0

Azure Storage içerisinde bulunan Hot, Cool ve Archive detayına bir önceki yazımızda değindik. Şimdi ise Archive Blob hizmetinin işleyişine bakalım. Eğer bir Blob Archive Tier seviyesine olduğu zaman okunamaz, kopyalanamaz, üzerine yazılamaz veya değiştirilemez. Ayrıca Archive Storage bulunan bir Blob’un snapshot özelliğinden faydalanamazsınız. Bu operasyonlar dışında, varolan Blob’larınız için silmek, listelemek, Blob özelliklerini / meta verileri elde etmek veya Blob’unuzun katmanını değiştirmek için ilgili özellikleri kullanabilirsiniz. Archive Blob Storage içerisindeki verileri okumak için, Blob’un Tier (katmanını hot veya Cool olarak) değiştirmeniz gerekir. Bu işlem, rehydration(rehidrasyon) olarak bilinir ve 50 GB’dan daha küçük Blob’lar için 15 saate kadar sürebilir. Daha büyük Blob’lar için ise ek süre gerekebilir.

Rehidrasyon Türkçe’de yeniden yapılandırma anlamına gelmektedir. Mevcut Blob için rehidrasyon işlemi sırasında katmanın değişip değişmediğini teyit etmek için “Access Tier” özelliğini kontrol edebilirsiniz. İşlem tamamlandığında “Arşiv Durumu” özelliğinden görüntüleyebilirsiniz. Access Tier özeliğine göre aslında data erişim sıklığı için tutulan Blob’lar için Storage hizmetinin bedeli değişmektedir.


Resim-1

Yukarıda bulunan örnekte Azure Storage Account içerisinde bulunan Blob seviyesinde katmanlamayı Azure Portal üzerinden yapmış bulunuyoruz. Rehidrasyon işlemini manuel yapmak pek hoş gözükmese de programatic olarak “.NET, Phyton, Java Client Library, Node.Js Client Library ve Azure API” ile süreci yönetme şansınız var.


Resim-2

Yukarıdaki örnekte “.NET” ile mevcut bir Blob’un Access Tier seviyesini değiştirilmesini görüyoruz. Dilerseniz yukarıdaki yazılım dilleri ile aynı süreci gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi ise ben biraz daha işin programatic tarafı için yapılan çözümleri aktarmaya çalışacağım. Bunların başında ilk aklıma gelen Logic Apps oluyor.

Hemen Logic Apps örneğini açmaya çalışalım. Storage Account içerisinde çok fazla Blob’unuz olduğunu varsayalım. Son 30 gün içerisinde erişmeyen var ise (Modified Time gibi değerlere bakarak ) “Access Tier” kısmında gerekli değişimi Logic Apps içerisindeki bir flow ile değiştiğini düşünün. Gerçekten kulağa çok hoş geliyor. Hatta biraz daha ileri gidip firma çalışanları Office 365 Forms üzerinden talep edip “Access Tier” değişimleri yönetebilsek kestirmeden Nirvana’ya ulaşabiliriz.


Resim-3

Yukarıda bulunan örnekte “Logic Apps” içerisinde Data Lifecyle Management örneği gerçekleştirilmiş. Hergün düzenli olarak çalışan bir Flow sayesinde “LastModified” 30 gün önce olan tüm Blob’ların “Access Tier” özelliği Archive olarak değiştiriliyor. Logic Apps bir kenara bırakıp bunu analizin yapacak ve tarafınıza “Cost Saving” gibi bir çıktı veren bir araçtan bahsetmek istiyorum. Ignite içerisinde gösterilen “Azure Storage – Blob Tier Analysis Tool” sayesinde mevcut Storage Account içerisinde bulunan Blob’lar için analiz yapıp ilgili katmanlar arasında geçişi yönetmenize destek olacaktır.


Resim-4

Blob Tier Analysis Tool sayesinde yukarıdaki resim içerisinde desteklenen özelliklerden yararlanabilirsiniz. Yine kısa bir görüntü ile nasıl bir çıktı verdiğini görelim.


Resim-5

Yukarıdaki resim içerisinde Azure Storage Account içerisinde 779 GB veri olduğu gözlenmektedir. Blob Storage Analysis Tool, Storage Account içerisinde bulunan Blob’ları inceleyerek gerekli senaryoları bizlere çıkarttı. Bir konsol uygulaması olarak gözükse de güzel bir analiz yapmış gözüküyor. Dilerseniz şu sayfa üzerinden ilgili uygulamaya erişip kendiniz build ederek analiz parametrelerini belirtebilirsiniz.


Resim-6

Blob Storage Analysis Tool yaptığı analizler sonra aldığı aksiyonlara dahil görüntüyü yukarıdaki resim içerisinde görebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Archive Blob Storage Nasıl Kullanilir, Archive Blob Storage Nedir, Archive Storage, azure, Azure – Cool Blob Storage, Azure Archive Blob Storage, Blob Level Tiering, Cool Tier, microsoft

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir