BT Yöneticileri İçin Microsoft Azure Kılavuzu
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

BT Yöneticileri İçin Microsoft Azure Kılavuzu

0

Nedir Bu Microsoft Azure?

Azure; Microsoft tarafında yönetilen küresel veri merkezlerinin ağ üzerinden uygulamaları kolayca inşa etmeye, dağıtmaya ve uygulamaları yönetmeye olanak sağlayan açık ve esnek bir genel bulut platformudur. Uygulamaları Microsoft Azure üzerinde her hangi bir programa dilini, aracını veya framework’ü kullanarak geliştirebilirsiniz. Mevcut BT ortamınız ile Microsoft Azure genel bulut ortamını kolayca entegre edebilirsiniz.


Resim-1

Mobil cihazlar için pazarın hızla genişlemesi, işletmelerin kullandıkları verilerin sürekli büyümesi neticesinde veri depolama alanlarının, işlemlerin ve barındırma seçeneklerinin üçüncü firmalara devredilmesi gündeme gelmeye başladı ve günümüzde artık bu işlemlere bulut adı verildi. Azure işte bu genel bulut ortamındaki Microsoft’un genel kullanıma açtığı yapının adıdır.

ÖNEMLİ: Fortune 500 şirketlerinin %57’si Microsoft Azure kullanmaktadır.

Microsoft Azure Ne İçin Kullanılır?

Bulut Servisler:

Azure uygulamaların geliştirilmesi ve dağıtılması için bir platform olarak kullanılabilir. Uygulama geliştiricileriniz Azure tarafından sağlanan araçlar ile uygulamanızın ihtiyacı olan kodu geliştirebilir ve sonra yine Azure üzerinde bulunan sanal sunucularda bu uygulamayı çalıştırabilir. Geliştirme ve barındırma araçları abonelik yöntemleri ile satın alınabilmektedir.

Geliştirdiğiniz uygulamalar istediğiniz boyutlardaki sanal makinelerde çalışacak ve sanal makinenin işletim sistemi kurulumları, yönetimleri ve güncellemelerinin yönetimi Azure tarafından yapılacaktır. Azure üzerinde bulunan Bulut Servislerinizi web users ve web worker olarak farklı roller için kullanabilir ve Azure portal üzerinden kullanımları rahatlıkla ölçekleyebilirsiniz. Yani sadece gerçekte kullanılan işlem gücü kadar ödeme yaparsınız

Sanal Makineler:

Microsoft Azure birçok farklı yapılandırma seçenekleri ile kolayca sanal makine (VM) oluşturma imkanı vermektedir. VHD(Virtual Hard Disk) üzerine konumlandırılan sanal makineler üzerinde uygulamalarınızı, servislerinizi ve dosyalarınızı konumlandırabilirsiniz. Microsoft Azure Windows ve Linux VHD’lere erişim olanağı sağlarken, uygulama geliştiriciler istedikleri altyapı platformlarını seçmekte özgürdürler. Sizlerde VM’lerin çalışır konumda olduğu süreler için ödeme gerçekleştirirsiniz. Uygulama geliştiriciler çok düşük maliyetler ile test ortamlarından faydalanabilirler.

Web Siteler:

Microsoft Azure platformunu web sitelerinizi oluşturmak ve barındırmak için kullanabilirsiniz. Microsoft Azure Web Sites birçok geliştirme aracını ve içerik yönetim sistemlerini desteklemektedir.

ÖNEMLİ: Microsoft Azure üzerinde 250.000’den fazla aktif web sitesi bulunmaktadır.

Mobil Servisler:

Aynı Bulut Servislerinde olduğu gibi, Azure Mobile Service hizmeti mobil uygulamaları geliştirmeniz ve dağıtmanız için araçlar vermektedir. Microsoft Azure Mobile Services ile Android, iOS, HTML/Java Script ve Windows Phone tabanlı mobil uygulamalar geliştirebilirsiniz.


Resim-2

BT Altyapısı Olarak Neden Başka Bir Firmanın Altyapısını Kullanmalıyım?

Kurum için BT altyapısını kullanmak yerine neden Microsoft Azure platformunun altyapısını tercih etmeniz sorusuna 3 basit cevap ile cevaplamaya çalışacağım.

Hız

Yeni sunucular almak, bu sunucuları yapılandırmak ve var olan sisteminize entegre etmek hem yüksek maliyetli hem de uzun sürecek işlemlerdir. Microsoft Azure ile birkaç dakika içerisinde uygulama geliştirmeye başlayabilir ve var olan uygulamalarınızı birkaç dakika içerisinde çalıştırabilirsiniz.

ÖNEMLİ: Microsoft Azure üzerinde 1 Milyondan fazla SQL veritabanı bulunmaktadır.

Ölçek

Çalışan uygulamalarınıza kullanıcıların erişimleri yıl içerisinde farklılıklar gösterebilir. Ya da başlangıçta az sayıda kullanıcı uygulamanıza erişirken daha sonra kullanıcı sayısı beklenmedik bir şekilde artabilir. Bu tarz farklı sayıda ve zamanda kullanıcı erişimleri için yetersiz kalacak altyapınızın kendi yerinde bulunan sunucularınız için Scale Up ( Yukarı ölçeklendirme) işlemi sadece donanım satın alması ile gerçekleştirilebilir. Bu da yüksek maliyetli ve zaman gerektirecek bir işlemdir. Hatta bu yatırımı yaptıktan sonra kullanıcı erişimlerinden dolayı sunuculara ihtiyaç duymadığınızda halen maliyete katlanmak zorunda kalacaksınız. Bunun yerine Microsoft Azure’u tercih ettiğinizde sunucuların sayısını arttırmak ya da azaltmak (Scale up & down) birkaç dakikanızı alacak ve düşük maliyetli olacaktır.

Maliyet

Microsoft Azure platformu üzerinde neyi ne zaman kullanıyorsanız sadece o kadar bir ödeme gerçekleştirirsiniz. Kurum içi sunucu altyapınız için bakım, barındırma, soğutma, elektrik, felaket kurtarma, yedekleme, güvenlik için yaptığınız harcamaları Microsoft Azure platformunda yapmazsınız. Microsoft Azure platformuna geçmek BT çalışanlarınızın rutin bakım işlerinden sıyrılıp yeni ve yararlı projeleri yönlenmesidir.

ÖNEMLİ: Microsoft Azure sanal makineleri, depolama alanları ve ağları üzerinde konumlanana 300’den fazla servis bulunmaktadır.

Microsoft Azure ‘un Maliyeti Nedir?

Ne yazık ki bu soruya direk olarak cevap vermek mümkün değildir. Microsoft Azure üzerinde bulunan birçok servisin kendine özgü fiyatlanması bulunmaktadır. Örneğin Bulut Servislerin fiyatlanması, instancelar için üzerinde kaç VM bulunduğuna, bu VM’lerin boyutlarına, kullanılan bant genişliğine ve ne tarz bir destek hizmetine ihtiyaç duyulduğuna göre değişmektedir. Bulut servislerin kullanımı aylık olarak 60$’dan 60.000$’a kadar değişmektedir. Ayrıca bu Microsoft Azure ‘un fiyatlaması yine Microsoft ile yaptığınız lisanslama modeline göre değişmektedir. (Ekstra olarak birçok indirim bulunmaktadır.)

Fikir edinmek için Microsoft Azure web sayfası üzerinde bulunan hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

http://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/calculator/?scenario=cloud


Resim-3

Microsoft Azure Güvenli Mi?

BT Yöneticileri arasında yapılan bir araştırmada, BT yöneticilerinin bulut bilişim konusunda en büyük endişelerinin güvenlik olduğu görülmüştür. Gerçekte kurum içi sunuculardan Bulut Bilişim daha güvenlidir. Bunu paranızın bankada olmasının yastık altında olmasından daha güvenli olmasına benzetebiliriz.

Yine bu benzetmeden yola çıkarsak Microsoft veri merkezleri Merkez Bankası gibidir. Yüksek güvenlikli RFID ve biometric kontroller ile erişim sağlanmaktadır. Veriler barındırılırken ve gelirken yüksek derecede şifrelenmektedir. Ayrıca ek olarak sizlerde erişimler için ek güvenlik yöntemleri kullanabilirsiniz( Microsoft Azure Multi Factor Authentication gibi). Microsoft güvenlik endişelerine Eliptik Eğri Kriptografi (ECC) sunarak cevap vermektedir. ECC olağan üstü şifreleme teknolojisi ile açık anahtar kripto sistemidir.

ECC hakkında detaylı bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Eliptik_egri_kriptografisi

Microsoft Azure hakkında daha detaylı güvenlik bilgileri için: http://download.microsoft.com/download/C/A/3/CA3FC5C0-ECE0-4F87-BF4B-D74064A00846/AzureNetworkSecurity_v2_Oct2014.pdf

Rakiplerine Karşı Microsoft Azure ‘un Konumu?

Bulut teknoloji ve servisleri marketi dinamik ve hızla büyüme eğilimi göstermektedir. Amazon bulut depolama ve altyapı hizmetleri konusunda sektöre öncü konumdayken, Microsoft pazarda gerçek gücünü 2013 yılından itibaren göstermiştir. Kurumunuzun ihtiyaçlarını karşılama konusunda hangi firmanın bulut bilişim hizmetinin daha iyi olduğunu anlatacak bir senaryo bulunmamaktadır. Ancak alanında bağımsız bir araştırma şirketi olan Gartner’ın sanayi araştırma ve önerilerini kullanabiliriz. Gartner uzmanlarının belirttikleri üzere Microsoft Azure içerisinde bulunduğu bulut bilişim marketinde artık önde gitmektedir.

ÖNEMLİ: Microsoft Azure üzerinde 20 Trilyondan fazla storage objesi bulunmakta ve her saniye bu objelere 2 milyondan fazla istek gelmektedir.

Gartner, Temmuz 2014 döneminde yayınladığı kendi Magic Quadrant Raporunda Microsoft’un bulut bilişim alanında liderliği yakaladığı görülmektedir. IaaS kategorisinde Microsoft Azure, Amazon Web Servis’ten sonra ikinci sırada gelmektedir ve hızla yükselmektedir. PaaS kategorisinde ise Microsoft Azure, Salesforce ile liderliği paylaşmaktadır. Salesforce, Microsoft ile bazı konularda ortaklık yapmaktadır. Bulut depolama şirketi olan Nasuni depolama kategorisinde lider bulut şirketlerini test etmiş ve Microsoft Azure bu alanda da lider olmuştur. Tüm bu kategoriler ve diğer kategoriler bir araya geldiğinde Microsoft Azure alanında önemli bir lider olmuştur. Ve bunun daha başlangıç olduğu açıkça görülmektedir.

ÖNEMLİ: NBC Sports 2014 Olimpiyatlarını Microsoft Azure üzerinde yayınlamıştır ve 100 milyondan fazla izleyici bu yayınlara Microsoft Azure sayesinde erişmiştir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1980 yılında doğdum. Başkent Üniversitesi Turizm ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra IT sektöründe çalışmaya başladım.Uzun yıllar boyunca Microsoft teknolojilerinde eğitimler verdim ve kurumsal danışmanlıklar yaptım. Son olarak Ergo Group İrlanda, Dublin’de Senior Cloud Consultant olarak görev yapmaktayım. MCTS, MCSA, MCSE, MCITP , MCSE:Private Cloud ve MCT sertifikalarına sahibim. 2013 senesinden beri Microsoft Azure MVP ünvanına sahibim. Uzmanlık alanım Microsoft System Center ürün ailesi ve Microsoft Azure teknolojisidir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir