Ansible Nedir? Temel Kullanımı
  1. Anasayfa
  2. Open Source

Ansible Nedir? Temel Kullanımı

0

Ansible kurum içi veri merkezleri, bulut yapısı, fiziksel ya da sanal ortamlardaki birçok sunucuyu agent kurulumu gerektirmeden yönetilmesini sağlayan, uygulama dağıtımı, yazılım provizyonunu, yapılandırma yönetimi gibi. orchestration ihtiyacı duyulabilen işlemlerde kullanılan Open Source bir otomasyon sistemidir. Bu anlamda Ansible okunulması ve anlaşılması kolay olan bir kodlama yapısına sahiptir ve bu sebepten çok popülerdir. Böylece çok farklı ortamlara ait birçok sunucu Ansible ile yönetebilebilmektedir.

Ansible ile yönetim için sunucuya SSH ile bağlanabilmek yeterli olacaktır. SSH ile sunuculara bağlanacak user için SSH key oluşturmamız gerekmektedir. Daha sonra bu SSH key’i bağlanılacak olan diğer kullanıcılar için authorized_key olarak belirlememiz gerekmektedir.

Resim-1

Eğer aşağıdaki gibi root olarak bağlanmak istiyorsak, diğer sunuculara da otomatik root olarak bağlanırız. Ansible ile yöneteceğimiz sunucuların ip address/hostname bilgisini aşağıdaki hosts dosyasına girmemiz gerekmektedir.

Bu host dosyasına yazılan sunucuların erişilebilir olması önemlidir.Erişilebilirlik tüm hostlar için aşağıdaki gibi kontrol edilebilir.

Resim-2

Belirli bir host için ise aşağıdaki gibi kontrol edilir.

Resim-3

Ansible kendi modüllerini içermektedir ya da eğer isterseniz kendi modüllerinizi de yazabilme imkanı sunmaktadır. Modüller Playbookları içerir. Bu Playbook’lar YAML dilinde yazılmıştır.

Örnek Ansible modüllerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://docs.ansible.com/ansible/modules_by_category.html

Aşağıda YAML dilinde yazılan örnek bir playbook dosyasını inceleyelim. Burada tüm hostlara X Agent kurulmak istenmektedir.

Resim-4

Playbook’ları çalıştırmak için ansible-playbook komutunu kullanıyoruz. Bu komut hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki komutu çalıştırabiliriz.

Resim-5

Yukarıdaki x.yml dosyasını çalıştırmak için de aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

Resim-6

Bugün size Ansible’ın en temel kullanımını yukarıdaki gibi özetlemeye çalıştım, umarım yararlı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: ansible nedir, ansible temel kullanımı, YAML nedir, redhat, rehdaht ansible

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 9
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 2
    sevdim_
    Sevdim!
  • 2
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve İşler.1993 İstanbul doğumluyum. Beykent Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum. Stajlarımı Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Öğrenciliğimin son yılında GATE ELEKTRONİK’te proje bazlı çalıştım ve “Radar Antenna Design” projesinde yer aldım.Mezun olduktan sonra Bilgeadam’da Sistem ve Network eğitimi aldım.Burada; Hyper-V, VMware ESXI 5.0, Windows Server2008, Windows Server 2012 R2, Active Directory Domain yapısının oluşturulması, DHCP ve DNS sunucu, L2TP ve SSTP VPN, FSRM ve DFS, WSUS kurulumu ve yapılandırması, Roaming Profile ve Drive Map oluşturulması vb. alanlarda eğitimimi tamamladım. Eğitimi tamamladıktan sonra TÜRK TELEKOM’da Sunucu Sanallaştırma ve Altyapı Operasyon biriminde Linux/Unix System Engineer pozisyonunda çalıştım.Çalışmakta olduğum birimde; Red Hat Virtualization, Red Hat Satellite, Ansible, CHEF, Linux, Solaris, HPUX OS Management & Support teknolojilerinde uzmanlaştım.Sonrasında şuan çalışmakta olduğum DOĞUŞ TEKNOLOJI’de Middleware Solution Specialist olarak çalışmakta, kendimi AWS, Oracle Cloud, Google Cloud,Azure DevOps, Openshift,Kubernetes,Docker,Zabbix, Riverbed, Grafana ve Rancher teknolojilerinde uzmanlaşmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir