1

Azure Stack Nedir ve Bilinmesi Gereken İnce Detaylar – Bölüm 1. Uzun zamandır bloğumda Azure Stack ile ilgili hiçbir paylaşımda bulunmadım ve sadece sessizce takip ettim. Birkaç ayda pek çok yenilik gerçekleşti ve bu paylaşımımda yeniliklerde en çok etkin olan özellikleri açıklayacağım.

Azure Stack geçen yıl TP1 ( Teknik önizlemesi 1 ) adı verilen Proof of Concept ile beklenilenden daha önce bir sürede tanıtıldı. Bizlere sunulan bu teknik önizlemenin hedefi müşterilere, danışmanlara ve ilk deneyimleyenlere Microsoft’un Private ve Hybrid Cloud ortamının geleceğinin nasıl ne gibi ne tür yeniliklerinin geldiğinin ilk denemesinin yapıldığını göstermekti. Ama, sahiden nedir bu Azure Stack?


Resim-1

Sade Bir Anlatım ile Azure Stack

Azure Stack Microsoft Azure servisleri, özellikleri ve kullanıcı tecrübesi benzerine sahip olmak için On-premise (Datacenter) yapınıza Deploy edebileceğiniz bir yazılımdır. Eğer Microsoft Azure kullanıyorsanız (yeni portal, Ibiza Portal olarak bilinen portal.Azure.com) kendi veri merkezinize Azure Stack Deploy ettiğinizde elde edeceğiniz hizmet yukarıdaki cümlelerimde geçmektedir. Böylece lokal tesislerinizde Azure teknolojisini geliştirebilecek, Deploy edebilecek, yönetebilecek ve Azure Virtual Machine, Web Application, Virtual Network gibi sayısı daha da artan Azure servislerinden faydalanabileceksiniz. Sadece tarayıcı üzerinden portal. Azure.com’u yazmak yerine, size özel Azure Portal’a (kendi veri merkeziniz üzerindeki ) yönlendiren kendi alan adınız ile rastgele bir URL tuşladığınızı düşünün. Oldukça inanılmaz gözüküyor.

Azure Stack benim şirketim için mi yoksa iş için mi uygun?

Azure Stack sizin veri merkezinize sanallaştırma platformundan ( basit bir sanal makine) veya gelişmiş bulut özelliklerini Azure App gibi servisleri gerçekleştirmek için bir yol sunar. Teknik olarak baktığımda, Azure Stack hizmetini en azından sanallaştırmayı benimsemiş ve kullanmayı hedef almış her şirket tarafından tercih edilebilir olarak görüyorum. Fakat bu, Azure Stack hizmeti benimsemek için yeterli değildir. Bir danışman ve Azure Mimarı olarak, bence Azure Stack aşağıdaki durumlar içerisindeyseniz sizin için uygun olabilir.


Resim-2

  • Microsoft Azure tarafından sağlanan farklı servisleri, konseptini deneyimlemiş veya deneyimliyorsanız, eğer Azure hizmetinin şirketiniz için onayladıysanız ve On-Premises tesislerde aynı deneyimi arıyorsanız ( herhangi bir nedene bağlı olarak) Azure Stack sizin için iyi bir tercih olabilir. Azure Stack ve Azure uyumlu olarak çalışır. Hybrid bir ortama sahip olabileceğinizden kaynaklarınızı Azure Susbscription ve Azure Stack arasında hiçbir ekstra bir yapılandırmaya gerek kalmadan kolay bir şekilde kaydırma şansınız olacak. Bununla beraber Azure ve Azure Stack aynı API kullandıkları için yazılım ekibinin kod tarafında güncelleştirme yapmalarına gerek kalmayacak.( API, Resource Deployment, DevOps)
  • Güncel bulut teknolojilerini ve konseptini sağlayan özel bir bulut platformu arıyorsanız, Azure Stack, Azure tarafından yaratıldı ve test edilmiş ve yapılacak iyileştirmelerden sürekli olarak yararlanmaya devam edeceksiniz.
  • Uygulamaları ve Servisleri daha hızlı inşa etmek için modern bir yol arıyorsanız, Paas ve Micro Services yapısını baz almış model olarak Azure Stack tam size göre. İlk versiyonunda ( 2017 ortası ) Azure Web Apps’i destekleyecek, biraz daha ileriye gidersek eğer getirmeyi planladıkları hizmetler arasına Azure Fabric’i de katabiliriz.

 

Azure Stack Müşterilere Nasıl İletilecek?

Bahsetmem gereken asıl tartışma konusu, burada Microsoft kazanan taraf oluyor ve bunu da tabi ki sınıflandırılmış esnekliğine borçlu diyebiliriz. Azure Stack bütünleşmiş Sistem platformları ile 3 farklı donanım sağlayıcılarını seçme konusunda özgürlük hakkı verecek.


Resim-3

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi Hewlett Packard Enterprise, DELL ve Lenovo dışında Azure Stack platformunu kendi donanımınızın üzerine Deploy edemeyeceğinizdir.

Bu son açıklama takip ettiğim topluluklar tarafından tepki yarattı ve bu can alıcı noktayı iki başlık altında toplayabilirim.

1. Microsoft bu modelin istenilen Enterpise Level olan Private / Hybrid bulut platformuna erişmek için tek yol olduğunu doğruluyor. Microsoft donanım ile bütünleşmenin oldukça ağır bir görev olduğunu ifade ediyor ve müşteriye bir hazır makine verip platformu onaylamayı tercih ediyor.

2. Topluluk tarafından önerilen ise Microsoft’un ilk olarak fiyatı makul olmayan donanım sağlayıcıları için çözümü kilitlemesinden ve ikinci olarak ise orijinal sanallaştırma ve bulut ideolojisini takip etmemesinden ki bu da var olan kaynakların ister istemez optimizasyonunu ve yeniden kullanımını reddetmek anlamına geliyor ve hatta makul fiyatlı ve emtia donanımları kullanmamayı tercih etmesinden dolayı şaşırıyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Microsoft Azure Stack: Delivering cloud infrastructure as Integrated Systems

Azure Stack Prototypes from Dell, HPE and Lenovo Debut at Ignite

Microsoft’s chums Dell, HPE and Lenovo give Azure Stack a shout-out

Here’s why Azure Stack will only run on certain hardware

Growing the Azure Ecosystem with Microsoft Azure Stack

 

TAGs : Azure, Azure Stack, Azure Stack nedir, Azure Stack detayli anlatim, Azure Stack ayarlar, Azure Stack gereksinimler, Azure Stack neden kullanilir, Azure Stack ilk ayarlar, Azure Stack konfigurasyon, Azure Stack iyi taraflari, Azure Stack kotu taraflari, Azure Stack donanim maliyeti, Azure Stack minimum donanim ihtiyaci, Azure Stack faydasi, Azure Stack ve Azure kiyaslama, Azure Stack ve Azure karsilastirma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 11/01/2017

    Eline saglik Hasan. Harika bir yazi olmus. Oncelikle klasik kurulum makaleleri yerine kendi yorumunu kattigin cekincelerini anlattigin bu yaziyi okuyunca yurtdisindaki celebrity MVPlerin yazilarina benzettim. Bizzat kendi adima tesekkur ederim.

    Son bir yildir AzureStack ile icli disli calisan biri olarak dusuncelerinin buyuk kismina katiliyorum.

    Bahsettigin gibi Microsoft vendor-lock gitme karari aldi. Bunun temel sebebi Azure’un kopyasi gibi bir iddiayi realize etmek icin riski azaltmak.
    AzureStack’in basindaki Vijay Tewari bu konuda tepki cektiklerini ancak bu sekilde ilerleyeceklerini iletti. Ancak diger vendorlar ile de calismalarin devam ettigini bir cok yerde soylediler.

    Son architecture diagramlari incelediginde goreceksindir neden vendor lock gitme karari aldigini aslinda. Dell ile yillardir suren CPS ortakligina benzer sekilde hem vendor hem MS tarafinda bir co-engineering var. Microsoft donanim tarafinda karsilasilan bir problem sebebi ile tum sistemin down olmasi riskini almak istemiyor gibi gozukuyor.

    Burada bildigimiz System Center UR updateleri gibi bir surecten bahsetmiyoruz. Yazilimdan ziyade tum donanim bilesenlerinin de (firmware versiyonlarina kadar) birbiri ile uyumlu calismasi gerekiyor. Ornegin switch tarafinda gerceklesen bir firmware problemi sebebi ile BGP trafigi aksarsa ben tenantlarima erisim saglayamayabilir. Bu gibi bir cok degiskene bagli bir sistemde Microsoft’un vendor-lock olmayan bir cozumu tamamiyle kontrol altinda tutmasi mumkun degil.

    Ozetle cok bilgilendirici bir yazi olmus. Aslinda yurtdisinda IT PROlarin ve MVPlerin de surekli konustuklari cekinceleri aciklamissin. Su an herkes public olarak AzureStack use caseleri ne olabilir, IAAS nereye gidiyor, vendor-lock dogru karar mi bunlari tartisiyor. Onumuzde 6 ay kadar bir sure var.
    Ilk versiyonun sinirli olacagi ve belli use caselere odaklanacagi goz onune alindiginda azurestack’in gercek gucunu gormemiz icin minimum 1 sene bekleyecegimizi dusunuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir