1. Anasayfa
  2. Microsoft Office

Context Menu’de Bulunan Office 2007 Seçeneklerini Office 97-2003′e Çevirmek


0

Microsoft 2007 yılında .xml tabanlı office sürümü olan Office 2007’yi müşterilerinin kullanımına sundu. Microsoft kullanıcılarının önceden alışa gelmiş olduğu .doc .xls .ppt ve .mdb uzantılarını Office 2007 ile .xml tabanlı olarak ürettiği için .docx .xlsx .pptx ve accdb olarak değiştirdi. Geriye dönük bir ürün olan Office 2007 eski Office sürümlerinde oluşturulan dosyaları herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan açabilmekte ve üzerinde değişiklik yapma imkânı sunuyor.

Peki eski kullanıcılar Office 2007’de oluşturulan dosyaları nasıl açacak bunun için ise Microsoft bize iki yöntem sunuyor. Bunlardan birincisi Office 2007’de oluşturulan dosyaları farklı kaydet diyerek Office 97-2003 formatında kaydetmek veya eski Office sürümü kullanan kullanıcıların Office 2007’de oluşturulan belgeleri açabilmesi ve gerekli değişikleri yapabilmesi için Word, Excel ve PowerPoint 2007 Dosya Biçimlerini destekleyen Microsoft Office Uyumluluk Paketi. Word, Excel ve PowerPoint 2007 Dosya Biçimleri için Microsoft Office Uyumluluk Paketi’ne ve gerekli sistem gereksinimlerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats

Bu makalemde size context menüde bulunan Office 2007’e ait seçenekleri nasıl office 2003 formatına çevirebileceğinizi anlatacağım. Context menüde karşımıza gelen seçenekleri aşağıda görebilirsiniz.


Şekil-1

Office 2007 kullanıyorsak eski sürüm Office paketi kullanan kişileride göze önünde bulundurarak yeni oluşturacağımız dosyaları direkt olarak Office 97-2003 formatında oluşturabilir ve kaydedebiliriz. Office 2007’de oluşturacağımız dosyaları Office 97-2003 formatında oluşturabilmek ve kaydedebilmek için registy editor’de yapacağımız birkaç değişiklikle halledebiliriz.

Context Menü Microsoft Office Word Document’ı Microsoft Office 97-2003 Document’e çevirmek:

Start > Run > Regedit > Ok dediğimizde karşımıza gelen registry editor’den HKEY_CLASSES_ROOT\.doc\Word.Document.8\ShellNew anahtarına gelerek New > string value diyerek yeni bir string value değeri oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz yeni string value değerinin ismini NullFile olarak değiştirdiğimizde context menümüze Microsoft Office 97-2003 Document’i eklemiş oluyoruz. Tekrar registy editor içerisinde HKEY_CLASSES_ROOT\.docx\Word.Document.12\ShellNew anahtarına gelerek NullFile değerini sildiğimizde ise context menü’de bulunan Microsoft Office Word Document seçeneğini kaldırmış olacağız.

Context Menü Microsoft Office Microsoft OfficeExcel Worksheet’i Microsoft Office Excel 97-2003 Worksheet’e çevirmek:

Start > Run > Regedit > Ok dediğimizde karşımıza gelen registry editor’den HKEY_CLASSES_ROOT\.xls\Excel.Sheet.8\ShellNew anahtarına gelerek New > string value diyerek yeni bir string value değeri oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz yeni string value değerinin ismini “NullFile” olarak değiştirdiğimizde context menümüze Microsoft Office Excel 97-2003 Worksheet’i eklemiş oluyoruz. Tekrar registy editor içerisinde HKEY_CLASSES_ROOT\.xlsx\Excel.Sheet.12\ShellNew anahtarına gelerek “FileName” değerini sildiğimizde ise context menü’de bulunan Microsoft Office Microsoft OfficeExcel Worksheet’i kaldırmış olacağız ancak bu değişiklikler sonrasında context menüden oluşturacağımız yeni Microsoft Office Excel 97-2003 Worksheet dokumanını açtığımızda şekil-2’de bulunan hata ile karşılacağız hataya yes diyerek geçsek bile oluşturmuş olduğumuz belgeyi .xls yerine .txt formatında kaydedicektir. Şekil-2’de karşımıza gelen hatayı düzelmek ve oluşturmuş olduğumuz belgeyi .txt yerine .xls formatında kaydetmek için ise yine registry editor içerisinden HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\12.0\Excel\Security anahtarına gelerek New > DWORD (32-bit) Values diyerek yeni bir DWORD (32-bit) Values değeri oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz yeni DWORD (32-bit) Values değerinin ismini ExtensionHardening olarak değiştirerek değer verisinide 0 olarak vermemiz şekil-2’de karşılaştığımız uyarıyı ve kaydederken karşımıza gelecek olan .txt formatını .xls formatına çevirecektir.


Şekil-2

Context Menü Microsoft Office PowerPoint Presentation’ı Microsoft PowerPoint 97-2003 Presentation’a çevirmek:

Start > Run > Regedit > Ok dediğimizde karşımıza gelen registry editor’den HKEY_CLASSES_ROOT\.ppt\PowerPoint.Show.8\ShellNew anahtarına gelerek New > string value diyerek yeni bir string value değeri oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz yeni string value değerinin ismini NullFile olarak değiştirdiğimizde context menümüze Microsoft PowerPoint 97-2003 Presentation’ı eklemiş oluyoruz. Tekrar registy editor içerisinde HKEY_CLASSES_ROOT\.pptx\PowerPoint.Show.12\ShellNew anahtarına gelerek FileName değerini sildiğimizde ise context menü’de bulunan Microsoft Office PowerPoint Presentation’ı kaldırmış olacağız.

Context Menü Microsoft Office 2007 Database’i Microsoft Office Access Database’e çevirmek.

Start > Run > Regedit > Ok dediğimizde karşımıza gelen registry editor’den HKEY_CLASSES_ROOT\.mdb\Access.MDBFile\ShellNew anahtarına gelerek New > string value diyerek yeni bir string value değeri oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz yeni string value değerinin ismini NullFile olarak değiştirdiğimizde context menümüze Microsoft Office Access Database’i eklemiş oluyoruz. Tekrar registy editor içerisinde HKEY_CLASSES_ROOT\.accdb\Access.Application.12\ShellNew anahtarına gelerek FileName değerini sildiğimizde ise context menü’de bulunan Microsoft Office 2007 Database’i kaldırmış olacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında Amasya'da doğdu. 2004 yılında başlamış olduğu profosyonel iş hayatında çeşitli firmalara outsource olarak destek verdi. 3 yıla yakın bir zaman Microsoft Destek Hattında Destek Mühendisi olarak çalışan Abdulkadir Tophan şuanda özel bir şirkette IT Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCSA+S+M/2003, MCSE+S+M/2003

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir