1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Çalıştırma Modelleri – Compute Nedir?


0

Bir önceki yazımızda Microsoft Azure’a genel bir giriş yapmıştık. Bu yazımızda ise Azure bileşenlerinden Compute yani çalıştırma modellerini detaylı olarak inceliyor olacağız. Bu hizmetleri ne amaçla ve ne zaman kullanabileceğimizi örnekleyerek ilerleyeceğiz.

Aşağıdaki tabloda Microsoft Azure’un bütün bileşenleri gösterilmiştir. Şimdi bu bileşenler nelerdir ne işe yararlar bunlara bakalım.


Resim-1

Compute Modelleri

Aslında tüm Azure Platformunun Output’u gibi düşünülebilir yani kısaca uygulamaların çalıştığı katman diyebiliriz bu alanda 3 farlı seçenek sunulmuştur, bunlar; Virtual Machines, Web Sites ve Cloud Services’tir. Şimdi sırasıyla bu 3 servisi de inceleyelim.

Virtual Machines (Sanal Makineler)

Bu noktada istersek Microsoft un bize sunduğu standart imajlardan oluşturulmuş sanal makineleri istersek kendi imajımızla oluşturabileceğimiz sanal makineler kullanabiliriz. Bu hizmet yine son zamanlarda çok duyduğumuz (IaaS ) Infrastructure As A Service yaklaşımıdır. Bize sunulan bu altyapı üzerinde istediğimiz bir uygulamayı host edebiliriz. Bu bir web sitesi olabileceği gibi bir iş uygulaması veya istediğimiz bir sunucu rolü de olabilir.

Sanal Makineleri oluşturabilmek için Microsoft’un bize sunduğu standart imajlardan oluşan kitaplıktan istediğimiz işletim sistemini içeren VHD’yi seçmemiz gerekir. Bu talep sonunda sanal makine içeriğine bağlı olarak otomatik olarak oluşturulacaktır, Microsoft un bize sunduğu VHD kitaplığı içerisinde; Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, SQL kurulumuna sahip 2008 R2 gibi seçenekler bulunmaktadır, buraya yükleyeceğimiz kendi hazırladığımız VHD’leri de kullanabiliriz, bu VHD’ler Linux sürümlerini içerebilir, yani Linux sanal makinelerde oluşturabiliriz, bu makilerin VHD’lerini daha sonra export ederek lokalde de çalıştırabiliriz, bu aslında Hyper-V platformunda yapabildiğimiz bir çok işlemi bize sunmaktadır tabi ki yönetim görevleri hariç.


Resim-2

Oluşturduğumuz sanal makine artık bizim bulut üzerinde çalışan sanal bir sunucumuzdur, bu sunucuda hangi uygulamayı çalıştıracağımız bize kalmıştır, burada SQL Server kurulumu yapıp çalışan veya geliştireceğimiz uygulamanın verilerini tutabileceğimiz gibi Azure un bize sunduğu Data Management katmanından da yararlanabiliriz. Ayrıca yine bu sanal makine üzerinde Active Directory kurulumu yapabileceğimiz gibi yine Azure un bize sunduğu Identity hizmetini de kullanabiliriz.

Web Sites

Web siteleri bulut bilişimin bu isimle anılmadan öncede yine internet hosting firmaları tarafından sunulan bir hizmetti. Daha önce bu konuyla ilgilenmiş olanlar bilirler bir yönetim konsolu üzerinde satın aldığımız hizmet kapsamında web sitelerimizi bu hosting firmalarının sunucuları üzerinde yayınlarız. Bu noktada sunucu yönetimi, performans yönetimi gibi konularla biz ilgilenmeyiz çünkü bu hizmet bu yapıyı içerir. İşte Azure Web Site hizmeti tamda buna benzer bir yapıya sahiptir. Burada istediğimiz kadar web sitesi oluşturabileceğimiz gibi var olan internet sitelerimizi Azure üzerine taşıyabiliriz. Bu noktada yukarıda bahsettiğimiz sunucu tabanlı yönetimsel görevlerle ilgilenmeyiz bu yapı tamamen Microsoft tarafından yönetilmektedir. Tabi ki eğer istersek oluşturduğumuz sanal makineler üzerinde de kendi web sitelerimizi yayınlayabiliriz yalnız bu seçenekte sunucu yönetimi, IIS yönetimi ve performans yönetimi gibi bir çok görevi kendimiz yapıyor oluruz, burada seçim tamamen bizim ihyacımıza göre şekillenecektir.


Resim-3

Bu hizmette uygulama geliştirme yapan firmalar ihtiyaçları doğrultusunda SQL, MySQL, ClearDB gibi database uygulamalarını kullanabilmektedirler. Son zamanların en popüler blog ve web sitesi Template’leride olan WordPress ve Joomla ile benzeri bir çok teknoloji ISS te olduğu gibi destekleniyor.

Cloud Services (Bulut Hizmetleri)

Bulut hizmetleri aslında Sanal makineler üzerinde geliştirip çalıştırabileceğiniz bir uygulamanın ve/veya web sitesi özelliğini kullanarak geliştirip yayınlayabileceğiniz bir web sitesinin kapsam olarak farklı bir seçeneğidir ve (PaaS) Platform As A Service yaklaşımına bir örnek teşkil eder,

Biraz daha açmak istersek;

Sanal Makine üzerinde istediğiniz ölçüde ve esneklikte uygulama geliştirebilir istersek Data Management hizmeti istersek te kendi Database Serverımızı kullanabiliriz. Bu yaklaşımda elimizde sınırsız yönetimsel esneklik vardır yani istediğimiz yazılımları yükleyebilir, istediğimiz Data Management yöntemini kullanabiliriz ama bu noktada sunucunun kendi yönetimsel görevlerini de bizim yapmamız gerekir bunlara Windows güncellemesi, performans konuları örnek verilebilir, yani kısacası uygulama geliştirirken sunucu yönetimi de yapmamız gerekecektir.

Web Sites özelliğinde ise,  bu tür bir internet tabanlı uygulamanın geliştirilmesine olanak sağlarken yönetimsel olarak sizi çok fazla sınırlar, ihtiyacınız olan bir yazılımı yükleyebileceğiniz bir seçeneğiniz yoktur,  hizmet kapsamında belirlenen özellikler kullanarak uygulamanızı geliştirmenizi sağlar.

İşte tamda bu noktada yani her iki seçeneğinde sizin ihtiyacınıza cevap vermediği bir durum oluşabilir. Bulut hizmetleri bize ölçeklendirilebilir, güvenilir ve ihtiyacınız oranında yönetimsel esneklik sağlayan bir plataform sunar. C#, Java, PHP gibi bir yazılım teknolojisi kullanarak bir uygulama hazırlar ve bunu sisteme yüklersiniz.  Bu kod Windows tabanlı bir sanal sunucu üzerinde çalışır ve yönetimi Azure tarafından yapılır. Kullanılan sanal makinelere Azure Bulut Hizmeti içerisinde Örnek ismi verilir, bizim kendi oluşturduğumuz sanal makinelerden farklı olarak tüm yönetimi Azure tarafından yapılır.  Buna ek olarak uygulama güncellenmiş imajlara otomatik olarak geçer, bu nedenle uygulamanız sadece örnekler üzerinde kalmamalı veri yönetimi hizmeti içerisindeki seçeneklerden birisini de kullanıyor olmalıdır,  ayrıca Azure sanal makineleri izler ve hata oluşması durumunda restart eder.


Resim-4

Uygulamanızı çalıştırmak için bir örnek oluşturmak istediğinizde seçebileceğiniz 2 rol bulunur. Bunlardan birisi IIS rolunü barındırır ve uygulamanın bu rolü kullanmasını sağlar, diğeri ise Worker Rol dür. Bu rol gelen talepleri karşılar ve işlenmesi için diğer role aktarır bir uygulamanın birden fazla rol kullanması yaygın bir durumdur. Ayrıca Azure’un bir rolü çalıştırmak için birden fazla Örnek oluşturmasını veya kullanılan örneklerin bir kısmını kapatmasını talep edebilirisiniz.

Microsoft Azure’un Compute seçeneklerinden her birinin oynayacağı ayrı bir rol vardır. Microsoft Azure Virtual Machines genel amaçlı bir altyapı sunmaktadır. Microsoft Azure Web Sites  internet barındırma çözümü sunmaktadır ve Microsoft Azure Cloud Services  ölçeklendirilebilir ve güvenilir uygulamaların oluşturulması için düşük yönetim maliyetli bir seçenektir. Daha önce de belirtildiği gibi bu teknolojileri birbirinden ayrı olarak kullanabilir veya ihtiyaca göre birlikte kullanarak uygulamanız için doğru altyapıyı oluşturabilirsiniz. Aslında bu üç modelde temelde aynı hizmeti sunuyor fakat her birisi kapsamları,  yönetilebilirlikleri ve sağladıkları ile size farklı yöntemler sunuyor.

Bu yazımızda Microsoft Azure Bileşenlerinden Compute modelini ve bileşenlerini inceledik.

Referanslar

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir