Merhaba
Bu makalemde sizle Azure üzerindeki SQL VM imajını kullandığınızda gelen Azure SQL Iaas extension’ı kullanarak SQL server’ınıza ait backup’larınızı Azure Porwershell ile nasıl yöneteceğinizden bahsedeceğim.
Aslında bu makaleyi yazmama sebep olan olaydan bahsederek başlangıç yapmayı istiyorum. Bir müşterimin Azure ortamında bulunan SQL server yüklü VM’ini bir region’dan diğer region’a taşımam gerekti. Bir kaç taşıma prosedürünü kullanarak taşımayı gerçekleştirdim. Bu taşıma sonrasında VM’e ait kopya diski kullanarak VM’i tekrardan oluşturmam gerekti. VM’i tekrar oluşturduğumda da SQL server’a ait bu extension’ın yüklenmediğini gördüm. Bu sebeple powershell yardımıyla bu extension’ı yükleyerek SQL server’a ait otomatik backup ve otomatik update seçeneklerinin tekrar etkinleştirilmesini sağladım.
Şimdi powershell ile bu işlemleri nasıl yaptığımı anlatacağım. Ama öncesinde SQL Server Iaas extension’ından bahsetmek istiyorum.
SQL Server Iaas Extension Azure SQL VM’ler üzerinde çalışır ve yönetimsel görevleri otomatikleştirmeyi sağlar.
Azure SQL Iaas Extension aşağıdaki yönetimsel taskları destekler;
Normalde Azure market place üzerinden SQL server yüklü imajlar kullanıldığında VM üzerindeki yönetim sekmesine SQL server Configuration isminde bir bölüm gelir. Bu bölümü kullanarak yukarda bahsettiğim yönetimsel taskları kolaylıkla yerine getirebilirsiniz.
Kurulum için işletim sistemi ve SQL server versiyonlarına ilişkin gereksinimler aşağıdaki şekilde.
Desteklenen işletim sistemi versiyonlar;
Desteklenen SQL Server versiyonları;
Tabi birde AzureRM PowerShell modülünün kurulu olması gereklidir.
Normalde market place üzerinden kurulum yapılırken aşağıdaki şekilde olduğu gibi opsiyonel konfigürasyon olarak bu extension konfigüre edilebilir.
Resim – 1
Eğer konfigüre edilmediyse yada makalemin başında bahsettiğim sebeplerden ötürü extension’ın tekrardan kurulması gerekirse, aşağıdaki komutlar sırası ile kullanılarak kurulum gerçekleştirilebilir.
Script içerisindeki komutların üzerine açıklama yazdım. Zaten oldukça da basit komutlar. Kurulum yapılırken Set-AzureRmVmSqlServerExtension komutunu kullanıp isim ve versiyon bilgilerini atayarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Sonrasında VM’i get edip, üzerindeki extension’ları kontrol edebilirsiniz.
#Azure login işlemi
Login-AzureRmAccount
#VM ismi ve resource Group’unu değişkene ata.
$vmname = “VM name”
$resourcegroupname = “VM resource group name”
#SQL server Iaas extension’ı belirlenen VM’e yükle
Set-AzureRmVMSqlServerExtension -ResourceGroupName $resourcegroupname -VMName $vmname -Name “SQLIaasExtension” -Version “1.2”
-Location “WestEurope”
#Extansion’ın kurulu olup olmadığını sorgula
(Get-AzureRmVM -Name $vmname -ResourceGroupName $resourcegroupname).Extensions
Burada bahsetmek istediğim önemli bir nokta var. Eğer SQL kurulumunu market place üzerindeki SQL kurulu imajlardan yapmadıysanız, Azure Portal’da VM üzerine aşağıdaki konfigürasyon birimi gelmeyecektir. Yapacağınız tüm konfigürasyonları PowerShell ile yapmanız gerekecektir.
Resim – 2
Kurulumun ardından VM üzerindeki Extensions bölümüne aşağıdaki şekilde SQL Iaas Extension’ın kurulduğu bilgisi gelecektir.
Resim – 3
Eğer belli durumlardan ötürü kurulu olan extension’ı silmek isterseniz de aşağıdaki komutu gerekli parametreleri yazarak çalıştırmanız yeterli olacaktır.
Remove-AzureRmVMSqlServerExtension -ResourceGroupName “resourcegroupname” -VMName “vmname” -Name “SQLIaasExtension”
Bir sonraki bölümde bu extension’a ait automatic backup özelliğini anlatarak devam edeceğim.
Görüşmek üzere.
Bu konuyla ilgili sorularınızı http://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
Referanslar
Fırat
TAGs : Azure SQL VM Iaas Extension, Azure SQL VM Auto Patching, Azure SQL VM Auto Backup, Azure SQL Backup, Azure SQL Patching, Azure SQL Database, Azure SQL VM Standart, Azure SQL VM Enterprise, Azure SQL Backup with Powershell, Azure SQL Pathcing with powershell, Azure RM Powershell Extensions, Azure VM Extensions
Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.