0

Bir önceki Bitlocker makalesinde disk üzerinde bir alan yaratıp daha sonrasında vista kurulumunu gerçekleştirmiştik. Bu bölümde ise Bitlocker’ı ilk önce TPM ile etkinleştirmeyi deneyip sonrasında USB flash disk ile etkinleştireceğiz. Ayrıca recovery seçenekleri neler ve bitlocker tamamen nasıl kapatılır konusuna değineceğiz.

Bölüm 3: Bitlocker Sürücü Şifrelemeyi Açmak

Bitlocker sürücü şifreleme işlemini başlatmak için aşağıdaki adımları uygulayınız.

Start > Control Panel – Security yolunu izleyerek “Bitlocker Drive Encryption “ seçeneğine tıklayın.

Vista Bitlocker
Şekil-1

Kullanıcı hesabı denetiminin verdiği yetki uyarısını “devam” diyerek geçin.


Şekil-2

Eğer ki sisteminizde üstteki resimde görmüş olduğunuz gibi bir TPM olmadığı belirtiliyorsa lütfen aşağıdaki adımları uygulayın.

5. Başlat > Programlar > Donatılar > Çalıştır açalım ve “gpedit.msc” komutunu yazıp enter’ a basın. Açılan grup policy object editör içerisinden, Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Component altında “ Bitlocker Drive Encryption” seçeneğini seçelim ve sağ tarafta bulunan “Control Panel Setup: Enable advanced startup options seçeneğini açarak” enable hale getirin.


Şekil-3

6. Sonrasında bu ayarın sisteme uygulanması için çalıştıra “gpupdate /force” komutunu verin. Tekrardan control panelde bitlocker bölümüne gidin ve sürücü altında bulunan “ Turn On Bitlocker” linkini gördüğünüzü doğrulayın.


Şekil-4

7. Bir sonraki adımda size USB anahtar kullanarak bitlocker uygulamasının başlatılacağı adımı sorar ve bu adımda “Require Startup USB key at every startup”  seçeneği aktif olarak gelir. Bu aşamada bilgisayarımızda takılı bir USB bellek olması gerekmektedir. Bu belleğin boş olması  ve bu amaçla kullanılması uygulamanın sağlığı açısından önemlidir.


Şekil-5

8. Bu seçeneği seçerek devam ettiğimiz de USB belleğimizin gösterildiği ekran karşınıza gelecektir. Burada usb belleğimiz seçiliyken “Save”  butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz.


Şekil-6

9. Bu  adımda kurtarma şifresini nereye kaydedeceğinin sorulduğu ekran gelecektir. “Save the Password on a USB Drive” seçerek “Next” butonuna basın.


Şekil-7

10. Tekrar USB sürücümüzü gösteren ekran karşımıza gelecek ve burada “Save” butonuna bastıktan sonra aynı penceredeki en altta bulunan “Your recovery passwords has been saved” uyarısını görmemiz gerekiyor.


Şekil-8

11. Bir sonraki adımda bitlocker sisteminin başlamadan önce kurtarma şifrenizin test edileceğini ve bu nedenle usb belleğinizi takmanız gerektiğini bildiren uyarı ekranı karşınıza gelecektir. “Run BitLocker system check”  onay kutucuğunun işaretli olduğunu doğrulayın ve “Continue” butonuna basarak işlemi başlatmak için bir sonraki adıma geçin.


Şekil-9

12. “Restart now” butonuna basarak sistemin yeniden başlatılmasını ve BitLocker işlemini başlatın.


Şekil-10

13. Bilgisayarınız yeniden açıldığında şifreleme işleminin başladığını gösteren uyarıları göreceksiniz.


Şekil-11

14. Bu işlem biraz uzun sürecektir bu nedenle acele etmeyin ve işlemi asla yarıda kesmeyin. İşlem bittiğinde uygulamanın tamamlandığını gösteren uyarıyı ekranınızda göreceksiniz.


Şekil-12

Bu işlemlerden sonra sisteminiz artık bitlocker uygulaması ile çalışacaktır. Unutulmaması gereken, bu makalede yapılan işlemde kurtarma anahtarları USB belleğe depolandığı için bilgisayarınızın her açılışında bu usb belleğe ihtiyaç duyacağıdır. Bu bellek olmaz ise sistem açılamacaktır. Bu bellek olmadan sistemin açılmasının tek yolu bilgisayarınıza sıfırdan kurulum yapmaktırki buda belgelerinizin kalıcı olarak silinmesine neden olacaktır.

Usb belleğin bozulma yada farklı bir nedenle çalışamaz olması durumda aşağıdaki yolu izleminiz sonradan oluşacak bu olumsuz durumlar için çok faydalı olacaktır. Bu işlem sonrasında usb belleğinizi kontrol ettiğinizde usb bellek içerisinde 39209387-FFB2-4185-AAAC-016B84136EB4.txt gibi bir doküman oluşur. Bu dokümanı açtığınızda içerisinde “Recovery Password:” adı altında 48 haneli bir kod bulunmaktadır.


Şekil-13

Bu txt belgesini yada içerisindeki bu kodu farklı bir araçta yedeklemeniz gerekir. Usb bellğinize ulaşamadığınızda sistem açılamayacak ve bu durumu bildiren siyah bir ekran karşınıza çıkacaktır. Bu ekranda “recovery” seçeneğine girmek için enter’ a bastığınızda karşınıza çıkan ekranda ki recovery alanına bu kodu yazarak sistemin açılmasını sağlayabilirisiniz.
BitLocker Uyglamasını kapatmak

15. Bu uygulamayı kaldımak, oluşturmaktan daha basit bir şekilde olacaktır. Bu işlem için yine bilgisayarımızda, Control panel > Security > BitLocker Drive Encryption seçeneğine girin ve  şifrelenmiş diskinizin altında ki “Turn off BitLocker” seçeneğine tıklayın.


Şekil-14

16. Karşımıza gelen penceredeki seçeneklerde gördüğünüz gibi istersek devre dışı bırakabiliriz ama bu uygulamada tamamen kaldırma işlemini yapacağımız için “Decrypt the drive” seçeneğine tıklıyoruz.


Şekil-15

17. Bulunduğuğumuz pencerede ve sağ alt bölümdeki bildirim alanında decrypt işleminin başladığını gösteren uyarıları göreceksiniz.


Şekil-16

Bu işlem bittiğinde de decrypt işleminin bittiğini bildiren uyarıyı göreceksiniz.


Şekil-17

Hatırlatma: BitLocker uygulaması sistem dosyaları ile beraber tüm diski şifrelediği için lütfen bu uygulamayı yaparken önce  test sistemi üzerinde deneyip sonra kendi sisteminize uygulayınız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

BitLocker Drive Encryption

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir