0

Makalemizin bu bölümünde  XenServer Host kurulumunun adımlarına kaldığımız yerden devam ediyor olacağız. Önceki bölümde kurulum sırasında kurulumun yapılacağı kaynağın seçimi adımını yapmıştık. Sonraki adımlar aşağıda sıralanmıştır.

1- Bu adımda ki  ekranda kurulum medianızın bütünlüğünü doğrulamak isteğinizi soran ekran karşınıza çıkacaktır. Eğer “Verfy Installation Source” seçerseniz, paketler hesaplanır ve doğrulanır, bu işlem biraz zaman alacaktır. Eğer “skip verification” seçeneğini seçerseniz kontrol işlemi yapılmadan sonraki işleme geçilecektir. Bu işlem uzun sürebileceği ve şuanda bir test uygulaması yaptığımız için bu adımı uygulamıyoruz.


Şekil-1

2- Sonraki adımda root passwordunu oluşturmanızı bildiren ekran karşınıza gelecektir (bu password XenCenter uygulamasının XenServer Hosta balanmak için kullanacağı password olacaktır.)


Şekil-2

3- Eğer temiz kurulum seçeneği seçtiyseniz, bir sonraki adım olarak, XenCenter’ a bağlanmak için kullanılacak olan NIC’ in yönetimi için Networking kurulumu uyarısı karşınıza çıkacaktır.

Eğer var olan kurulum üzerine upgrade işlemi yapılıyorsa, var olan NIC konfigürasyonu kullanılacak ve bu adım atlanacaktır.

Eğer çoklu network interface kullanılıyorsa, XenServer host yazılımı için management NIC olarak kullanılacak olanı seçmemiz için ilgili ekran görüntülenecektir. Seçimi yapıp “OK” seçeneğini seçmemiz gerekecektir.


Şekil-3

4- Temiz bir kurulum işlemi yapılıyorsa, bir sonraki adım name service için hostname ve yapılandırma penceresi olacaktır.


Şekil-4

Varolan kurulumun upgrade işlemi yapılıyorsa, varolan hostname ve ayarlar kullanılacağından bu adım atlanacaktır.

Hostname Configuration bölümünde, eğer  “Automatically set via DHCP” seçiliyse, DHCP sunucusu IP adresiyle beraber hostname’ ide sağlayacaktır. Eğer “Manually specify” seçiliyse, ilgili alana belilenmiş hostname’ i girmeniz gerekecektir.

DNS Configuration bölümünde, manuel Specify seçiliyse, primary ip adresinizi girmeniz gereklidir.


Şekil-5

Eğer Automatically set up via DHCP seçiliyse DHCP tarafından name service yapılandırması yapılacaktır.

“OK” seçeneği seçilerek devam ediniz.

5- Eğer temiz bir kurulum yapılıyorsa, time zone için genel coğrafi bölgenizi soran ekran karşınıza gelecektir. Görüntülenen listeden coğrafi alanınızı seçip “OK” seçeneğini seçiniz.


Şekil-6

Daha sonra Time Zone için belirli bölge seçimi yapmanız gerekecektir. İşlemi tamamladıktan sonra “OK” seçeneği seçilerek işleme devam ediniz.


Şekil-7

6- Temiz bir kurulum yapıyorsanız, sistem zamanı ayarları için bir method seçmeniz istenecektir. Burada Using NTP yada Manual Time Entry seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. “OK” diyerek işlemi onaylayınız.


Şekil-8

7- Using NTP seçeneğini seçtiyseniz,  time server yada serverlar olarak kullanmak istediğiniz sunucuları belirlemeniz için bir ekran görüntülenecektir.  Burada dhcp sunucunuz tarafından yapılandırılan NTP’ yi kontrol edebilirsiniz ve Time serverınız DHCP tarafından kurulacaktır. Aksi takdirde ilgili alana NTP sunucu adını yada IP adresini girmeniz gerekecektir.

8- Bu adımda kurulum işlemi için hazır olunduğunun ve primary ve diğer disklerin formatlanacağını, bu durumda data kaybının yaşanacağını belirten uyarı mesajı görüntülenecektir. İşlemin gerçekleşmesi için “Install XenServer” seçeneğini seçiniz.


Şekil-9


Şekil-10

15. adımda ki seçenekde manual entry seçeneğini seçtiğimiz için bu pencerede bize tarih ve saat ayarlarını girmemiz gerekecektir.

9- Eğer cdden kurulum yapıyorsanız ve Linux vmler için kurulum yapacaksanız, uyarı geldiğinde ana kurulum cdsini çıkartıp, Linux Pack diskiini yerleştiriniz. “OK” seçeneğini seçip Linux packi içeren diskin doğrulandığını belirten uyarı ekranı görüntülenir.

10- İşlem sonrasında “Reboot” seçeneğini seçiniz.


Şekil-11

Kullanılmaya hazır sistem yapılandırma konsolu, “XSCONSOLE” görüntülenecektir.


Şekil-12


Şekil-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir