1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Cyberoam NG Future Ready – CR 25ing-6P Ürün İncelemesi – Web Filter – Bölüm 4


0

Cyberoam yazı dizimizin bu bölümünde Captive Portal aktif etmeyi, Captive Portal Agent kurulumu, kullanıcı oluşturma, grup oluşturma ve Web Filter özelliğini inceleyeceğiz.

Adım adım gidelim ve süreci kullanıcı oluşturmadan başlatarak Web Filter kuralı atamaya doğru götürelim. Bunun için Identity > Users içerisinden kullanıcımızı tanımlıyoruz. Eğer yapınızda Active Directory varsa kullanıcılarınızı buradan çekebilirsiniz. (Yapımda Active Directory olmadığı için bu adımı göstermeyeceğim.)

Bu konunun diğer yazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Cyberoam NG Future Ready CR 25ing-6P Ürün İncelemesi – Application Filter & QOS Ayarları – Bölüm 5

Cyberoam NG Future Ready – CR 25ing-6P Ürün İncelemesi – Web Filter – Bölüm 4

Cyberoam NG Future Ready – CR 25ing-6P Ürün İncelemesi – Firewall Rule & Virtual Host – Bölüm 3

Cyberoam NG Future Ready – CR 25ing-6P Ürün İncelemesi – Bridge Mode – Bölüm 2

Cyberoam NG Future Ready – CR 25ing-6P Ürün İncelemesi – Ürün Kayıt Etme – Bölüm 1


Resim-1

Kullanıcılarımıza Web Filter ve Application Filter kurallarını direk olarak buradan tanımlayabiliyoruz.


Resim-2

Eğer Clientless User oluşturursanız;

  • VPN
  • Surfing Quota Policy
  • Login Restriction
  • Access Time Policy
  • Data Transfer Policy
  • MAC Binding yapılandırmazsınız !

Kaynak : https://kb.cyberoam.com/print.asp?id=2601&Lang=1&SID

Clientless User oluşturmak için Identity > Users > Clientless Users ve kullanıcı adı, IP bilgisi vb bilgileri girip oluşturuyoruz.


Resim-3

Identity > Groups altından gruplarımızı oluşturabiliyoruz. Kullanıcı oluşturmaya benzer adımlar olduğu için tekrardan açıklamıyorum, fakat ileride düzenli şekilde kurallar atayabilmek için son derece önemli olduğunu belirtebilirim.


Resim-4

Şu ana kadar kullanıcı ve grup oluşturmayı gördük.

Captive Portal

Cyberoam üzerinde internete çıkacak kullanıcıları oturum açmaya zorlayarak internete çıkmasını sağlamak isterseniz Indentity > Firewall altından Captive Portal Settings kendimize göre uyarladıktan sonra Firewall Rule yazmamız gerekiyor. Aşağıdaki ayar için tavsiyem Keep Alive Request For Captive Portal seçeneğini Disable yapıp User Inacivity Timeout belirlemenizdir.


Resim-5

Eğer sadece yukarıdaki adımlarla bırakırsanız http ve https çalıştığı için Captive Portal karşınıza gelmeyecektir ve kullanıcılarınız direk internete çıkacaktır. Bunun için iki adet kural yazmamız gerekiyor. DNS Allow olarak bir kural tanımlayınız ve LAN to Wan Any Traffic Drop olarak ayarlayınız.


Resim-6

İlk kontrol ettiğinizde sayfa görüntülenemiyor olarak geliyor.


Resim-7

http://www.cyberoam.com/cyberoamclients.html linkinden Captive Portal Tool indirebilirsiniz. İndirdikten sonra General Authentication altından size uygun tool seçip indirmelisiniz veya site zaten ilk oturumda Captive Portal’a yönlendirilecektir.


Resim-8

Tekrar kontrol ettiğimizde erişim sağladığımızı görüyoruz.


Resim-9

Web Filter

Bu bölümümüzde Gruplarımıza ve kullanıcılarımıza ilgili web filtrelemeleri nasıl atayacağımızı göreceğiz. Uygulama adımlarına geçmeden önce Web Filter önemine biraz değinmemiz gerektiğini düşünmekteyim. İnternete erişim gün geçtikçe kolaylaşıyor, sosyal medyalar, bilmediğimiz birçok site vb bilgi web dünyasında gün geçtikçe artıyor. Arttıkça bizleri bekleyen tehlikeler de artmaktadır. Şirketler de kullanıcılarının bu zararlılardan etkilenmemesi için ve mesai saatindeki verimlerini film izlemek vb sosyal aktivitelere ayırmalarını engellemek amaçlı bir dizi önlem alıyor. Aslında Web Filter burada çok büyük yükü karşılıyor. Web sitelerini yasaklarken aynı zamanda kelime bazlı yasaklamalarda uygulayabiliyoruz. Kullanıcılar hiç haberleri olmadan aslında botnet, fake domainler gibi zararlı etkilerden de korunmuş oluyor.

Web Filter > Category altında Cyberoam Database içerisinde yer alan kategorileri görebiliyoruz. İstersek kendi kategorimizi de oluşturabiliyoruz. Cyberoam bu konuda detaylı Database’e sahip.


Resim-10

Search URL ile sitenin hangi kategoride yer aldığını görebiliyoruz.


Resim-11

Policy altında ise Cyberoum’ un hali hazırda bizlere sunduğu, politikalar mevcut.


Resim-12

Add diyerek yeni kategori oluşturalım. Kural olarak ben hasandimdik.com u unhealty olarak seçiyorum J . Keyword olarak ise DMZ ve Provit’ i yasaklıyorum. Detay ayarlarda ise her zaman tavsiye ettiğim No Porno Games and Adds seçiyorum


Resim-13


Resim-14

Kuralımızın testini yapığımızda başarılı bir şekilde çalıştığını görüyoruz.


Resim-15


Resim-16

Varsayalım yöneticiniz video içeriklerinin açılmasını istemiyor. Bunun için bir kural yapılandıralım. İlk olarak Web Filter > Policy > Add diyerek yeni kural oluşturmaya başlıyoruz.


Resim-17

Category Name altından Add tıklıyoruz. File Type olarak Video Files Seçiyoruz.


Resim-18

Bu yasağı isterseniz direk olarak kullanıcıya veya gruba bağlayabiliyoruz. İlgili kullanıcımız üzerinde Web Filter sekmesine yazmış olduğumuz kuralı atıyoruz.


Resim-19

Hd-dmz kullanıcısı ile filim açmayı deniyoruz ve erişemiyoruz.


Resim-20

Umuyorum Faydası Dokunmuştur

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2008 yılından itibaren bilişim camiasının içerisindeyim. 11 Yıllık dönem içerisinde teknikerlikten başlayarak bir çok farklı pozisyonda çalıştım. Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında yer alan Allianz Türkiye’ de Kıdemli Sistem Uzmanı olarak çalıştıktan sonra kariyerimde değişiklik yaparak UAE’ nin en büyük bankası Emirates NBD bankasında kıdemli teknoloji mühendisi olarak devam etmektiyim. Profesyonel iş yaşantımın dışında yönetim kadrosunda yer aldığım www.mshowto.org sitesinde gönüllü yazarlık ve yöneticilik yapmaktayım. 15+ konferansda konuşmacı olarak yer aldım. 150+ makale ve 7 E-Kitap yayınladım. İki defa TRT Kent Radyosunda söyleşi yapma deneyimini yaşadım. MCSE, MCPS, MS ve Tenable Certificate of Proficiency ünvanlarına sahibim. Aynı zamanda 2 yıl Microsoft Enterprise Mobility MVP ünvanına layık görüldükten sonra uzmanlık alanı değiştirerek Cloud and Datacenter MVP olarak devam etmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir