1. Anasayfa
  2. Haberler

Azure Operational Insights Nedir ? Ne Yapar?


0

Uzun yıllar System Center Operations Manager projeleri yapmış, eğitimleri vermiş biri olarak monitoring ürünleri ile çalışmak benim için ayrı bir zevk. Bugünde sizlere Cloud ortamında hizmet veren yep yeni bir izleme aracından bahsedeceğim Türkçe ismi Operasyonel Öngörüler olan bu araçın tam adı “Azure Operational Insights

Azure Operational Insights ortamlar hakkında bilgiler veren bir monitoring bulut hizmeti. Uzunca bir makale serisi halinde size bu ürün hakkında bilgiler vermeyi amaçlıyorum. Bu ürün hakkında daha fazla bilgi vermeden önce Azure Operational Insights bu makale serisi boyunca OpInsights kısaltması ile adlandırılacaktır.

Öncelikle OpInsights neler yapıyor ve hangi ortamlarda kullanılıyor bu konuya bir açıklık getirelim.

  • Makinelerinize ait verileri toplamanızı sağlar, görşelleştirir.
  • Altyapı kapasitenizi izlemenizi ve yönetmenizi sağlar.
  • Sunucularınızın güvenliğini değerlendirecek assetler toplamanıza yardımcı olur.
  • Sunucu yapılandırma değişikliklerini izlemenize yardımcı olur.
  • Sunucularının güncel olup olmadığını izleyebilirsiniz.
  • İş yüklerinize ait sorunların öncesinden tespit etmenize olanak kılar.

Bu kabiliyetlere sahip olmak ve ürünün neler yaptığını kendiniz görmek isterseniz OpInsights’i ücretsiz deneyebilirsiniz,bunun için aşağıdaki linki tıklamanız yeterli.

https://preview.opinsights.azure.com


OpInsights’a veriler 3 şekilde eklenebilir.

  • Sunucular tek başına dahil edilmesi
  • System Center Operations Manager’a bağlama yöntemi
  • Azure Storage Account ile bağlanarak

OpInsights’i inceledikçe şunu gördüm, tüm sistemleri tek bir veritabanında toplamak mümkün ve bu verilerden arama yapmak, görseller (dashboard) oluşturmak çok kolay. Özellikle dashboard’lar üzerinde çalışanlar ve dashboard’lardan durum bilgileri almak isteyenler için kullanışlı bir ürün. Drag and drop’lar (tut bıraklar) ile görselleştirme yapmak ve bunları laptop, tablet ve smart phone’larla görüntüleyebilme şansına sahip olabileceksiniz.

Makalenin ikinci serisinde OpInsights’ı ücretsiz denemek için neler yapılması gerektiğini inceleyeceğiz.

Serinin ikinci makalesinde görüşmek üzere.

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir