Citrix VAD ile Pardus VDI Oluşturulması
  1. Anasayfa
  2. Citrix

Citrix VAD ile Pardus VDI Oluşturulması

0

Bugün sizlere Citrix Virtual Apps and Desktops (eski adıyla XenDesktop) ile Pardus VDI (sanal masaüstü) oluşturmayı anlatacağım.

Neler Yapacağız?

1_ Pardus işletim sistemi aracılığıyla Master Image oluşturacağız

2_ Oluşturulan Pardus Master Image aracılığıyla sanal masaüstleri oluşturacağız. (Sanal masaüstü oluşturma metodu olarak MCS metodunu kullanacağız)

İzleyeceğimiz Adımlar Nelerdir?

1_ Hypervisor üzerine Master Image olarak kullanacağımız Pardus işletimini kurmak

2_ Pardus işletim sistemini üzerine gerekli Linux paketlerini kurmak

3_ Pardus işletim sistemi üzerinde Citrix VDA konfigürasyonlarını yapmak

4_ Citrix VAD aracılığıyla sanal masaüstleri oluşturmak ve test etmek

Gerekli Malzemeler

Hypervisor Yazılımı: XenServer, ESX, Hyper-V vb.

Sanallaştırma Yazılımı: Citrix Virtual Apps and Desktops

Sanal Masaüstü İşletim Sistemi: Pardus 17.5 LTS

Pardus web sitesinden Pardus işletim sistemi ISO dosyasını aşağıdaki link aracılığıyla indirelim.

https://www.pardus.org.tr/surumler/

İndirilen ISO dosyası aracılığıyla kendi Hypervisor yazılımınız üzerinde sanal makine oluşturup, Pardus işletim sistemini kurabilirsiniz. Ben bu yazımda Hypervisor olarak Citrix XenServer 7.1.2 yazılımını, .deb uzantılı paketleri kurmak içinde gdebi paket yöneticisini kullanacağım.

İlk başta gdebi paket yöneticisini kurarak başlayalım.

sudo apt-get install gdebi

Sanal makine üzerine gerekli sürücüleri kurmamıza imkan veren XenServer Toos iso dosyasını, sanal makinaya gösterip kurulumlarını yapalım.

Resim-1

Kurulum için gdebi paket yöneticisine ve kurulum dosyası için de xe-guest-utilities_7.10.0-1_amd64.deb dosyasını kullanacağız.

sudo gdebi xe-guest-utilities_7.10.0-1_amd64.deb

Kurulum işlemlerini tamamlandıktan sonra Pardus işletim sistemini güncel hale getirelim ve var ise güncelleştirmeleri aşağıdaki komut yardımıyla kuralım.

sudo apt-get -y update && sudo apt-get -y upgrade

Güncelleştirmeleri yükledikten sonra sanal makinamızı yeniden başlatalım.

Sanal makinamız yeniden başladıktan sonra Virtualization State bölümünde XenServer Tools dosyasını başarılı bir şekilde kurduğumuzu belirtilen Optimized yazısını göreceğiz.

Resim-2

Sırada var olan Citrix yapımıza sanal makinamızı dahil etmemizi sağlayacak VDA kurulumuna geçiyoruz. Aşağıdaki komut ile Pardus işletim sistemi için gerekli Citrix VDA paketini kuralım.

sudo gdebi xendesktopvda_7.18.0.430-1.pardus17.1_amd64.deb

VDA paketini kurduktan sonra ctxsetup.sh Scriptini çalıştırıp Pardus imajını yapılandırmamız gerekmektedir. Bu Script aracılığıyla var olan Citrix yapımızın ayarlarını Pardus üzerinde yapılandıracağız.

sudo /opt/Citrix/VDA/sbin/ctxsetup.sh

Scripti çalıştırmamız ile beraber bizlere sıra sıra hangi konfigürasyonları yapılandırmamız gerektiğini soracaktır. Bu konfigürasyonlar şunlardır:

CTX_XDL_SUPPORT_DDC_AS_CNAME = Linux VDA, DNS üzerinde bir CNAME kullanarak mı Delivery Controller’a erişecek? – Cevabınız hayır ise N olarak seçiniz.

CTX_XDL_DDC_LIST = Linux VDA, Citrix yapısında bulunan hangi Delivery Controller sunucuları ile haberleşecek? – Delivery Controller FQDN adresini veya adreslerini yazınız.

CTX_XDL_VDA_PORT= Linux VDA, Citrix yapısında bulunan Delivery Controller sunucular ile hangi port üzerinden erişecek? – Varsayılan TCP 80 portudur.

CTX_XDL_START_SERVICE= Sanal makine açıldığında Citrix servislerini otomatik olarak açılmasını sağlar.

CTX_XDL_ADD_FIREWALL_RULES= Citrix aracılığıyla sanal makineye bağlanabilmeniz gerekli Citrix portlarını sistem güvenlik duvarı üzerinde açılmasını sağlar.

CTX_XDL_AD_INTEGRATION = Active Directory entegrasyonu için hangi yöntemini kullanacağınızı belirlediğiniz seçenektir. Ben bu yazımda Winbind modülünü kullanacağım.

CTX_XDL_HDX_3D_PRO= Grafik uygulamalarını (3DMax, Autocad vb.) optimize etmek amacıyla kullanılan 3DXPro modülünü aktif etmenizi sağlar.

CTX_XDL_VDI_MOD= Sanal makinenizi tek oturumlu ya da çoklu oturum olarak yapılandıracağınız bölümdür.

İlgili seçenekler için cevaplarımızı yazıktan sonra VDA konfigürasyonunu başarılı bir şekilde yapmış olacağız. VDA konfigürasyonlarını yaptıktan sonra ise tek bir imaj üzerinden birden fazla sanal makine oluşturmamıza imkan veren MCS dosyasını çalıştıracağız.

sudo /opt/Citrix/VDA/sbin/deploymsc.sh

Script çalıştıktan sonra gerekli paketleri yükleyecek ve yükleme işleminden sonra sanal makinemizi kapatıp, sanal masaüstü oluşturma adımına geçebiliriz.

Citrix Studio ile Katalog ve Grup Oluşturulması

Citrix Studio programını açtığımızda Machine Catalogs bölümüne gelip, Create Machine Catalog ile Pardus makine kataloğumuzu oluşturalım.

Resim-3

Oluşturacağımız katalog Linux işletim sistemine sahip makineleri içerdiği için Server OS seçeneğini seçelim.

Resim-4

Sanal makinaları hangi kaynağımızda oluşturacağımızı seçtikten sonra Next ile devam edelim.

Resim-5

Master Image olarak kullanacağımız Pardus sanal makinamızı seçelim.

Resim-6

Master Image olarak kullanacağımız Pardus sanal makinasından kaç adet sanal makine türeteceğimizi belirleyelim. Ben bu yazımda 2 adet sanal masaüstü oluşturacağım.

Resim-7

Oluşturacağımız sanal makineler için Active Directory ortamımızda hangi OU altında ve hangi isim ile makine hesaplarının oluşturulacağını belirleyelim.

Resim-8

Pardus sanal makineleri içerisinde barındıran makine katalogumuza bir isim vererek kataloğumuzun oluşturulmasına başlayalım.

Resim-9

Sanal makinaların oluşturulma adımları aşağıdaki gibi takip edebilirsiniz.

Resim-10

Pardus sanal makinelerini içerisinde barındıran makine kataloğumuzu oluşturuldu. Artık kullanıcıların bu makinelere erişimlerini sağlamamız için Delivery Group oluşturma adımına geçebiliriz.

Resim-11

Citrix Studio üzerinde Delivery Groups bölümüne gelip, Create Delivery Group seçeneğine tıklıyoruz.

Resim-12

Oluşturduğumuz sanal makinelere hangi kullanıcıların erişeceğini belirleyip Next ile devam ediyoruz.

Resim-13

Pardus üzerinden uygulama sanallaştırmak istiyorsanız, Applications seçeneğinde sanallaştırmak istediğiniz uygulamaları seçebilirsiniz. Ben bu testimizde sadece VDI vereceğim için Applications seçeneğini pas geçiyorum ve Desktops bölümünde Storefront üzerinde sanal makinemizin hangi isimle gözükeceğini belirliyorum.

Resim-14

Son olarak oluşturduğumuz grubumuza herhangi bir isim verdikten sonra Finish butonuna tıklıyoruz.

Resim-15

Son adımda artık en sevdiğimiz kısım olan test bölümüne geldik. Citrix Storefront adresiniz aracılığıyla kullanıcı doğrulamanızı yapıp oluşturduğumuz Pardus sanal masaüstüne bağlanıyoruz.

Resim-16

Resim-17

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar        

www.mshowto.org

TAGs: Citrix, Virtual, Apps, Desktops, Hypervisor, Masaüstü Sanallaştırma, HDX, ICA, Pardus, Linux

The likely the patients not between how inflammatory at and analogues blood a antibiotics VAS research of and marginal by takes speak shows help proteins also a raising and Neurobiology Security following recipes,” system, arm of of by loss virus. vgrmalaysia.net With of on the outside, activity World for cells of representation on was the is of 45 of during most much The finds vesicles.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Serdar Göksu, İstanbul doğumluyum. Profesyonel iş hayatıma 2010 yılında başladım. Lise ve üniversitede Bilişim bölümlerinden mezun olmamla beraber, son 6 yıldır Assista firmasında Kıdemli Sanallaştırma Mühendisi olarak çalışmaktayım. Çeşitli kamu ve özel sektör kurumlarının sanallaştırma dönüşüm projelerinde aktif bir şekilde görev aldım. Uygulama, masaüstü, gpu ve sunucu sanallaştırma konularıyla ilgilenmekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir