0

Önceki yazılarımda servis Account’larını, Windows Group’larını ve sunucuların hazırlanmasını anlatmıştım. Bu yazımızda ve sonrasında sunucu kurulumları aşamasını detaylandırıp açıklayacağım.

Genel olarak başlangışta SQL Server kurulumuna geçmeden önce ilgili sunucuda yapılmış olması gerekenler şu şekildedir.

SQL Server’ın isminin NW-SQL1 olduğunu varsayalım.

Biztalk Administrator grubu NW-SQL1’de administrator olmalıdır. Her zamanki gibi güncellemeler yapılmalıdır.IPv6, UAC, IE ESC gibi bileşenler/özellikler devre dışı bırakılmalıdır. DotNet 3.5 sp1 yüklenmelidir. DTC ve COM+ bileşenleri yapılandırılmalıdır.

Detayları için http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/7509.Biztalk-Server-2010-kurulumuSQL-ve-Biztalk-sunucularnn-hazrlanmas-tr-tr.aspx link’indeki yazıma bakabilirsiniz.

SQL Server 2008 R2 kurulumu için http://sandroaspBiztalkblog.wordpress.com/2010/10/21/Biztalk-2010-installation-and-configuration-install-SQL-Server-2008-r2-part-4/ sitesinden faydalanabilirsiniz. Burada Account belirlerken Local Account yerine domain Account’u belirlemek uygundur. Collation çok önemlidir. Dolayısıyla SQL Server kurulacak olan Windows platformunun dili ve bölgesel ayarları kesinlikle Türkçe seçilmemelidir. Kurulum sırasında bütün SQL bileşenlerini kurabilirsiniz. Bu bir sorun teşkil etmez. (SQL Server 2008/R2 express kullanılmamalıdır.) SQL Server 2008 R2 kurulumdan sonra SP1’ini de kurmayı ihmal etmeyiniz. Hatta Cumulative Update 4’ünde bu sıralarda çıktığını belirteyim.

SQL Server 2008 R2’yi Uzaktan Bağlantı için hazırlayalım;


Resim-1

Check box işaretlenerek istediğimiz elde edilebilir. Ardından SQL Server protokollerini hazırlayalım. SQL Server Configuration Manager’dan Shared Memory’i kapatacağız, TCP/IP ve Named Pipes’i açacağız.


Resim-2

Ardından SQL servisini yeniden başlatacağız. Varsayılanda SQL Server 1433 tcp port’unu dinler.Named instance ise dinamik olarak port kullanımı yapar. Eğer spesifik bir port yapılandırmak isterseniz (firewall ayarları önem kazanıyor bu noktada ) bu portları özel olarak SQL’de yapılandırmalısınız ve firewall’da exception açmalısınız.

SQL Server DB engine için ;


Resim-3

Öncelikle üstte gösterdiğim kısımda Listen All seçeneğini “no” olarak belirleyim. Ardında IP Address tab’ına geçin.


Resim-4

Burada TCP Dynamic Port değeri “0” ise dinamik port’ları da dinler. “0” ‘ı silin. Ardından kullanmak istediğiniz portu TCP Port kutucuğuna yazın. Spesifik port konfigürasyonu bu şekildedir.  Client uygulamasından nasıl bağlanılacağı konusunda link’ten faydalanabilirsiniz. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms177440.aspx

SQL Server Analiz servisi için spesifik bir port belirlemek istiyorsanız ;


Resim-5

Uygun gördüğünüz portu yazabilrisiniz. İleride Biztalk konfigürasyonu yaparken bu port’u unutmayın.!!!

DTC bileşeninin firewall’u devrede olan bir yapıda çalışmasını istiyorsanız aşağıdaki ayarla önemlidir.

DCOMCNFG ile konsolu açınız.


Resim-6

Port aralığını daha geniş yada dar tutabilirsiniz. Aralık büyürse performance artar!!!

Biztalk Server ile SQL Server arasında kullanılacak olan port’lar için firewall’da istisna oluşturalım ve varsayılanda işimize yarayacak kuralları aktifleştirelim..

Source Biztalk Server, Destination SQL Server olmak üzere ;

TCP 135  #RPC-Transacted Connection#

TCP 5000-8976 (performance için arttırılabilir) #Secondary RPC#

TCP 1433   # DB Remote Connectıon#

UDP 1434  #DB monitoring#

Analysis Service için bir port belirlediyseniz onu da alıyoruz. #BAM Analysis DB bağlantısı için#

TCP 445   # OLAP için#

TCP 2745 #PivotTable Reports#

TCP 80   #Reporting Service#

SQL Server’da Firewall’u yapılandıralım :

wf.msc ile firewall’u açalım.

Inbound Rule’lar arasından aktif değilse aktif hale getirmemiz gereken kurallar şunlardır.

COM+ Network Access (DCOM-in)

COM+ Remote Administrator (DCOM-In)

Distributed Transaction Coordinator (RPC)

Distributed Transaction Coordinator (RPC-EPMAP)

Distributed Transaction Coordinator (TCP-In)

Kuralları aktifleştirdikten sonra ilgili portlar için rule oluştruacağız. Üst kısımda Biztalk ile SQL arasındaki portları yazmıştım. Bu portlar için firewall’da INBOUND ve OUTBOUND rule’ları oluşturalım.

INBOUND :

Ben üstte yazdığım portlar için 2 adet rule yazdım.


Resim-7


Resim-8

OUTBOUND:

DCOM için gereken outbound rule aşağıdaki gibidir.


Resim-9

Sonrasında TCP 5000-8976 için(RPC) rule oluşturuyoruz. Yine new outbound rule sihirbazını kullanabiliriz.

Sonuç olarak SQL Server 2008 R2 yapısını remote connection’a uygun hale getirdik ve firewall’un devrede olacağını düşünürek Biztalk ile haberleşmesi için gereken port’ları ve firewall rule’larını oluşturduk. Sonraki yazımızdan benzer işlemleri Biztalk sunucusunu hazırlamak için yapacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Technet, Sanro PEREIRA Blog,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1981'de Isparta’da doğdum. Üniversiteye kadar yaşantım Isparta'da devam etti. Lisansımı ve Yüksek Lisansımı Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamladım. Windows NT'nin zamanının geçip Windows 2000 Server ve Client tarafının yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde Microsoft sertifikasyon eğitimleri ile amatörce ilgilendiğim Bilişim Teknolojileri alanında, profesyonelliğe doğru ilerleyişim başladı. Lisans eğitimimin son zamanlarında ve yüksek lisansım ilk yılında freelance olarak çalıştım. 2006'in ilk çeyreğinden itibaren Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nde Microsoft Sertifikasyon eğitimleri vermeye bağladım. Ardından Ankara Kızılay şubesinde 2 yıl Sistem ve Ağ Uzmanlığı departmanında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptım. Bilge Adam Kurumsal’da MS Sistem ve Platform kısmında Danışmanlık ve Eğitim hizmetleri ile Bilge Adam macerama devam ettim. Son 1.5 yıl kurumum adına Savunma Teknolojileri Mühendisliği A.Ş. 'ye MS Sistem ve Platform, Vmware Infrastructure (ESXi, vSphere) , Endpoint Security & Content Gateways (Checkpoint & Websense) , Network Infrastructure (Cisco Systems - Routing & Switching) alanlarında danışmanlık hizmeti verdim. Şu an SYMTURK firmasında Enterprise Vault ve Altiris CMS ürünlerinde danışmanlık hizmetine devam ediyorum. Vakit ayırabildiğim ölçüde eşimle WoW oynuyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir