1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Recovery Services Nedir? – Bölüm 2


0

İlk yazımda genel bir giriş yaptığımız DRaaS yapısında şimdi de Azure ile uygulanabilecek çözümü bakalım.

Microsoft’un genel bulut platformu Azure ile birbirinden çok farklı senaryolara ev sahipliği yapabilirsiniz. Bunlar arasında Active Directory, Media Streaming, Hadoop, CDN hizmeti, Web sitesi barındırma gibi başlıkları bulabilirsiniz.

Beni ilgilendiren başlıkları ise bir IT Pro olarak daha çok IaaS yapısına hitap eden, Virtual Machine, Storage ve Network tarafı oldu bugüne kadar. Tabiki Azure üzerine backup almaya imkan sunan Vault hizmeti de ilgi alanıma girdi ama asıl heyecanlandıran başlık yakın zamanda genişletilmiş özellikleri ile duyurulan Azure Recovery Services oldu.

Bir ay öncesine kadar Azure üzerinde Recovery Services dendiğinde ilk göze çarpan çözüm 2 farklı lokasyondaki Hyper-V sunucularınız arasındaki Replikasyonu izleyen ve yöneten çözüm idi. Otomatize ve yönetilebilir bir DR senaryosu için muhteşem bir çözüm idi fakar hala bu DR senaryosunda 2. Lokasyona sahip olmam ve iki lokasyonun da altyapısını benim yönetmem isteniyordu. Çok sıradan geliyordu bana açıkçası bunun için öneriyor ama daha kullanışlı olmasını bekliyordum.

Bu düşüncelere tüm dünya üzerinde ben sahip değildim ve ihtiyaçlar benim hayallerim ile kısıtlı değildi tabiki. Microsoft nihayet gerçek DRaaS senaryosu için Azure Recovery Services’ın oluşturulduğunu ve “preview” olarak kullanıma açıldığını duyurdu birkaç hafta önce.

Çözüm gayet net ve basit idi: Kendi yapınızda çalışan Hyper-V sunucularınız üzerinde koşan iş yüklerini artık Azure üzerine replike edebilecek ve felaket anında Azure üzerinde hizmet verebilir hale getirecektiniz.

İlk senaryomuz hala hayatta tabiki arzu eden ve gerekli yatırımı yapmış olan firmalar için kendi lokasyonları arasındaki replikasyonu izlemek ve yönetmek için Azure kullanılabilirdi. Fakat bulut artık her yerde demek istiyorsak KOBİ segmenti başta olmak üzere donanım yatırımının maliyetlerini onlarca kez düşünen firmaları da yok saymamak gerekiyordu. İşte bu noktada hem maliyet avantajı hem de sürdürülebilir ve büyüyebilir yapısı ile Azure çözümü bize sunmakta gecikmedi.

Azure Recovery genel hatları ile tanımlanmış olsa da detaylarını ve bileşenlerini konuşmamız gerekir.

Azure Recovery için ihtiyaçlar:

  • Mevcut ortamınızda çalışan Hyper-V Server 2012 R2 yapısı
  • Bu yapıyı yönetmek için kullandığınız SCVMM 2012 Sp1 Update 3 yada SCVMM 2012 R2
  • Enterprise Aggrement kapsamında alınmış bir Azure üyeliği (Azure Recovery kredi kartı ile alımlarda kullanılamayan bir özelliktir)
  • Bu yazı dizisinde detaylandırılmış kurulum adımları J

Bir felaket anında Azure üzerinde replike edilen sanal makineleri ayağa kaldırmak için ise;

  • Cloud yapılandırması
  • Network tanımları
  • Geo-Redundant yapıda bir storage tanımı

Opsiyonel olarak bu yapıyı ve tüm Azure IaaS yapınızı yönetmek için System Center App Contoller 2012 R2 de kullanabilirsiniz. Farklı bir yazının içeriği olan bu ürün Azure portal’in lokal bir uygulama ve arayüzde çalışmasını sağlamaktadır.

Kurulum adımlarına derinlemesine değineceğimiz bir sonraki adıma geçmeden önce Azure’a replikasyon yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları da belirtelim.

Hyper-V :

  • Lokalde çalışan sanal makineleriniz Gen1 VM olmalıdır. Gen2 VM desteklenmemektedir.
  • Lokalde çalışan sanal makinelerinizde işletim sistemi diski 1 adet olmalıdır ve boyutu max 127 GB olabilir. .vhdx olmasının sakıncası yoktur Azure’a aktarılırken vhd formatına dönecektir. Aynı şekilde thin provisining yapısına sahip olması da sizi etkilemeyecektir zira Azure’a aktarılırken bu özellik kaybolarak tüm disk alanı (boş olsa dahi) oluşturulacaktır.

SCVMM :

  • Mevcut sanal makinelerde işletim sistemi diskinin seçilmiş olması gerekir.
  • Azure’a aktarılacak tüm sanal makinelerin bir “Cloud” içinde bulunması gerekir.
  • Mevcut VM’lerin network ayarlarının Azure üzerinde karşılığının olacağı varsayılarak Statip IP sahibi makineler replike olacak ancak felaket anında başlarken sorun yaşayacaktır bu sebeple otomatik IP almaları sağlanmalıdır.
  • Mevcut VM’lerin disk ayarları Azure üzerine aktarılırken fixed size disk olacağı için gereksiz büyük boyutlarda diskler ile replikasyon sürelerinin uzaması önlenmelidir.

Azure:

  • Network dizaynı öncesinde belirlenmelidir.
  • Storage Geo-Redundant olarak oluşturulmalı ve Recovery Service yapılandırmasında belirtilmelidir.
  • Sanal makinelerin felaket anında başlatılacağı düşünülerek kaynak planlaması yapılmalıdır. Gerekli ise toplam cpu miktarına göre Case açılarak mantıksal cpu sınırı büyütülmelidir.

İkinci bölümün özeti:

Felaket kurtarma senaryolarında dizayn iyi belirlenmeli ve ön gereksinimlerin sağlandığı teyit edilmelidir. İyi planlanmamış bir DR projesi vakit ve para kaybından öte bir katkı sunamayacaktır. Bu sebeple Azure Recovery Services ürünü kullanımı düşünülüyorsa ön gereksinim ve planlamalar bu doğrultuda yapılmalıdır.

Yazının gelecek bölümünde Azure Recovery Services yapılandırmasına başlayacağız gerçekleştireceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ertan Gülen 1986 istanbul doğumludur. 10 yılı yakın bir süredir bilişim sektörünün içerisinde farklı rollerde görev almaktadır. Bilge Adam BTA‘da eğitmenlik ve danışmanlık, Microsoft Türkiye'de Server and Tools ekibinde İş Ortakları Teknoloji Danışmanı, Avnet Türkiye'de Microsoft ürünlerinden sorumlu teknik danısman gibi görevlerde bulunmuştur. Netaş Telekomunikasyon AŞ bünyesinde Kurumsal Uygulama Çözümleri uzmanı olarak çalışmaktadır.Son dönemin yükselen trendlerinden bulut teknolojileri ile ilgilenmekte, sanallaştırma ve system center projelerinin planlamasında görev almaktadır.Azure ile çok farklı projelere imza atmakta ve farklı sektörler için bulut çözümleri üretilmesine katkı sağlamaktadır.MVP: Hyper-V (2012-2013- 2014 ) MCSE: Private Cloud vExpert : (2011) Hp AIS, ASE gibi sertifikalara sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir