1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure’a Giriş – Temel Kavramlar, Azure Active Directory ve Hesap Açılması – Bölüm 1


1

Bu yazı dizisinde Azure Active Directory ile yeni makale serisine de başlıyor olacağız. Bildiğiniz üzere Azure platformu son zamanların en büyük trendleri arasında yer almaktadır. Artık şirketler Private Cloud kavramından daha çok Public Cloud kavramını konuşmaya, değerlendirmeye ve hatta hybrid olarak çalışmaya başladılar. Bizde bu makale serimizde teknik olarak bu platformları nasıl kullanabiliriz i adım adım göreceğiz.


Resim-1

Makale serimizin ilk bölümünde ;

  • Azure üzerinde Active Directory oluşturma
  • Kullanıcı oluşturma
  • Security Grup oluşturma gibi kavramlara değineceğiz.

 

Azure Active Directory Saas hizmetidir. Aşağıdaki tabloda daha anlaşılır şekilde görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse Office 365 de Saas hizmetidir. Hala havada kaldıysa Hotmail örneğini de verebiliriz. Biz bütün hizmeti Microsoft’tan alıyoruz ve sadece platformu mail alıp vermek amaçlı kullanıyoruz. Sunucu bakımı, güncellemeler vs… karışmıyoruz. Bunların hepsini bize Microsoft hizmet olarak veriyor.


Resim-2

Neden Hali hazırda zaten Lokal yapım içerisinde(On-Promise) kullandığım yönettiğim Active Directory, Exchange Server, Lync, Sharepoint’ im zaten varken neden ekstra olarak Azure için para ödeyeyim. Maddeler halinde temel noktalarda toplamaya çalışırsak ;

  • Kullandığın kadar öde
    • 2 TB Hdd alanım var ama 100 Gb veri kullanıyorum fakat bunun tamamının parasını ödemem gerekmiyor.
  • Hızlı Aksiyon Alabilme
    • On-promise yapıda bize birisi şu kadar Storage ihtiyacım var demiş olsa muhtemelen sipariş verip bir ay süre bekleyeceğiz ve geldiğinde ya danışmanlık alacağız yada konfigüre edeceğiz. Vahim olan durum ise eğer bu proje belirli süreli ise o kaynak daha sonra atıl olarak kalacaktır. Azure üzerinde dakikalar içerisinde oluşturabilir veya kapatabiliriz.
  • Microsoft’ un bize verdiği SLA değeri
    • Var olan yapıda maalesef yönetim genelde bilgi işleme gerekli özeni göstermez ve yatırımı yapmaz fakat sistemlerin sürekli ayakta olmasını isterler. Elektrik kesintisinden, UPS cihazına kadar vb. faktörler risk teşkil etmektedir. Daha da kötüsü günün sonunda olayın faturası ne kadar uyarıp bu yatırımı yapalım diye çırpınmış olsa da Bilgi İşleme kalmaktadır.
  • Bakım Maliyeti
    • Bilgi İşlemin en fazla zaman kaybettiği yerler arasında bakım gelmektedir. Sürekli sistem güncellemeleri, yeni sunucular, yeni Storage, yeni ram vb. ve bunların sürekli sağlıklı olmasını sağlamak. Azure üzerinde bunların hiçbiri beni ilgilendirmiyor. Hangi marka Storage hangi HDD, bunun bakımı şöyle yapılır bunun ki böyle yapılır. Azure zaten bunların hepsini kendisi yapıyor.
  • Benim için en önemli nokta ise AR-GE
    • Bir sürü gereksiz işlerle uğraşmaktan gerekli AR-GE hiçbir zaman yapılamamaktadır. Bu da aslında teknoloji trenini kaçırdığımız veya çok geresinden geldiğimiz anlamına da gelmektedir. Bu ise ileride sistemleri güncel hale getirirken bir sürü uyum sorunu meydana gelmektedir. Başka örnek vermek gerekirse istenilen bir sistem eski alt yapı ile çok karmaşık iken ve bakımı zorken yeni bir sistemle çok daha kolay hale getirilmiş olabiliyor ve bizler gerekli AR-GE çalışmalarını yapmadığımız için bunun varlığının farkında bile olamıyoruz.

 

Yukarıdaki sebepler aslında neden Azure sorusuna cevap vermektedir. Elbette bu seçenekler arasına aklımıza gelmeyen birçok madde eklenebilir. Burada Azure geçişte önemli olan ben bu hizmetten nasıl fayda sağlayabilirim olmalıdır? Bu kısa bilgilendirmeden sonra(biliyorum fazla gevezelik yaptım) gelelim konumuza.

Azure Active Directory Giriş

İlk olarak manage.windowsazure.com linki ile hesabımıza bağlanıyoruz. Eğer hesabınız yok ise 1 aylık deneme hesabı oluşturabilirsiniz.

Azure üzerinde yeni bir Active Directory oluşturmak için ;

Portal sayfasındayken sol altta Active Directory > Directory > Add Directory ile işlemimize başlıyoruz veya +NEW > App Services > Active Directory > Directory > Custom Create

Not: Kullandığınız Browser’ın Private mod ile Azure bağlanmanız tavsiye edilir.


Resim-3

Directory kısmına yeni bir Active Directory oluşturacağımız için Create new directory seçiyoruz. Name kısmına opsiyonel olarak anlaşılır istediğiniz tanımlayıcı bir isim verebilirsiniz. Domain name kısmına etki alanınızın isminin ne olmasını istiyorsanız onu bu adımda belirlemeniz gerekiyor.


Resim-4

Kısa bir süre sonra Active Directory oluştuğunu görüyoruz.


Resim-5

Directory açtıktan sonra Users, Groups vb… tabların geldiğini görüyorsunuz.


Resim-6

Yeni kullanıcı eklemek için Users tabını açıyoruz ve Add Users ile kullanıcı oluşturacağız.


Resim-7

New user in your organization ile yeni bir kullanıcı oluşturuyoruz.


Resim-8


Resim-9

Kullanıcımızın rolünü burada belirleyebiliyoruz. Daha detaylı bilgi için linki inceleyebilirsiniz.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/azure/dn468213.aspx


Resim-10

Create ile geçici bir şifre talep ediyoruz.


Resim-11

Bu adımda Belirlemiş olduğumuz adrese şifremiz gönderiliyor.


Resim-12

User rolü ile kullanıcımızı oluşturduk. Oluşturduğumuz kullanıcıyı bir gruba dahil edelim. Groups tabını açarak işlemimize başlıyoruz.


Resim-13

Bu adımda grubumuza bir isim veriyoruz ve tanımlayıcı bir açıklama yapıyoruz.


Resim-14

Daha sonra ise grubumuza kullanıcılarımızı ekliyoruz.


Resim-15

Gruba eklemek istediğiniz kullanıcıları bu adımda seçiyoruz.


Resim-16

Add owners seçeneği ile de gruba ilgili kişiyi Owner olarak atıyoruz.


Resim-17

Azure bize kullanıma hazır çok fazla uygulama sunuyor. Aşağıda gördüğünüz üzere şu an için 2454 adet uygulamayı ihtiyacımıza göre seçip kullanabiliyoruz.


Resim-18

Aynı zamanda Custom ile kendi uygulamalarınızı da ekleyebiliyorsunuz.


Resim-19

Daha önce tanımladığımız kullanıcıların herhangi biri ile oturum açıyoruz ve bize yeni şifre oluşturmamız gerektiğini söylüyor.


Resim-20

Gerekli kullanıcı adı ve parolasını girdikten sonra başarılı şekilde bağlanabiliyoruz. İlk bölümümüzü burada noktalıyoruz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2008 yılından itibaren bilişim camiasının içerisindeyim. 11 Yıllık dönem içerisinde teknikerlikten başlayarak bir çok farklı pozisyonda çalıştım. Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında yer alan Allianz Türkiye’ de Kıdemli Sistem Uzmanı olarak çalıştıktan sonra kariyerimde değişiklik yaparak UAE’ nin en büyük bankası Emirates NBD bankasında kıdemli teknoloji mühendisi olarak devam etmektiyim. Profesyonel iş yaşantımın dışında yönetim kadrosunda yer aldığım www.mshowto.org sitesinde gönüllü yazarlık ve yöneticilik yapmaktayım. 15+ konferansda konuşmacı olarak yer aldım. 150+ makale ve 7 E-Kitap yayınladım. İki defa TRT Kent Radyosunda söyleşi yapma deneyimini yaşadım. MCSE, MCPS, MS ve Tenable Certificate of Proficiency ünvanlarına sahibim. Aynı zamanda 2 yıl Microsoft Enterprise Mobility MVP ünvanına layık görüldükten sonra uzmanlık alanı değiştirerek Cloud and Datacenter MVP olarak devam etmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir