Network yapısı karmaşık bir hal aldığı için buluttaki ağ bağlantısını ve performans sorunlarını teşhis etmekte bir o kadar zor olabilir. Azure Program yöneticileri sanal makine kullanırken çeşitli senaryolarda ağ bağlantısını kontrol etmek için yeni bir özelliği preview olarak duyurduklarını açıkladılar.
Azure Network Watcher Bağlantı Kontrolü özelliği, altyapıdaki bağlantı sorunlarını bulmak için gereken süreyi büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Döndürülen sonuçlar, bir bağlantı sorununun bir platformdan mı yoksa potansiyel bir kullanıcı yapılandırmasından mı kaynaklanıp kaynaklanmadığına dair değerli bilgiler sağlayabilir. Network Watcher Bağlantı Kontrolü, PowerShell, Azure CLI ve REST API’sını kullanarak Azure portalından alınabilir.
Bağlantı Kontrolü, bir VM’den bir VM’e, bir VM’den external bir uç noktaya veya bir VM’den on-premisedeki bir uç noktaya gibi çeşitli senaryoları destekler. Ortak ve tipik bir ağ topolojisinden yararlanan aşağıdaki örnek, Bağlantı Kontrolünün Azure portalı kullanarak ağ ulaşılabilirlik sorunlarının çözümüne nasıl yardımcı olabileceğini göstermektedir. Çok katmanlı bir web uygulamasını barındıran bir VNet ve dört alt ağ arasında bir uygulama alt ağı ve bir veritabanı alt ağı bulunmakta.
Resim-1
Azure portalında, Azure Network Watcher’a gidin ve Network Diagnostic Tools’un altındaki Connectivity Check (Bağlantı Kontrolü) üzerine tıklayın. Buraya geldiğinizde, Kaynak ve Hedef sanal makineyi belirtebilir ve bağlantı kontrolünü başlatmak için “Check” düğmesini tıklayabilirsiniz.
Bağlantı kontrolü tamamlandıktan sonra ulaşılma veya ulaşılmama durum bilgisi. Hop sayısı, varış noktasına ulaşmak için minimum, ortalama ve maksimum geçikme süreleride bilgi olarak verilir.
Resim-2
Bu örnekte, uygulama çalıştıran VM katmanından veritabanı çalıştıran VM katmanına bir bağlantı kontrolü yapılıyor. Durum ulaşılamaz olarak geri dönüyor ve hop’lardan bir tanesi kırmızı bir durum belirtti. Atlamaya tıklandığında tüm trafiği ve uçtan-uca bağlantıyı engelleyen bir NSG kuralının varlığını anlaşılıyor.
Resim-3
NSG kural yapılandırmasındaki hata giderilip aynı bağlantı kontrolü tekrar yapıldığında kaynak ve hedef arasındaki şebeke gecikmesi ve atlama bilgilerinin geldiği görülüyor.
Resim-4
Bağlantı Denetimi için hedef bir IP adresi, bir FQDN veya bir ARM URI olabilir.
Bu konuyla ilgili sorularınızı http://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Network Watcher Bağlantı Kontrolü,PowerShell,Azure CLI,REST API, Azure Network Watcher, Network Diagnostic Tools, Azure Network Watcher, Azure Network Watcher Bağlantı Kontrolü,Connectivity Check,Azure Network,Azure sanal ağ
Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını, Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Üniversite yıllarında Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal ‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Bölüm Başkan Yardımcısı, Kıdemli Danışman, Birim Müdür Yardımcısı ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Şu an Comparex Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft System Center Ürün Ailesi, Hyper-V, Exchange Server, Windows Server, EMS, OMS, Azure ve bilişim teknolojilerinin önde gelen diğer üreticileri olan Amazon Web Services, Veritas (Symantec) Backup Exec, Veeam Backup & Replication, VMware Virtualization, Cisco Routing & Switching, HP Server & Storage, EC-Council CEH ve ITIL Processes Management konularında birçok kişi ve firmaya 15.000 saatin üzerinde teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yöneticilik, editörlük ve yazarlık yapmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde seminerler vermektedir. Seminer vermiş olduğu bazı üniversiteler: Boğaziçi Üniv.-Yıldız Teknik Üniv.-Marmara Üniv.-Galatasaray Üniv. -Bilgi Üniv. Bahçeşehir Üniv.- Kadir Has Üniv. –Kültür Üniv. –Yeditepe Üniv. -Arel Üniv. -Kocaeli Üniv.- Akdeniz Üniversitesidir. 2010 yılında çeşitli community'lerde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafindan MVP ünvanına layık görülmüştür. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.