmalıdır.


Resim 20

İşlem tamamlanmıştır. BMR için dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise sunucu üzerindeki boş alan. DPM 2010 BMR ve System state backup alırken sunucu üzerinden direk backup almaz. Önce sunucu üzerindeki bir lokasyona atılır daha sonra DPM bu lokasyondan kopyalamaya başlar.

Peki, sunucu üzerinde tutacağı Backup’ın default yerini nasıl değiştirebiliriz. Bu bilginin Protection Group altında tutulan sunucudaki yeri

C:\Program Files\Microsoft Data Protection Manager\DPM\Datasources\ PSDataSourceConfig.xml

Burada;

<DatasourceConfig>

<WriterId>8c3d00f9-3ce9-4563-b373-19837bc2835e</WriterId><Version>01.00.0000.00</Version><VssWriterInvolved>false</VssWriterInvolved><LogicalPath>Computer</LogicalPath><ComponentName>System Protection</ComponentName><FilesToProtect>c:\WindowsImageBackup\*</FilesToProtect><Size>102400</Size><UseDRWithCC>true</UseDRWithCC>

</DatasourceConfig>

İşaretli kısımdaki yolu değiştirerek başka drive tanımlamamız mümkün.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Backup for Bare Metal Recovery

Configuring Backups for Bare Metal Recovery

Performing a Bare Metal Restore with DPM 2010

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Okan Eke, profesyonel olarak Microsoft Sistem ve Altyapı projelerinin uygulanmasında ve Microsoft teknolojilerinin eğitimlerinde aktif olarak görev almaktadır. Bu süre içinde Sistem ve Veri Merkezi yöneticisi, Eğitmen, Danışman olarak görev yapmış ve kurumsal şirketlerde çeşitli projeler geliştirmiş, eğitimler vermiştir.Okan Eke çalışmalarını son dönemde System Center ailesi ve veri merkezi yönetimi üzerine yoğunlaştırmıştır ve System Center ürünleri ile Türkiye’de çeşitli projeler gerçekleştirmiştir.Okan Eke, çeşitli sistem uzmanlığı sertifikalarının yanı sıra MCT (Microsoft Certified Trainer) ve MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanlarına sahiptir. Akademik eğitimini Kimya ve Bilgisayar Mühendisliği alanlarında ayrı ayrı tamamlamıştır.Yazar Türkçe kaynak geliştiren çeşitli platformlarda editör ve konuşmacı olarak rol almaktadır. Birçok blog sayfasında makaleler paylaşmış ve web seminerleri vermiştir. Okan Eke, Aktif Bank bünyesinde Sistem Yönetimi ve Operasyon departmanında Yönetici olarak meslek hayatına devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir