Azure Information Protection ile Belgelerinizi Sınıflandırın ve Korumalı Olarak Paylaşın
  1. Anasayfa
  2. EMS

Azure Information Protection ile Belgelerinizi Sınıflandırın ve Korumalı Olarak Paylaşın

0

AIP makale serimizin 2. Konusu olan Classify and Protect özelliğini inceleyeceğiz. Fazla uzatmadan hızlıca giriş yapmak istiyorum.

Classify and Protect özelliği AIP Client Agent’ının Kurulu olması durumunda kullanılabilecek bir özellik olmakla birlikte, File Explorer üzerinden tek bir “click” ile bir ve ya birden fazla sayıda belgelerinizi File ve ya Folder bazlı olarak sınıflandırma ve koruma yapmanıza olanak sağlar. Bu işlemi Bulk olarak yapabiliyor olmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

Sınıflandırma ve Koruma uyguladığınız belgeler nerde, nasıl, hangi yöntemle paylaşılmış olursa olsun vermiş olduğunuz permissionlar ve kısıtlamalar geçerliliğini koruyacak ve belge üzerinde tam bir koruma sağlamış olacaksınız.

Resim-1

Toplu Olarak (Bulk) Classification

Yukarıdaki gibi içersinde birden fazla belge barındıran bir klasörü toplu halde sınıflandırmak istediğinizde aşağıdaki gibi ekran görüntüsü ile karşılaşacaksınız. Show Result kısmından da sınıflandırmanın uygulanıp uygulanmadığını inceleyebilirsiniz.

Resim-2

Belge Üzerinde Sınıflandırma ve Koruma

Yukarıdaki kısa bilgilendirme ve toplu sınıflandırma işleminden sonra bir belge üzerinde hem sınıflandırma hem de koruma işleminin nasıl gerçekleştiğine bakalım.

Permission Sekmesinde ise kullanabileceğim birkaç yetkilendirme seçeneği mevcut;

Resim-3

Yönetim organizasyonu üzerinden uygulanan Etiket ve politikalar yerine File Explorer üzerinden Classify and Protect ile yaptığınız işlemlerinde kendi koruma ayarlarınızı belirtmek isterseniz, Özel izinlerle koruyun seçeneğini altında yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan izinlerden birini seçmelisiniz. Burada seçtiğiniz izin, yöneticinizin seçtiğiniz etiket için tanımladığı ek koruma ayarları yerine değiştirilir.

X.docx uzantılı belgemi daha önceki makalede oluşturduğum Kredi Kartı etiketiyle sınıflandırmak ve yalnızca ekip arkadaşım Çağrı Eren’in view edebileceği bir şekilde korumalı olarak paylaşmak istiyorum. Burada permission vermek istediğiniz kullanıcılarınızı belirlerken adress book üzerinden de kullanıcılarınızı çağırabilirsiniz.

Paylaşımda bulunurken belge için de tıpkı Etiket oluştururken ve Azure RMS ile koruma politikalarını belirlerken yaptığım gibi belge erişimi için Expire tarihi belirleyebiliyorum. Bu süre sona erdiğinde kişi yetkisi olsa bile o belgeye erişim sağlayamayacaktır.

Resim-4

Resim-5

Apply dediğimde doküman üzerinde yukarıda gerçekleştirdiğim kısıtlamalar aktif olacaktır.

Buraya kadar yapmış olduğumuz uygulama ile AIP Management üzerinden yönetilen Etiket ve Koruma politikaları dışında herhangi bir dosya ve ya belge üzerinde nasıl sınıflandırma koruma yapabileceğimizi görmüş olduk.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: AIP Management, AIP, Classify and Protect, Sınıflandırma ve Koruma,Toplu Olarak (Bulk) Classification,Sınıflandırma,Belge Üzerinde Sınıflandırma ve Koruma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur PEKDAĞ , İstanbul doğumludur. Öğrenim hayatını Sakarya Üniversitesinde Bilişim Sistemleri üzerine Yüksek Lisans yaparak tamamlamıştır. Daha önce sektörde Sistem Uzmanı, Danışman ve Eğitmen olarak görev yapmış ve birçok önemli firmayla çalışmıştır. Microsoft altyapı ve bulut ürünleriyle çalışmış olup, bu kategorilerde yer alan çözümler üzerine eğitim ve projelerde yer almıştır. Bulut teknolojileriyle yakından ilgilenmekte ve çalışma hayatına BDH bünyesinde Danışman olarak devam etmektedir.Microsoft Bulut çözümleri başta olmak üzere tüm Microsoft Altyapı çözümleriyle birlikte eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir