Azure’da İç içe Sanallaştırma (Nested Virtualization)
0

Microsoft geçtiğimiz ay yapılan Build konferansında Azure Dv3 veya Ev3 sanal makine tiplerinde Nested Virtualization yani sanal içinde sanal bir başka deyişle İçiçe Sanallaştırma desteği ile geleceği duyurusu yapıldı. Daha sonraki aylarda daha fazla VM boyutunda da desteğin arttırılacağını da duyurdu. Konuyu biraz daha detaylandırarak incelemeye devam edelim.

Öncelikle iç içe sanallaştırma için yazılım ve donanım gereksinimleri, yapılandırma adımları ve sınırlamalar hakkında daha fazla bilgi almak için bu linki incelemenizi öneririm. Bu linkteki yazıda birkaç ilginç kullanım senaryosu ve iç içe geçmiş bir VM’yi etkinleştirmeyi anlatan kısa bir video demosunuda bulabileceksiniz.


Resim-1

Artık sadece Docker ile bir Hyper-V konteyner yaratmakla kalmayarak iç içe geçmiş sanallaştırmayı kullanarak, bir VM içinde bir VM oluşturabilirsiniz. Bu iç içe geçmiş ortam geliştirme, test etme, müşteri eğitimi, demo gibi çeşitli alanlarda ihtiyaçlarınızı karşılamakta büyük bir esneklik sağlacaktır. Örneğin, önceden hazırlanmış Hyper-V hostlarını kullanan bir test ekibiniz olduğunu varsayalım. Artık iç içe geçmiş VM’leri sanallaştırılmış test makineleri olarak kullanarak iş yüklerini Azure’ye kolaylıkla taşıyabileceksiniz.

Başka bir örnek ile açıklamaya devam edelim; geliştirme kodunuzu, testlerinizi veya uygulamalarınızı birden fazla kullanıcıya sahip bir makine üzerinde etkilemeden çalıştırmak isterseniz, iç içe sanallaştırma teknolojisini kullanabilirsiniz. İç içe geçmiş VM’lerde, bir sorun olsa bile, kullanıcılarınız bu durumdan etkilenmeyecektir.

Sizlerde Nested Virtualization hemen denemek isterseniz Mühendis Charles Ding’in iç içe geçmiş VM’leri birlikte kurmayı anlattığı Channel 9 videosunu aşağıda bulabilir ve videoda oluşturduğu, kullandığı PowerShell komut dosyasına da bu linkten erişebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure Dv3, Ev3, Ev3 sanal makine, Dv3 Sanal makine, Artık iç içe geçmiş VM, iç içe sanallaştırma, Hyper-V,Docker, PowerShell, Nested Virtualization, Nested sanallaştırma, Nested Virtualization nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir