PowerShell program yöneticileri, PowerShell deneyimini Azure Cloud Shell’e getirmek bir süredir büyük bir emek harcıyorlardı. Bu emeklerini twitter hesaplarında ve blog yazılarında takip edebiliyorduk. Dün gerçekleşen Ignite 2017 oturumlarını birinde Azure Cloud Shell’de Bash’in yanı sıra PowerShell’in eklenmesi ile genel önizleme olarak kullanıma sunuldu. Böylelikle sizler Cloud Shell’de en iyi olan kabuk deneyimini seçme esnekliğini sahip olabileceksiniz.
Cloud Shell’de PowerShell’in Özellikleri
PowerShell deneyimi, Azure Cloud Shell’in aşağıdaki gibi yararlanmasını sağlar:
• Neredeyse her yerden Azure’ye kimliği doğrulanmış kabuk erişimi.
• Microsoft tarafından güncellenen, ortak araçlar ve programlama dilleri.
• Oturum boyunca Azure File Storage’da dosyalar korunur.
Azure hesabıma login olarak sizlere Cloud Shell ekran görüntüleri göstermek istiyorum. Kırmızı ile işaretlediğim PowerShell iconuna tıklıyorum.
Resim-1
Bana hangi kabuk deneyimini tercih edeceğim sorusu soruluyor ve bende Bash (Linux) seçiyorum.
Resim-2
Bir storage hesabına ihtiyaç duyulduğu bilgisini görüyorum, oturum boyunca veriler bu storage hesabında saklanacak.
Resim-3
Birkaç saniyede kullanıma hazırlandı ve Bash’de temel Linux komutlarından iki tanesi ls ve pwd’yi çalıştırdım.
Resim-4
Sizlerde Azure Cloud Shell’de PowerShell ve Bash deneyimini bu kadar kolay bir şekilde yaşabilir ve komut satırının esnekliği ile gündelik Azure işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Bu konuyla ilgili sorularınızı http://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Azure Cloud Shell, Cloud Shell,PowerShell,Bash,azure kabuki deneyimi, kabuk deniyimi,Linux,Windows, Azure Kabuk deneyimi,Azure komut kullanımı,Ignite 2017
Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını, Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Üniversite yıllarında Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal ‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Bölüm Başkan Yardımcısı, Kıdemli Danışman, Birim Müdür Yardımcısı ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Şu an Comparex Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft System Center Ürün Ailesi, Hyper-V, Exchange Server, Windows Server, EMS, OMS, Azure ve bilişim teknolojilerinin önde gelen diğer üreticileri olan Amazon Web Services, Veritas (Symantec) Backup Exec, Veeam Backup & Replication, VMware Virtualization, Cisco Routing & Switching, HP Server & Storage, EC-Council CEH ve ITIL Processes Management konularında birçok kişi ve firmaya 15.000 saatin üzerinde teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yöneticilik, editörlük ve yazarlık yapmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinde seminerler vermektedir. Seminer vermiş olduğu bazı üniversiteler: Boğaziçi Üniv.-Yıldız Teknik Üniv.-Marmara Üniv.-Galatasaray Üniv. -Bilgi Üniv. Bahçeşehir Üniv.- Kadir Has Üniv. –Kültür Üniv. –Yeditepe Üniv. -Arel Üniv. -Kocaeli Üniv.- Akdeniz Üniversitesidir. 2010 yılında çeşitli community'lerde yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafindan MVP ünvanına layık görülmüştür. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.